Vacante

#preparate culinare #grecia #retete

7 preparate culinare pe care trebuie sa le incerci in Grecia

Grecii sunt renumiti pentru gastronomia lor si preparatele absolut delicioase, asa ca daca urmeaza sa vizitezi Grecia pentru prima data, cu siguranta abia astepti sa te avanti in prima taverna. Chiar si daca ai mai vizitat aceasta tara, probabil n-ai avut ocazia sa gusti tot ce se poate gusta. Indiferent de situatie, mancarea greceasca te va cuceri pe deplin. Gastronomia echilibrata si plina de savoare, alaturi de ingredientele proaspete, de pe uscat sau de pe mare, te pot transforma intr-un adevarat gurmand intr-o vacanta in Grecia. Iata 7 preparate culinare pe care trebuie sa le incerci in Grecia, indiferent de regiunea in care vei calatori!

1. Souvlaki

Acest deliciu poate fi gustat de pe orice straduta din Grecia, asemenea unui fast food local. Bucatile mici de carne si legume sunt coapte la rotisor si apoi servite pe post de frigarui sau invelite intr-o lipie alaturi de rosii, ceapa si sos tzatziki. Pentru souvlaki se foloseste carne de miel si de porc sau chiar si de pui sau capra. Daca vrei sa simti aromele Greciei la tine in bucatarie poti prepara souvlaki chiar si acasa, pe care sa-l servesti ca antreu.

2. Moussaka

Cunoscut si la noi precum musacaua clasica, acest preparat este gatit in vase mari, la cuptor. Musacaua greceasca contine straturi de vinete, carne tocata de miel, sos de rosii si ceapa. Pentru o aroma deosebita, grecii adauga si usturoi, scortisoara si branza. Chiar daca gasim acest preparat in toata Europa de Est, cu precadere in Grecia si in Turcia, tara de origine a acestui preparat ramane necunoscuta.

3. Spanakopita

Aceasta placinta greceasca cu spanac este servita mai mult ca un aperitiv sau ca o gustare. Compusa din spanac, branza feta, ceapa si oua invelite in foietaj, spanakopita se numara printre cele mai bune preparate culinare grecesti. In momentul in care se coace, foietajul placintei capata o nuanta aurie si devine usor crocant.

4. Tzatziki, Melitzanosalata, Skordalia si Taramasalata

Grecii folosesc o multime de sosuri pentru preparatele lor, ce pot fi integrate in platouri gustoase. Tzatziki, unul dintre cele mai cunoscute sosuri grecesti, e folosit adesea pentru a acompania carnea rotisata. Acesta este servit rece, este cremos si preparat din iaurt, castravete si usturoi. Melitzanosalata este un sos ce are la baza vinete, ceapa rosie, suc de lamaie, usturoi, ulei de masline si ierburi. Skordalia este un sos grecesc preparat din cartofi si usturoi, in timp ce Taramasalata este o pasta din icre, paine, ulei de masline, ceapa si suc de lamaie.

5. Dolmades

Daca mergi in Grecia nu ai cum sa nu incerci popularele dolmades, sarmalutele in foi de vita ale grecilor. Acestia umplu foile de vita cu orez si diverse ierburi, fiind garnitura perfecta pentru orice vegetarian. Dolmades sunt preparate sub forma unor mici gustari, pe masura unei imbucaturi, fiind un preparat extrem de sanatos.

6. Kolokithokeftedes

Kolokithokeftedes sunt bucati de carne prajita servite adesea ca si antreu. Pentru prepararea acestor chiftelute grecesti sunt folosite ingrediente precum zucchini, branza feta si ierburi, amestecul fiind modelat sub forma unor bilute care sunt trecute ulterior prin pesmet si care se prajesc. Chiftelutele de zucchini sunt servite alaturi de sos tzatziki.

7. Galaktoboureko

Multi dintre voi ati auzit de vestita baclava, preparat obtinut din straturi de foietaj, nuci si miere. Daca doresti un preparat grecesc inedit, sugestia noastra este sa optezi pentru Galaktoboureko, un desert al grecilor ce merita neaparat incercat. Crema de ou este invelita in foietaj, apoi rumenita, iar la final insiropata cu suc de lamaie.

Suntem siguri ca deja ti-am facut pofta de toate aceste preparate delicioase din bucataria greceasca si ca abia astepti sa le incerci pentru prima data sau pentru a mia oara. Chiar daca multe dintre ele pot fi regasite si in gastronomia noastra, iti lasa gura apa cand iti sunt servite la cele mai cochete taverne ale Greciei. Pana la urmatoarea vacanta, insa, citeste pe blog.tez-tour.ro despre mancarea din Grecia si simte aromele grecesti in propria bucatarie!

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea