Vacante

#vacanta #istanbul #turcia #moschea albastra #sfanta sofia

5 motive ca sa vizitezi Istanbulul

Ai nevoie de aproximativ un sfert de ora ca sa ajungi in Asia, poti vizita singura moschee din Europa care are sase minarete si ai ocazia sa admiri cea mai frumoasa biserica bizantina de pe continent. Nu trebuie decat sa vizitezi Istanbulul.

Motivul 1- Asia si Europa intr-un singur oras

Istanbulul este unic. De ce? In primul rand, iti da ocazia sa traiesti pe doua continente in acelasi timp (Asia si Europa). Aceasta asezare geografica pe care nu o mai intalnesti la niciun alt oras din lume a facut din Istanbul unul dintre locurile in care arhitectura, dar si oamenii contrasteaza in mod tipator.

Originile bizantine si turcesti sunt, de asemenea, o cauza importanta pentru toate amestecurile si contrastele pe care le vei vedea in jurul tau. Vezi femei care poarta valul specific musulman, dar si turcoaice imbracate in stil european care nu mai respecta "ca la carte" cerintele Coranului. Observi biserici si palate in care simbolurile si stilurile otomane s-au suprapus armonios peste arhitectura bizantina si, mai ales, vezi un oras in care manierele europene de a trai se pliaza perfect pe structura si cultura turca. Acest lucru nu se mai intampla in niciun alt oras din Turcia.

Motivul 2- Monumentele unice in lume


Al doilea motiv pentru care merita sa mergi la Istanbul este Moscheea Albastra . Aceasta are sase minarete, iar asa ceva nu mai vezi decat la Mecca. Vizavi, in aceeasi piata, gasesti biserica Sfanta Sofia mostenita de la bizantini. Aici simbolurile specific crestine se amesteca cu simbolurile musulmane.

Ceea ce a ramas din mozaicul acestei biserici este absolut impresionant. Peretii impodobiti cu mozaic sunt specifici bisericilor bizantine despre care vechile documente atesta ca au fost placate cu mozaic de aur.

Se pare ca razele solare care se proiectau pe mozaicul bizantin creau multiplicarea incredibila a spatiilor. Orice arhitect din ziua de azi ar fi mandru sa reuseasca sa imprime un asemenea efect optic, insa secretul realizarii lui s-a pierdut de-a lungul istoriei. Biserica Sfanta Sofia a fost transformata in muzeu care poate fi vizitat in fiecare zi cu exceptia zilei de luni.

Motivul 3- Sabia lui Stefan Cel Mare


In cazul in care vrei sa vezi cele mai mari bogatii ale Istanbulului, mergi la Palatul Topkapi. Aici gasesti, pe langa bijterii din aur si argint, aproape in majoritate trofee confiscate de la popoarele cucerite de musulmani, si o sabie care a apartinut lui Stefan cel Mare. Nu iti programa vizita la Palatul Topkapi intr-o zi de marti pentru ca este inchis pentru public, spre deosebire de celelalte muzee din Istanbul care sunt inchise lunea.
Daca vrei sa cunosti mai multe despre cum traiau turcii de acum cateva secole, este nevoie sa traversezi Bosforul.

Vei gasi Palatul Dolmabahce cu al sau Harem unde vei avea parte de cateva surprize. Apoi, iti recomand sa urci pe colinele lui Eyup pentru o panorama impresionanta asupra Istanbulului asiatic. Ai grija, insa, si paseste pios pentru ca te afli intr-un loc sfant, considerat printre cele mai importante pentru lumea musulmana.

Motivul 4- Mancarea turceasca


Mancarea si dulciurile turcesti sunt, evident, un alt motiv destul de puternic pentru a merge la Istanbul. Marele Bazar este un fel de piata care se intinde pe numeroase stradute acoperite de cupole. Patrunzi in furnicarul de vanzatori , marfuri si cumparatori si te intampina, printre altele, arome de menta, vanilie, curry sau scortisoara.
Pentru cateva livre turcesti ai acces la cele mai dulci prajituri pe care le vei manca vreodata, dintre care baclavalele sunt celebre. De asemenea, ai ocazia sa degusti kebab-ul preparat la el acasa precum si sandwich-ul a la grec care a fost catalogat de catre turisti ca drept delicios. Pentru toate aceste produse, nu uita sa negociezi daca tii cat de cat la buzunarul tau.

Motivul 5- Plimbarea peste Bosfor

Pe langa numeroasele monumente si moschei care merita vizitate la Istanbul, ar fi indicat sa nu ratezi o plimbare peste Bosfor. Iti recomand sa iti planifici aceasta plimbare in jurul amiezei cand traficul este destul de redus. Ai ghicit! Urmeaza sa treci din Europa in Asia peste podul lung de 1 500 de metri care leaga cele doua continente. Acest pod este un simbol al Istanbului deoarece la inaugurarea lui, in 1973, era cel mai lung pod din Europa si al patrulea pod suspendat din lume.

Ce mi-a placut


Mi-a placut aglomeratia de stradute inguste care urca si coboara colinele pe care este asezat Isatanbulul. Chiar daca iti solicita plamanii, merita sa observi orasului de sus pentru ca panorama este impresionanta. M-au surprins placut ca vanzatorii de ceai apar cand nici nu te astepti cu un platou pe care poarta zeci de pahare cu ceai. Acestia se plimba printre oameni si ii imbie sa cumpere bautura atat de apreciata de turci.

De asemenea, mi-a placut faptul ca turcii traiesc dupa un ritm diferit de al nostru. Sunt mai lenti, mai atenti cu ei insisi si isi gasesc timp sa se plimbe pe malul marii sau sa fumeze narghilea . Nici nu este de mirare, moscheile la apusul soarelui, precum si Bosforul care isi schimba culoarea in fiecare ora merita admirate macar o data in viata.

Ce nu mi-a placut


Nu mi-a placut faptul ca vanzatorii sau chelnerii sunt excesiv de insistenti. La fiecare restaurant sau magazin esti obligat sa petreci minute bune cu explicatii sau refuzuri.

Nu mi-a placut faptul ca turistele straine sunt tratate diferit de localnice. Turcoaicele sunt ignorate total, in timp ce fameile care vin din alte zone ale lumii sunt intotdeauna abordate si invitate mult prea insistent la o cafea sau un ceai. Nu te poti plimba linistita prin Istanbul si, dupa un timp, acest lucru devine agasant.

Revelion la Istanbul

Agentiile de turism au numeroase oferte pentru o vacanta de Revelion la Istanbul. Pentru cinci zile, cazare la un hotel de trei sau patru stele cu micul dejun inclus si masa de revelion , vei scoate din buzunar aproximativ 300 de euro. Nu uita sa pui la socoteala si biletele de intrare la principalele monumente turistice din acest oras (in jur de 10 euro pentru fiecare dintre ele). De asemenea, mai adauga cativa euro pentru croaziera pe Bosfor.

Pentru mai multe informatii despre Istanbul citeste aici si aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea