Vacante

#vacanta creta #creta #vacanta

5 atractii turistice mai putin cunoscute din Creta

Creta este cea mai sudica si totodata cea mai mare insula greceasca, iar faptul ca este asezata la intersectia drumurilor care unesc Europa, Asia si Africa a transformat-o si in una din cele mai populare destinatii turistice ale Greciei.

 

Capitala insulei este Heraklion, oras ce da si denumirea uneia din cele patru regiuni principale in care este impartita Creta. Regiunea este indragita de turisti, iar agentiile de turism se intrec in oferte pentru Heraklion, Creta. In ciuda popularitatii de care se bucura in intreaga lume, pe insula Creta exista si cateva atractii turistice mai putin cunoscute, pe care ti le dezvaluim in cele ce urmeaza.

Satul Lentas

Datorita distantei de 75 de kilometri care il desparte de capitala Heraklion, acest sat pescaresc nu are nimic in comun cu agitatia din statiunile aglomerate, locuitorii de aici ducandu-si viata tihnita, in mod traditional. Este un sat autentic grecesc, in care isi gasesc refugiu cei care prefera o vacanta mai linistita. Pentru cei care vor sa se cazeze aici, exista cateva mici hoteluri si pensiuni, iar asezarea dispune chiar si de o plaja extrem de linistita. La tavernele din sat se poate manca in stil traditional grecesc, iar preturile sunt mai mult decat decente.

Plaja Elafoniss

Elafoniss este numele unei mici insule situate la sud-vest de Creta, iar plaja sa este supranumita „plaja cu nisip roz”. In fapt, nisipul este alb si foarte fin, insa pe alocuri capata nuante de roz, datorita miliardelor de farame de cochilii de scoici in aceasta culoare. De pe tarmul Cretei se poate ajunge cu usurinta pe insula, traversand o laguna cu apa limpede, a carei adancime nu depaseste un metru.

Valea Mortilor

Aceasta este denumirea pe care si-a capatat-o defileul Zakros, datorita numeroaselor morminte neolitice descoperite in zidurile sale. Defileul incepe dupa iesirea din satul Ano Zakros si se desfasoara pe o distanta de cativa kilometri, in directia marii. De altfel, iesirea din defileu se face direct pe plaja, in satul Kato Zakros. Ca punct de atractie aici poate fi vizitat Palatul Zakros, una dintre cele mai recente descoperiri arheologice de pe insula.

Insula Spinaloga

Istoria recenta a acestei insule este destul de sumbra, pentru ca pana la jumatatea secolului trecut, Spinaloga a fost colonie de leprosi. Aici erau trimisi cei care sufereau de cumplita boala, iar odata ajunsi pe insula, nu se mai intorceau niciodata la civilizatie. Insula s-a aflat pe rand sub stapanirea bizantinilor, a sarazinilor si a venetienilor, acestia din urma construind aici un fort care rezista si azi. De altfel, majoritatea constructiilor vechi de pe insula s-au pastrat foarte bine de-a lungul timpului, datorita climei.

Platoul Lasithi

Este punctul cel mai estic al insulei Creta, situat la o altitudine de 900 de metri, in muntii Dikti. Pe drumul care urca spre platou vei intalni numeroase schituri si manastiri, iar sus iti vor atrage privirea cele aproximativ 10.000 de mori vechi de vant, dintre care majoritatea nu mai functioneaza. O priveliste deosebita ofera si varfurile muntoase de peste 2.000 de metri, care inconjoara platoul si care sunt tot timpul acoperite cu zapada. 

Daca esti pasionat de mitologia greaca, poti vizita aici Pestera lui Zeus, in care legenda spune ca acesta a fost ascuns de tatal sau pe cand era copil. In zona se gaseste si pestera Trapeza, care a fost folosita in vechime ca loc de inmormantare, pentru ca in neolitic sa devina spatiu de locuit.

Asadar, daca ajungi in Creta, nu ezita sa vizitezi si aceste destinatii mai putin cunoscute! Te asiguram ca nu vei regreta si te vei intoarce din vacanta cu amintiri din cele mai placute, care te vor face sa revii aici cat mai curand.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/spinalonga-mare-marea-mediteran%c4%83-4743717/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea