Vacante

#alexa #consilier vacante #zante town #grecia #insula #bochali #zakynthos

Zante Town – o capitala cu aer venetian

Cand iei feribotul de pe continent, din portul Kyllini, spre insula Zakynthos , nimic nu te pregateste pentru ce va urma. Insula Zakynthos, cunoscuta si sub numele de “Fior di Levante” (“Floarea Orientului”), este cea de-a treia, ca marime, intre Insulele Ionice (dupa Kefalonia si Corfu) si cea mai sudica dintre ele.

Traversarea propriu-zisa dureaza aproximativ o ora si jumatate, suficient timp ca sa faci cunostinta cu Marea Ionica in toata splendoarea ei. Daca in larg, insa, marea are culoarea cernelii, cand te apropii de capitala insulei, Zante Town , apa devine de un albastru-turcoaz ireal, iar zona portului, cu tarmuri dantelate, este extrem de pitoreasca. Acostarea feribotului in Zante Town este o experienta aproape poetica.

Situat pe coasta estica a insulei, la poalele dealului Bohali, orasul cu aproximativ 30.000 de rezidenti este cel mai mare oras din Zakynthos si centrul sau cultural, politic si economic. Distrus aproape in totalitate in 1953, de un cutremur cu o magnitudine de 7.3 pe scara Richter, urmat de un incendiu devastator,  Zante Town a fost reconstruit din temelii, piatra cu piatra. El pastreaza amprenta medievala, dar are, in acelasi timp si toate facilitatile unui oras modern. 

Orasul se arcuieste in jurul golfuletului dominat de silueta impunatoare a fortaretei venetiene, cladire ramasa din timpul ocupatiei venetiene a insulei. Silueta care da insa peisajului o amprenta inconfundabila este Catedrala. Sf. Dionisie, cea care poarta numele fostului arhiepiscop al Aeginei din sec. XVI., considerat protectorul insulei.

Sursa foto: consiliervacante.roPutini turisti aleg Zante Town ca punct terminus al calatoriei lor, pentru ca aici nu exista plaje. De aici, insa, din Zante Town, locul unde acosteaza feribotul, pornesc drumurile catre cele mai importante statiuni ale insulei: capitala distractiei, Laganas sau mai linistitele Kalamaki, Alykes, Tsilivi, Argassi, Agios Nikolaos sau Alykanas. Altii prefera sa ajunga pe insula cu avionul, micul aeroport Zakynthos, destul de aglomerat pentru multimea de turisti, fiind la doar 3 km de centrul orasului. Aproape toti vizitatorii insulei aleg insa sa se intoarca aici, fie in excursii organizate, fie pe cont propriu, pentru farmecul aparte al asezarii.

Desi plina de viata, Zante Town nu este, nici pe departe, la fel de aglomerata precum Corfu Town de exemplu – capitala “surorii” mai mari, Corfu. Orasul are un farmec boem, dat de vegetatia bogata, cladirile in stil neoclasic si frumusetea falezei, care, in special la asfintit, este locul preferat de promenada al turistilor si localnicilor deopotriva. Daca va doriti un strop de romantism in plus, puteti lua una dintre trasurile traditionale, care va vor plimba pe stradutele inguste, printre cladirile albe, cu fatade incarcate de flori.

In centrul orasului, in Piata Solomos troneaza impunatoare Biserica Sf. Dionisie. Ridicata in 1948, a fost una dintre putinele cladiri care a scapat nevatamata dupa cutremurul din 1953. Clopotul sau a fost faurit tocmai la Venetia, iar biserica este considerata unul dintre cele mai semnificative vestigii din perioada venetiana. In incinta bisericii se gasesc numeroase icoane ce prezinta aspecte din viata Sf. Dionisie, dar si sicriul sau din argint, precum si cateva relicve.


Insula la picioarele tale - Bochali


O vizita in Bochali, una din suburbiile capitalei, este un “must” pentru orice turist care se respecta. In Bochali se poate ajunge atat pe jos, din zona portului, cat si cu masina, pe straduta care urca dealul, iar sus, pe deal, exista si o parcare supravegheata. Pe stradutele inguste, cladirile pastreaza arhitectura traditionala, balcoanele si curtile sunt incarcate de leandri infloriti, palmieri sau alte flori parfumate .  Pe dealul cu acelasi nume, pe vremuri trona maiestuos castelul venetian, fortareata din care erau conduse destinele intregii insule. Astazi, din el au mai ramas doar niste ruine, insa din acest punct de belvedere se pot admira ambele coaste ale insulei. De aici, din cel mai inalt punct al orasului, puteti admira cea mai spectaculoasa panorama a orasului.

Sursa foto: consiliervacante.roZona constituie un adevarat magnet pentru turisti, iar cele cateva terase cochete si restaurante servesc specialitati din bucataria mediteraneeana.

Restauratele din zona sunt cotate printre cele mai bune din insula, iar pentru o cina romantica sunt tocmai potrivite. In special in week-end, insa, poate fi destul de dificil de gasit un loc, asa ca trebuie sa va grabiti sa ajungeti inainte de apusul soarelui, momentul cel mai “vanat” de toti fotografii amatori sau profesionisti.

In mica piateta din Bochali, turnul Bisericii Fecioarei Maria din Hrysopighi este vizibil din orice punct al orasului. In interiorul bisericii se mai pastreaza cateva ramasite ale vechiului templu din Biserica Sfintei Marii din incinta cetatii fortificate. Tot aici mai poate fi admirat si tabloul Fecioarei, datand din sec. VIII, acoperit cu foita de argint, pentru a nu se degrada. Sapaturile arheologice au scos la iveala faptul ca aici exista si un pantheon dedicat zeilor Afrodita si Apollo.


Printre obiectivele turistice care merita vizitate in Zante Town se numara:


•    Muzeul de Arta Bizantina din Piata Solomos, cu o colectie impresionanta de pictori, sculpturi, icoane si alte artefacte din perioada bizantina.

Sursa foto: consiliervacante.ro•    Muzeul Solomos, dedicat poetului national al Greciei, Dionisos Solomos, din Piata St Markos

•    Castelul Venetian din sec. XVII, cunoscut si sub numele de Kastro, situat pe culmea dealului Bohali, o fortificatie impozanta construita de venetieni, fostul centru administrativ al insulei. De sus, din fortareata, panorama este impresionanta.

•    Muzeul Naval, situat intr-una din suburbiile capitalei, pe dealul Strani, este recunoscut ca fiind detinator al celei mai mari colectii de vase bizantine din lume si al unei colectii impresionante de costume din razboiul civil grecesc, precum si din cele doua razboaie mondiale. Exponatele sale acopera toate aspectele istoriei navale incepand de la 1700 si pana in prezent.

Cele mai bune magazine se gasesc in zona pietonala, in special de-a lungul bulevardului Alexandrou Roma – de la magazine cu suveniruri traditionale pana la haine de piele, bijuterii, dantela lucrata manual, ceramica, miere si fiereste, animalul-totem al insulei, broasca testoasa.

Cateva dintre obiectivele care nu trebuie, in niciun caz, ratate pe insula sunt: faimoasa plaja Navagio si Grotele Albastre (“Blue Caves”), Insula Marathonissi (“Insula Broastelor Testoase), apusul de soare din Keri, unde exista si cel mai mare steag din Grecia si insulita Agios Sostis.


 

 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea