Vacante

#efes #turcia #oras

Viziteaza orasul antic Efes

Efesul este o surpriza deosebita pentru oricine viziteaza Turcia. Nu trebuie sa fii neaparat pasionat de istorie si nici sa stii foarte multe despre arhitectura. Este indeajuns sa fii deschis pentru a te bucura de unul dintre cele mai atractive obiective turistice din Asia Mica.

O plimbare pe strazile din Efes, incadrate de coloane de temple si foste cladiri de case si magazine este o incursiune in trecut. Cu un ghid bun, chiar poti calatori in timp. Orasul antic Efes (Ephesus) se afla in provincia Izmir, din Turcia.

Daca stai in Bodrum, poti gasi printre excursiile optionale si vizite in Efes.  Rezerva-ti macar doua ore ca sa cunosti acest oras antic, deoarece s-a conservat in unele locuri uluitor de bine si ai multe lucruri frumoase de vazut. Ia-ti un ghid local bun, dispus sa-ti povesteasca si sa-ti arate detalii care altfel ar trece neobservate. Noi am avut norocul sa fim insotiti de doamna Fatma Acar, managing director la Helliantus Anatolia Tours. Este un om deosebit, foarte bun cunoscator al Efesului, deosebit de atent cu turistii.
 

Ce comori ascunde Efesul
 

Turistii care vin sa-si petreaca vacanta in Turcia , la Marea Egee, viziteaza Efesul pentru a vedea unul dintre cele mai marete orase ale grecilor si Asia Mica.In perioada romana, o lunga perioada de timp Efes a fost al doilea oras ca marime din Imperiul Roman si, totodata, unul dintre cele mai populate.

Templul lui Hadrian, Amfiteatrul sau Teatrul sunt alte constructii deosebite pe care le poti vedea in situl arheologic. Teatrul este renumit deoarece aici Sfantul Paul a predicat paganilor.Tehnica arhitecturala este impresionanta. Poti gasi in situl arheologic arcade facute din bucati de piatra unde nu s-a folosit niciun liant si care inca stau in picioare.
 

Biblioteca lui Celsius
 

O alta bijuterie arhitecturala o reprezinta Biblioteca lui Celsius, care dateaza din 135 d. Hr, a fost ridicata cu scopul de a fi folosita ca un mausoleu roman pentru Celsius, dar si cu functie de biblioteca. Statuile asezate pe fatada monumentului reprezinta Intelepciunea, Cunoasterea, Destinul si Inteligenta. Un ghid bun va sti sa-ti arate pozitia cea mai potrivita de unde se pot face fotografii cu Biblioteca.
 

Locul unde socializau barbatii : o latrina moderna
 

Latrina din Efes dateaza din primul secol d.Hr si este considerata una foarte moderna si deosebit de civilizata pentru vremea ei. A fost construita deasupra unui canal pe unde curgea apa in mod continuu.Scaunele erau realizate dintr-o bucata de marmura cu decupaje pentru fiecare persoana, fara a fi despartite de vreun zid, scopul principal fiind acela de socializare.

De asemenea, deasupra capului exista un acoperis, restul incaperii avand deschidere. Astfel, neexistand un tavan, locul era in aer liber. In centrul incaperii exista o piscina care colecta apa de ploaie, iar podeaua era acoperita de mozaicuri.Pentru ca nimeni sa nu traga cu urechea la vreo discutie in doi, se folosea chiar muzica ambientala, cantata de interpreti la fata locului. Zgomotul apei estompa vocile, oferind intimitate celor care puneau la cale afaceri si isi impartaseau informatii importante.
 

Cand sa vizitezi Efesul
 

Mergi sa vezi Efesul toamna sau primavara. Atunci temperaturile sunt suportabile. Situl arheologic se afla in plin soare si in sezonul turistic o plimbare de peste o ora este foarte greu de facut printre pietre. Daca totusi mergi vara, ia cu tine ceva de pus pe cap, lotiune antisolara si apa. De asemenea, este recomandat sa fii imbracat sport si incaltat cu ceva comod. Daca ai noroc, s-ar putea sa fii intampinat de cateva pisici care lenevesc la soare, pe un fragment de coloana. Dornice de mangaieri, se alinta si miauna de cate ori vad vreun turist.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea