Vacante

#cele 7 noi minuni ale lumii #petra #iordania

Viziteaza Minunile Lumii (III): Petra, Iordania

Petra , orasul trandafiriu al Iordaniei, ocupa locul 3 in topul Celor 7 Noi Minuni ale Lumii. Iti vom prezenta astazi cel mai faimos obiectiv turistic iordanian, orasul pierdut al nabateenilor.

Petra reprezinta mostenirea nabateenilor, un popor arab care a venit in sudul Iordanieni acum mai bine de 2000 de ani. Recunoscuta pentru cultura, arhitectura masiva si ingeniozitatea complexului sapat in stanca, a fost declarata Patrimoniu Mondial UNESCO. Dupa ce disparuse timp de secole si era considerata numai o legenda, de catre lumea din Vest, cercetatorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt a descoperit orasul in 1812. Inainte sa se intample acest lucru , Petra facea parte dintre orasele pierdute ale lumii antice. Deghizat in musulman, cunoscator al limbii arabe, Burckhardt a reusit sa castige increderea localnicilor, care l-au dus la intrarea in defileu.
 

Cum ajungi in Petra
 

Cel mai faimos sit arheologic al Iordaniei se afla la o distanta de 262 km sud de capitala Amman si 133 km nord de orasul portuar Aqaba, langa oraselul iordanian Wadi Musa. Cu masina, se merge pe Autostrada Desertului din Amman, spre sud. Se mai poate ajunge si cu autobuzul JETT Bus, care leaga Petra de Amman, sau pur si simplu cu un taxi din capitala. Wadi Musa se afla chiar la intrarea in Petra si astfel ofera posibilitatea turistilor de a innopta aici, intr-unul dintre hoteluri, sau de a lua masa.

“Turistii merg cu un ghid”, afirma Simona Ionescu, Director Magellan Turism. “Insa unii prefera sa viziteze numai anumite zone. Nu au pe unde sa se piarda. Vizita incepe cu grupul si cu un insotitor care le da cateva informatii, insa cel mai bine merg singuri si isi fac propriul traseu”, afirma domnia sa. Unii turisti aleg sa intre in vechiul oras si sa vada strazile strajuite de coloane, mormintele si celelalte ansambluri arhitectonice. Altii se incumeta sa urce spre zonele superioare, precum Manastirea Al Deir sau platoul de sacrificiu.

Iesirea din Siq, PetraDe la poarta de intrare in complex, spre Valea Bab as-Siq, se pot inchiria magari, camile sau carute pe doua roti, trase de cai. Pentru o camila platesti cam 20 JD. Acestia pot fi folositi numai pe un sfert din drum, deoarece in rest se merge pe jos. In plus, daca alegi sa mergi cu un astfel de mijloc de transport, renunti la posibilitatea de a te opri la fiecare pas, pentru a privi fiecare obiect intalnit in cale. Vei putea inchiria magari si la intrarea in Siq, si pentru suisul la Manastire. Inchirierea nu este inclusa in serviciile propuse de agentiile de turism, aceasta alegere ramane la latitudinea turistilor: “Carausii vin ei sa-si ofere serviciile”, ne explica doamna director Simona Ionescu.
 

Valea Bab as-Siq
 

Ca sa ajungi la intrarea in orasul antic Petra, strabati la inceput o vale, cu piatra maronie si bej, ce se intinde pe o jumatate de kilometru. Valea se numeste Bab as-Siq (=Poarta Siq-ului) si este traversata de catre calatori fie pe jos, fie pe cai si magari. Pe Bab as-Siq, pelerinii intalnesc in cale sculpturi in piata faurite de nabateeni , numite “jinn blocks”, care se crede ca sunt reprezentari ale zeilor. De la poarta de intrare in Valea Bab as-Siq se pot inchiria magari sau carute pe doua roti, trase de cai.
 

Petra, Iordania

Siq-ul, Poarta catre Petra
 

La mica distanta de locul unde sunt jinn blocks, se iveste un defileu, taiat intre doi pereti de piata desertica, extrem de apropiati. Format in urma unui seism, Siq-ul isi deschide drumul intre cele doua blocuri de piata care strajuiesc defileul, pe o parte si pe alta si care ajung la inaltimi de pana la 200 de metri. Liniile curbe si line ale peretilor sunt opera vantului, care a modelat roca. Drumul sinuos se ingusteaza uneori pana la 5 metri largime si are o lungime de 1.2 km. Pe marginile Siq-ului mai exista inca un canal de colectare, care era folosit de nabateeni pentru a-si aduce apa pana in inima Petrei. Ploile diluviene, care cadeau cam de doua ori pe an, asigurau necesarul de apa al orasului. In plus, nabateenii cunosteau tehnica de a scoate apa de la mari adancimi. Aceste doua lucruri le-au permis sa construiasca un oras in mijlocul desertului.

De-a lungul zidurilor se afla nise micute, continand sculpturi care ii reprezinta pe zei, alaturi de inscriptii. Turistii care merg pe jos au timp sa le cerceteze de aproape si sa le fotografieze.
 

monastery Al Deir

Al Khazneh (Tezaurul)
 

La capatul Siq-ului apare prima deschizatura de roca scaldata in soare: Al Khazneh (Tezaurul). Este un moment foarte bun sa te opresti si sa faci o fotografie celui mai cunoscut monument din Petra. Odata ce iesi din Siq, in fata ta se afla fatada unei cladiri de cateva etaje, bine prinsa in stanca, spectaculoasa in razele soarelui de dimineata. Al Khazneh este una dintre cele mai elaborate cladiri ale orasului antic Petra. Monumentul imbina elementele orientale cu cele de sorginte romana.

Unii specialisti au datat constructia din primul secol i.Ch. Scopul ridicarii monumentului a ramas un mister pana in zilele noastre. Adapostind morminte regale, monumentul a primit renumele de “Tezaur” ca urmare a legendelor despre piratii care si-au ascuns aici comorile.  
 

Alte atractii ale complexului Petrei
 

In complexul de la Petra, pe langa Tezaur se mai viziteaza alte locuri: morminte, case nabateene, Teatrul, Manastirea, platoul de sacrifiu “High Place of Sacrifice”, etc. Pentru a ajunge la Manastire, cunoscuta sub numele de Al Deir, se urca 750 de trepte. Este important sa fii echipat cu incaltaminte potrivita, antiderapanta si sa folosesti o lotiune  antisolara. Pana la Manastire urcusul dureaza cam jumatate de ora, pe jos sau pe magarus. 
 

Ce contin turism cu destinatia Petra
 

Pachetele de vacanta propuse de agentiile de turism sunt in general circuite ale Iordaniei, care includ si vizitarea orasului Petra. De obicei, acestui obiectiv turistic i se dedica o zi intreaga, pentru ca turistii sa aiba timp sa vada cele mai importante monumente din marele complex architectonic. Daca vrei sa vezi totul pe indelete, sunt indicate 2 zile de vizita, altfel, trebuie sa te misti foarte rapid.

As-Siq-1Un circuit in Iordania dureaza cam 10 zile, iar pretul ajunge la 1300 euro de persoana. Excursiile mai scurte, de 7, 8 zile, au preturi de 900 euro. O vacanta la sfarsitul lunii octombrie 2008 costa de la 1285 euro de persoana si implica excursii in Israel si Iordania, cu o zi dedicata Orasului Pierdut, Petra. (Magellan Turism).

Pachetele includ transportul cu avionul, transferul de la aeroport, cazarea cu demipensiune in hoteluri de 4 si 5 stele, intrarile la obiectivele turistice specificate in program si ghidul. Alte cheltuieli:

- 90 euro taxa de aeroport
- 20 euro taxa de viza
- 20 RON asigurarea medicala
- 30 euro bacsisurile obligatorii.
 

Este bine sa stii
 

Moneda locala. 1 Dinar Iordanian (JOD) = 0.975 Euro (EUR); 1 Dinar Iordanian = 1000 fili (submoneda)

Limba. Limba oficiala este araba. Turismul constituie o importanta sursa de venit in zona. Asadar, multa lume vorbeste engleza, dar si franceza.

Vestimentatie. Iordania este o tara musulmana, unde se apreciaza modul conservator de a te imbraca, mai ales in zonele rurale. Alege sa poti pantalonii scurti si hainele scurte si mulate cand esti la hotel sau la piscina, niciodata in locuri publice si mai ales la moschei. In privinta vizitei orasului vechi, vestimentatia cea mai potrivita este cea pentru desert. Zilele sunt calduroase, temperaturile urca la 37 de grade Celsius in septembrie si 28, in noiembrie. Trebuie sa ai cu tine mereu cateva haine mai lungi si mai calduroase, pentru ca seara temperaturile scad, fara sa treaca insa de 0 grade.
 

Informatii despre celelalte 7 Noi Minuni ale Lumii gasesti in articolele despre Chichen Itza, Machu PicchuMarele Zid ChinezescColosseum, Christo Redentor si Taj Mahal.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea