Vacante

#sfantul valentin #paris #destinatii romantice

Valentine’s Day in Paris, romantism si senzualitate

De ce ti-ai petrece Ziua Indragostitilor in Paris? Pentru ca, in ciuda cliseelor despre cel mai romantic oras din lume, Parisul se incapataneaza sa seduca prin monumentele de arta, peisajele naturale si istoria sa decadenta. O sculptura erotica, o imagine grafica a unui bordel de secol XIX, un parc presarat cu statui regale, o prajitura cu crema dupa o reteta frantuzeasca , un strop de muzica, toate te fac sa simti ca Parisul nu se demodeaza niciodata, numai expresia lui.

Iti prezentam in continuare cateva modalitati de a-ti petrece Ziua Indragostitilor intr-una dintre cele mai frumoase capitale ale Europei.

Weekend romantic parizian

Pentru a simti pulsul orasului, plimba-te de mana cu persoana iubita prin parcurile din oras si pe stradutele din zonele turistice. Poti savura un capuccino la una dintre numeroasele terase din Cartierul Latin sau din Montmartre.

Francezilor le place sa stea afara, la mesele asezate pe dalele de piatra si sa priveasca trecatorii. Daca este prea frig, aseaza-te la fereastra. De obicei localurile au ferestre uriase, de sticla, astfel incat poti urmari ce se intampla.

Serile vine lume multa, prin urmare gasesti mai greu un loc liber fara rezervare. Esti intrebat, inca de la intrare, daca vrei sa mananci sau doar sa bei ceva. Desi de cele mai multe ori chelnerii sunt politicosi si uneori enervant de galanti, se poate intampla sa se uite urat daca vrei doar sa bei un cocktail, in timp ce localul este plin de lume care ia masa. Amuzant este ca doamnele si domnisoarele sunt bombardate cu tot felul de complimente de catre acesti chelneri care stiu sa-si vanda marfa. Se poate sa primesti ceva gratis, numai pentru a pleca multumit pe deplin. Si cuplurile pot beneficia de tratamente speciale, mai ales intr-o zi de sarbatoare cum este Valentine's Day.

• Parisul luminat. Indiferent de anotimp, Parisul arata spectaculos noaptea. Daca il vizitezi in februarie, ai grija sa te imbraci gros si fa-ti un program de colindat prin oras dupa caderea intunericului. Parisul luminat noaptea este la fel de romantic si atragator ca in timpul zilei.

Merita sa vezi locuri si cladiri precum Champs Elysees , Tour Eiffel, Place Vendome, Notre Dame sau Opera. Uita-te la ceas, asteapta o ora exacta si priveste Eiffel-ul. La fix are loc un spectacol deosebit de lumini, iar momentul este ideal pentru a-i face o declaratie persoanei iubite.

Incearca sa vizitezi curtea Muzeului Luvru, dupa lasarea intunericului. Cladirea imensa, apartinand unui vechi palat regal, este scufundata intr-o lumina aproape ireala. Plimba-te cu persoana iubita pe langa fantanile arteziene si mergi sa vezi piramida de sticla, unde a ingenunchiat Tom Hanks in “Codul lui da Vinci”. Arcadele prin care se intra in curte au pereti mari de sticla pe unde se poate vedea una dintre salile interioare ale Luvrului, cu statui si piese de arta.

Daca ai noroc, s-ar putea sa intalnesti aici artisti care canta la un instrument piese din muzica clasica. Serile vine putina lume, este liniste si numai sonoritatile unui flaut si susurul apei se aud, astfel incat vei avea parte de un moment de intimitate cu persoana iubita, intr-o atmosfera deosebit de frumoasa. Daca vrei sa alegi un tur nocturn al Parisului, cu ghid, te costa 22 euro si, in aceasta suma ti se asigura o plimbare pe la cele mai frumoase monumente pariziene.

• Parcuri si peisaje pentru indragostiti. In inima Cartierului Latin se afla un parc creat la cererea Mariei de Medicis: Jardin du Luxembourg. Parcul este iubit de persoane de toate varstele, care vin aici sa se relaxeze, sa joace un sah, sa citeasca o carte sau sa alerge. In sezonul calduros poti sta direct pe iarba, la un picnic. Statui ale reginelor si printeselor Frantei strajuiesc pavilionul central. Unul dintre cele mai cautate locuri este Fantana de Medicis, realizata in stil italian. In Orangerie se organizeaza expozitii temporare.  Un alt parc demn de vizitat in paris este Jardin des Tuileries, una dintre cele mai vechi gradini in stil frantuzesc din capitala Frantei.

Daca iti place natura dar vrei sa o privesti de sus, exista in Paris foarte multe locuri in care sa mergi cu persoana iubita. Pentru detalii despre peisaje romantice, citeste articolul Panorama pariziana in sezonul rece.

• Muzee stimulante: erotism si senzualitate. Si daca nimic nu a reusit sa te inspire in Paris, cu siguranta o va face o vizita la Musee de l’Erotisme. Gasesti aici fotografii si imagini grafice cu prostituate de la sfarsitul secolului al XIX-lea, obiecte simbolice din antichitate, cu zeitati ale fertilitatii, statuete populare satirizate si expozitii temporare ale unor artisti contemporani.

“Aveti arta populara, care este situata la subsol si pe care eu am numit-o multa vreme “infernul”. Apoi, la parter si la primul etaj exista piese adunate din cauza asemanarii lor si care au fost numite “erotismul sacru”, erotismul care are legatura cu religiile, cultele, superstitiile sau filozofia. Asadar, doua nivele cu piese colectionate de pretutindeni, care atesta universalitatea si atemporalitatea acestui subiect si anume, erotismul manifestat intr-o forma profana, sacra si, la etajele superioare, erotismul artistic, istoric si cultural”, a declarat Alain Plumery, director al muzeului, pentru Doctissimo.

Un bilet de intrare costa 8 euro, iar cu reducere, 3.  Exista si oferte combinate, create special pentru Ziua Indragostitilor. Astfel, un pachet de Sfantul Valentin cu o cina romantica in centrul cartierului Montmartre si o vizita a Muzeul Erotismului costa 45 euro.

Si pentru ca tot am vorbit mai devreme despre sarutul frantuzesc, poti admira celebra statuie cu aceeasi nume, a lui Rodin. Musee Rodin este dedicat vietii si operei artistului Auguste Rodin, unul dintre cele mai importante nume din sculptura franceza de secol XIX. Cladirea in care se afla muzeul si gradinile inconjuratoare sunt alte atractii in sine, pe langa operele creatorului.

Musee Rodin unul dintre cele mai accesibile muzee din Paris. Daca mergi cu metroul, poti cobori la statia Varenne. Cladirea se afla foarte aproape de Les Invalides, astfel incat, daca iti ramane timp, poti merge sa vizitezi mormantul lui Napoleon. Un bilet intreg la Rodin costa 6 euro, ier pentru tineri (18-25 ani), 4 euro. Programul si alte informatii gasesti pe site-ul oficial.

Dragostea trece prin stomac

O modalitate simpla de petrecere a serii de Sfantul Valentin este sa mergi cu persoana iubita la unul dintre restaurantele pariziene. Acestea pregatesc meniuri speciale cu ocazia Zilei Indragostitilor, iar cele mai mici preturi pornesc de la 30 euro de persoana. Poti alege dintr-o paleta larga de restaurante, amenajate in stiluri diferite, de la restaurante “zen” la cele traditionale frantuzesti.

De exemplu, in Montmartre gasesti un local cu decor de inceput de secol XX, cu picturi de Belle Epoque, coloane, fantana arteziana , cabaret si atmosfera specifica pentru cartierul artistilor. Un meniu de Sfantul Valentin costa 48 euro. Pentru a vedea lista detaliata a ofertelor mergi aici.

• Cina romantica pe apa. O alta varianta o reprezinta plimbarile cu vaporasul, la lumina lumanarilor, cu mancare buna si muzica de pian. In Paris, bateaux-mouches-urile propun pachete care includ o croaziera cu vaporasul pe Sena, preparate frantuzesti si muzica romantica. Pentru o astfel de cina, doritorii trebuie sa scoata din buzunar chiar si 150 euro pentru doua persoane.

• Cina romantica la inaltime. Daca vrei sa combini masa cu o vizita in Paris, orienteaza-te catre tururile de oras care includ un pranz in Turnul Eiffel.

O astfel de plimbare are o durata de 5 ore si jumatate si costa 79 euro de persoana. Se viziteaza cele mai importante obiective turistice ale orasului, precum Sacre Coeur, Arc de Triomphe, Champs Elysees, Place Vendome, Notre Dame sau Louvre. Pranzul din Eiffel ofera o panorama impresionanta asupra Capitalei Luminilor, insa preturile in localurile din turn sunt destul de piperate. Detalii gasesti aici.

• O gustare din mers. Gasesti cam peste tot terase care vand vin fiert la pahar si braserii cu gustari delicioase, proaspete si extrem de aspectuoase.

Vinul este “apa chioara”, adica nu risti in niciun caz sa ti se urce la cap, dar este cald si dulce, perfect daca vrei sa te incalzesti putin fara sa te opresti la un restaurant. 

Gustarile din braserii sunt majoritatea senvisuri si tartine umplute cu tot ce ti-ai putea imagina: peste, unt, sunca, cascaval, fructe, masline, mirodenii … Poti cere sa-ti fie incalzite pe loc daca nu sunt tocmai scoase din cuptor. O astfel de gustare incepe cam de la 3 euro si poate ajunge la 8-12 euro de persoana. Daca ii cunosti gusturile, surprinde-ti partenerul alegand o tartina pe placul lui. Da-i sa muste o jumatate si, pentru “cireasa de pe tort”, incearca un sarut frantuzesc.

Tot pentru gurmanzi, cofetariile provoaca papilelor gustative placeri banuite, pentru ca au cate ceva pentru fiecare. Multimea de bomboane si prajituri si mai ales ciocolata in toate variantele posibile nu au cum sa nu te tenteze macar o data. Poti sa cumperi cateva sute de grame, cat sa ai ceva de rontait pe strada.

Vacante de Sfantul Valentin in Paris

Un pachet de vacanta pentru Valentine’s Day in Paris incepe de la 250 euro de persoana. Pretul include biletul de avion si doua nopti de cazare cu mic dejun, intr-un hotel de 3 stele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea