Vacante

#danemarca #unesco #jelling #elseneur #kronborg #castel #hamlet #vacanta #sermeq kujalleq #ghetar #catedrala roskilde #fiorduri

Vacante de exceptie marca UNESCO (VIII): Danemarca

In Danemarca te asteapta castelul lui Hamlet, precum si toti ceilalti regi ai acestei tari. De asemenea, ai ocazia sa vizitezi pietre misterioase, vechi de secole. Si, totusi, cel mai mare spectacol de care vei avea parte este "ghetarul plimbret" care zburda in fiecare zi cate 19 metri.

La Jelling gasesti doua gorgane si doua pietre rune. Gorganele sunt movile de pamant inaltate deasupra unor morminte stravechi. Ele marcheaza locul in care se odihnesc doi vechi regi danezi. Pietrele rune sunt simbolul Danemarcei. Se spune ca piatra runa care a fost asezata intre cele doua gorgane marcheaza chiar actul de nastere al Danemarcei. Cealalta piatra, precum si biserica de la Jelling amintesc de secolul al X-lea cand danezii au fost crestinizati.

Conform UNESCO, movilele de pamant si pietrele misterioase de la Jelling sunt exceptionale monumente care vorbesc despre cultura si religia pagana a vikingilor. Inscriptiile de pe aceste constructii sunt inca vizibile si le confera o autenticitate incontestabila.  

Unde te cazezi

Hotelurile sunt destul de greu de gasit in localitatea din zona centrala a Danemarcei. Totusi, in apropiere de Jelling, uneori la departare de numai cativa kilometri, alteori la departare de zeci de kilometri, gasesti cateva locuri unde te poti caza. Vei plati in jur de 200 de euro pe noapte pentru un hotel de trei stele.

Hamlet si fiordurile inghetate

Gasesti castelul lui Hamlet perfect intact. Acesta este cunoscut sub numele de Elseneur (Kronborg) si a fost construit pe o insula in zona in care Danemarca are granita cu Suedia. UNESCO afirma ca este unul dintre cele mai frumoase castele in stil renascentist din lume. In plus, peisajul pe care il vei observa in jurul acestei constructii este absolut incantator.

Mai multe detalii despre castelul lui Hamlet gasesti pe site-ul sau oficial.

Vedeta Danemarcei este ghetarul Sermeq Kujalleq . Il gasesti in zona fiordurilor inghetate de la Ilulissat, pe coasta vestica a Groenlandei, la 250 km de cercul polar. UNESCO iti recomanda sa mergi la Ilulissat deoarece aici vei admira gura de varsare a ghetarului. Astfel, vei avea parte de un spectacol unic in lume.

Sermeq Kujalleq este unul dintre cele mai rapide "ghetare plimbarete" de pe planeta. In fiecare zi avanseaza cu 19 km. Marimea lui enorma si zgomotul asurzitor pe care il face in timpul rapidei sale deplasari spre mare este un fenomen nemaipomenit de spectaculos.

De asemenea, Sermeq Kujalleq produce 10% din gheata intregii Groenlande. In plus, cu exceptia ghetarilor din Antartica , ghetarul din Danemarca produce cea mai mare masa de iceberguri din lume.

Catedrala unde te asteapta regii Danemarcei

catedrala roskilde este cel mai impresionant locas de cult din Danemarca si unul dintre cele mai vizitate monumente din aceasta tara. Este un simbol incontestabil pentru danezi, in special, pentru ca aici sunt ingropati majoritatea regilor Danemarcei.

Vei admira vechi sarcofage din Evul Mediu sau din indepartatul secol al XV-lea. Dintre acestea, cel mai impresionant este locul in care se odihneste regina Margreth I, cea care, in secolul al XIV-lea, a realizat unirea tarilor nordice.

De asemenea, Catedrala Roskilde este primul monument religios scandinav construit din caramida. In secolele XII si XIII cand a fost inaltata, a constituit o adevarata revolutie in arhitectura. De altfel, majoritatea catedralelor din Peninsula Scandinava au copiat modelul arhitectural al catedralei Roskilde.   

Unde te cazezi

Gasesti cateva hoteluri in Roskilde. Pentru o camera la un hotel de trei stele, scoti din buzunar in jur de 100 de euro. Este important sa stii ca in perioada verii locurile sunt destul de limitate si este necesar sa iti faci  rezervari din timp.

Informatii despre alte locatii UNESCO din Europa gasesti aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea