Vacante

#vacanta #unesco #turcia #istanbul #troia #sfanta sofia #moscheea albastra #anatolia #divrigi #safranbolu #hattusa #canakkale #alexandru macedon

Vacante de exceptie marca UNESCO (VI): Turcia

Zeii au existat! Gasesti pe teritoriul Turciei ruinele unuia dintre cele mai celebre orase in care zeii se distrau pe seama oamenilor. Numele lui? Troia. Iata in continuare si alte locatii din Turcia remarcate de UNESCO.

Istanbulul a fost declarat de UNESCO unul dintre cele mai importante orase pentru istoria umanitatii. Astfel ca, cel mai occidental oras al Turciei este unic in lume datorita asezarii lui pe doua continente, dar si pentru numeroasele sale biserici bizantine sau moschei turcesti.

Dintre obiectivele turistice din Istanbul, oficialii UNESCO au remarcat vechiul hipodrom al lui Constantin si biserica Sfanta Sofia . Aceasta biserica in care inscriptiile musulmane se armonizeaza cu elementele bizantine dateaza din indepartatul secol al VI-lea. De asemenea, moscheea albastra care a fost construita in secolul al XVI-lea, este alaturi de moscheea de la Mecca, singura din lume care are sase minarete. Mai multe detalii despre Istanbul gasesti aici.

Daca ai ales sa iti petreci  vacanta in Anatolia, iti recomandam sa faci o vizita si in orasul Divrigi. Mocheea din aceast oras este una dintre cele mai frumoase constructii islamice de pe planeta. A fost construita in secolul al XIII-lea, iar arhitectura ei este exceptionala dupa cum anunta UNESCO. Ceea ce particularizeaza acest locas de cult este sala facuta in totalitate din piatra, precum si cele doua cupole ale sale. De asemenea, tehnicile folosite pentru constructia moscheii erau foarte elaborate pentru perioada in care aceasta a luat viata.

Gasesti destul de multe hoteluri in Divrigi. Cateva dintre acestea beneficiaza de cluburi de sport si frumuste, precum si de sali special amenajate pentru intalniri. Preturile variaza in functie de facilitatile pe care le alegi. Pentru o camera la un hotel de cinci stele platesti in jur de 300 de euro pe noapte.

Safranbolu a fost in secolul al XIII-lea principala ruta comerciala dintre Orient si Occident. De altfel, arhitectura sa a influentat toate orasele Imperiului Otoman. Practic, majoritatea asezarilor urbane turcesti sunt, intr-un fel, copia acestui oras. Il gasesti in nordul Turciei, nu departe de Istanbul.  

In Safranbolu, hotelurile nu sunt numeroase. De acee iti recomandam sa alegi dintre pensiunile de aici. Acestea propun camere la preturi destul convenabile. Platesti pentru o noapte in jur de 40 de euro.

Troia zeilor

In Turcia s-au dezvoltat multe culturi si civilizatii foarte diferite intre ele. In zilele noastre se mai pastreaza capitalele catorva dintre aceste vechi popoare. De exemplu, Hattusa, capitala hititilor pe care o gasesti tot in Anatolia. Acest oras este un sit arheologic exceptional.

Ai ocazia sa observi cum erau construite orasele acestei civilizatii, precum si numeroase temple, case regale sau fortificatii. Remarcabile sunt Porta Leilor si Porta Regala care detin ornamente speciale cum nu mai gasesti nicaieri in lume. Iti recomandam si ansamblu rupestru de la Yazilikaya caruia nu ii lipseste romantismul.

O alta veche capitala pe care o gasesti  pe teritoriul Turciei se numeste Xanthos-Letoon. Acest oras a fost capitala Lyciei. In special in arta funerara, vei descoperi un amestec incantator intre traditiile grecesti si cele ale vechii civilizatii din Lycia.

Zeii au existat. Toata lumea s-a convins de acest fapt inca din 1871 cand a fost descoperita mitica asezare Troia. Vechile ruine ale Troiei se intind, astazi, linistite la soare, iar tu ai ocazia sa le vizitezi in timp ce iti aduci aminte versuri din Iliada lui Homer. Gasesti situl arheologic in regiunea Canakkale din partea de N-V a Turciei.

In copilariei iti doreai sa pleci in cucerirea unor lumi indepartate? Nu conteaza daca ai reusit sau nu acest lucru, in Turcia ai ocazia sa vizitezi cativa oameni care chiar au fost stapanii lumii. Dintre acestia UNESCO iti recomanda numele lui Antiochus. Acesta a condus o buna parte din imperiul creat de alexandru macedon. Mormantul lui este una dintre cele mai frumoase constructii grecesti din Europa. Il gasesti in orasul Nemrut Dagi, la peste 2000 de metri altitudine, in zona centrala a Turciei.

Alte locatii marca UNESCO din Turcia gasesti la Hierapoli - Pamukkale sau in Cappadocia.

Informatii despre alte locatii UNESCO din Europa, gasesti aici

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea