Vacante

#belgia #unesco #bruxelles #bruges #tournai #anvers #rubens #notre-damme #gotic #art nouveau

Vacante de exceptie marca UNESCO (III): Belgia

Pe langa ciocolata, dantela fina, cartofi prajiti si directive UE, Belgia ofera peisaje si orase absolut incantatoare. Dintre acestea, cateva au o valoare istorica sau culturala incontestabila, astfel ca UNESCO nu a ezitat sa le acorde statutul de obiective turistice protejate mondial.

Chiar Piata Mare din Bruxelles se gaseste pe listele patriomoniului UNESCO. Datata din secolul al XVII-lea, aceasta conserva in mod armonios un ansamblu de cladiri publice si private construite in stil gotic. De altfel, capitala belgiana se incadreaza in orasele de top ale Europei, iar frumusetea caselor sale atrage numerosi turisti.

Poti sa iti continui plimbarea prin Bruxelles pana la cladirile realizate de faimosul architect Victor Horta.  Hotelul Tassel, Hotelul Solvay, Hotelul van Eetvelde, precum si casa arhitectului fac parte dintre primele exemplare arhitectonice ale stilului Art Nouveau pe care chiar Victor Horta l-a initiat. 

Manastiri si muzee flamandre

Iti recomandam sa nu pleci din Belgia fara a calatori cati poti de mult in zona flamandra a Belgiei. Mai exact in regiunile din jurul orasului Anvers.

De altfel, chiar in acest oras gasesti Muzeul Palatin- Moretus. Acesta este un ansamblu in care vei putea vizita una dintre cele mai vechi tipografii din Europa. Dateaza din epoca Renasterii cand Anvers devine unul dintre principale locuri unde se dezvolta tipografia europeana. Pe langa numeroasele obiecte si echipamente vechi care se foloseau in acea perioada pentru tiparirea cartilor, ai ocazia sa admiri si una dintre primele tipografii ale Europei, precum si o biblioteca imensa sau un tablou de Rubens.

Si nu uita sa treci si prin Limbourg. Aici vei descoperi cum au trait calugaritele belgiene (denumite beguine). Acestea sunt femei care si-au inchinat viata manastirii fara, insa, a se retrage cu totul din lume. In secolul al XIII-lea au construit locasuri de cult care functionau ca niste manastiri.

Ansamblurile arhitectonice de la Limbourg sunt alcatuite din case, biserici, spatii verzi etc construite intr-o arhitectura tipic flamandra, dar si cu numeroase elemente religioase. De aceea, UNESCO afirma ca locasurile beguinelor sunt o urma valoroasa a traditiilor manastiresti care s-au dezvoltat in nord-vestul Europei medievale.

Celor pasionati de tehnica le recomandam zona centrala a Belgiei. Canalul din Centru si cele patru lifturi hidraulice pentru navele comerciale constituie atractia principala a regiunii. Aceste lifturi sunt unicat in lume, in plus inca mai functioneaza chiar daca sunt mai vechi de 100 de ani. Conform UNESCO, canalul si toate celelalte elemente care il intregesc conserva un peisaj tipic industrial de la sfarsitul secolului al XIX- lea. 

Bruges si Tournai

In zona walona a Belgiei (nord) te asteapta Catedrala Notre-Dame din Tournai. Aceasta catedrala a fost construita in secolul al XII- lea, iar naosul imens a fost motivul pentru care UNESCO nu a ezitat sa o includa pe listele sale. De altfel, constructia te va uimi prin marimea ei coplesitoare si prin stilul gotic pur conservat absolut extraordinar.

Tot in regiunea walona, la Spiennes (in apropiere de Mons) ai ocazia sa vizitezi cele mai intinse si mai vechi mine din Europa. Dateaza din preioada neolitica, iar UNESCO afirma ca sunt o marturie extraordinar de valoroasa a inventivitatii omului preistoric.

Dintre orasele declarate patrimoniu mondial, Bruges pare a fi de departe printre cele mai interesante. Este un oras absolut incantator. Este unul dintre orasele acelea medievale care si-a conservat in mod exceptional arhitectura gotica. In plus, casele facute din caramizi colorate intens, adauga un plus de romantism si mister. Tot in Bruges gasesti urme ale pictorilor flamanzi, dintre care Jan van Eyck si Hans Memling sunt cei mai cunoscuti.

Pentru mai multe informatii despre Belgia, citeste si articolul Bruges de ciocolata si dantela.

Informatii despre alte locatii UNESCO din Europa, gasesti aici.  

Participa la concursul de turism si castiga genti de calatorie Lamonza pentru vacanta ta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea