Vacante

#vacanta #sarmizegetusa #cetate #daci

Vacante care intra in istorie

Incepe cu judetul Hunedoara daca doresti sa iti reamintesti trecutul poporului tau sau daca, pur si simplu, vrei sa iti initiezi copiii in istoria Daciei. Aici vei gasi cetati vechi de secole din care au fost scoase la lumina ramasite impresionante. Unele sunt bine conservate, altele sunt doar o idee de , oricum vechile asezari ale stramosilor nostri merita vizitate macar o data in viata.

Este nevoie sa iti lasi prejudecatile acasa ca sa poti sa intelegi istoria si maniera de a trai a dacilor. De aceea este important sa intelegi ca acum aproximativ 2 000 de ani, lumea se concentra pe cu totul alte valori decat cele la care ne raportam noi astazi.

Regia

Te sfatuiesc poposesti in satul Gradistea de Munte din comuna Orastioara de Sus. Printre varfurile inalte de aproximativ 2.000 de metri vei gasi vechea capitala dacica Sarmizegetusa Regia, centrul ancestral al culturii dacice. Nu se stie exact anul din care dateaza aceasta asezare, istoricii pronosticand secolul I a. Chr. Desi nu foarte impresionanta ca marime, cetatea pastreaza inca spiritul raboinico-mistic al stramosilor. Dovada sunt cele doua terase unde a fost identificat  locul considerat sacru in care dacii isi aduceau ofrendele pentru zei.

Tot aici, inaintasii nostri se dedicau sacrificiilor umane datorita carora au devenit cunoscuti si temuti de catre popoarele vecine lor. Pentru a ajunge fara probleme in zona sacra a sitului din Muntii Orastiei, trebuie doar sa urmezi cararea pavata cu calcar. Dupa 100 de metri vei ajunge intr-o piateta unde gasesti sanctuare de plan rectangular si circular, construite din piatra de calcar si andezit.

In ceea ce priveste asezarea in care isi duceau traiul oficialitatile dace, o gasesti intinsa pe cateva zeci de terase. Ai ocazia sa vezi ziduri de case sau ateliere mestesugaresti, depozite, hambare, instalatii de captare si distribuire a apei potabile. Vasul ceramic stampilat cu inscriptia DECEBALUS PER SCORILO este cea mai mare surpriza pe care aceste cetati au oferit-o urmasilor. Astazi, insa, relicva a disparut fara urma.

Alte cetati dacice ale Hunedoarei

In aceeasi comuna, dar in satul Costesti gasesti asezarile dacice Cetatuie si Blidaru. Impreuna formeaza un dreptunghui mustind de istorie. Cel mai bine s-au conservat turnul construit in stil grec si intrarea in cetate, situata intr-un bastion .

Vei descoperi litere grecesti pe ziduri precum si doua sanctuare impresionante. La vest de acest sit arheologic gasesti o alta cetate botezata Luncani- Piatra Rosie. Toate cele trei cetati se constituie ca o anexa a Sarmizegetusei si, chiar, daca nu sunt la fel de uimitoare ca aceasta, merita vizitate.

Cateva

Pentru a avea un acces usor la siturile arheologice este indicat sa te opresti in Costesti. De aici ajungi in aproximativ o ora pana la cetatile Costesti-Bildaru. In cazul in care nu ai masina proprie, trebuie sa stii ca sunt 20 de km intre Costesti si Sarmizegetusa Regia pe care ii poti parcurge sau cu pasul sau negociand cu transportorii de lemne din zona.

De asemenea, programeaza-ti o plimbare pana in orasul Orastie unde te asteapta o cetate medievala foarte bine conservata. Poti vizita cetatea numai duminica deoarce in incinta ei se gasesc doua biserici, iar fetele bisericesti au hotarat sa isi protejeze cetatea. De data aceasta, intre Costesti si Orastie, gasesti autobuze la aproape orice ora din zi.

In satul Costesti poti alege intre trei pensiuni cu preturi cuprinse intre 25 RON si 50 RON.  In Orastie, pensiunile sunt numeroase, dar cazarea te va costa mai mult, in functie de nevoile si dorintele tale.

Participa la concursul de turism si castiga premiile noastre, utile pentru vacanta. Trebuie doar sa fii abonat acasa.ro si sa raspunzi la o intrebare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea