Vacante

#zurich #elvetia #vacanta

Vacanta in Zurich

Centru financiar si comercial, Zurich este departe de a fi perceput ca un oras scortos, unde numai oamenii de afaceri ar putea face turism. Vibrant si la moda, orasul atrage vizitatorii prin oferta de divertisment, numeroasele baruri si restaurante, viata culturala intensa, muzeele sale de top si arta culinara. In Zurich are loc anul una dintre cele mai mari parade stradale din Europa: Street Parade.

Zurich este capitala cantonului cu acelasi nume si cel mai mare oras al Elvetiei. Centru comercial si cultural, Zurich se situeaza printre orasele cu cel mai ridicat nivel de viata din lume.
 

Atractii in Zurich: arta se impleteste cu istoria

Pe langa un important centru de afaceri, Zurich este si o metropola culturala, cu numeroase galerii de arta, muzee, biserici, monumente, parcuri, gradini, piete, teatre si alte locuri care atrag turistii fie prin arhitectura, fie prin alte atuuri ale lor.

Muzeul National Elvetian (Schweizerisches Landesmuseum) din Zurich este unul dintre cele mai mari si mai importante astfel de edificii culturale, exponatele sale reprezentand istoria poporului sau din cele mai vechi timpuri. Colectiile sunt gazduite de cladirea muzeului, un castel neo-gotic de secol XIX.

Vizitatorul gaseste aici vitralii de secol XVI, fresce si opere de arta ale carolingienilor, artefacte din mileniul 4 i. Hr, piese din perioada Imperiului Roman, ceramica chinezeasca de secol XVII etc. Biletul de intrare costa in jur de franci, insa in timpul expozitiilor temporare, se poate ca pretul sa creasca pana la aproximativ 12 franci.

Daca ajungi in Zurich, este recomandat sa vizitezi unul dintre cele mai importante muzee de arta din Elvetia si chiar din Europa, Kunsthaus Zurich. Muzeul detine colectii din Evul Mediu pana la arta contemporana. Biletul de intrare costa 18 franci elvetieni sau 12, cu reducere. Detalii gasesti pe site-ul oficial.

Zurich sunt trei mari biserici care merita cel putin o vizita: Grossmunster, Fraumunster si St. Peterskirche. Prima dintre acestea este o catedrala in stil romanic de secol XII. Potrivit unei legende, edificiul ar fi fost fondat de Charlemagne. Cele 3 turnuri ale catedralei domina orasul.

Pentru te bucura de panorama asupra metropolei, poti urca in turn contra unei sume de aproximativ 2 franci.

In Zurich se deschide iarna una dintre primele 3 cele mai importante piete de Craciun din Elvetia, celelalte doua fiind in Basel si Bern. In Zurich se deschid mai multe astfel de piete de Craciun, care functioneaza dupa a doua jumatate a lunii noiembrie pana in ultimele zile ale anului.

In 2009, targurile de Craciun din Zurich sunt deschise de pe 19 noiembrie pana pe 31 decembrie. Locatiile beneficiaza de facilitati pentru persoanele cu dizabilitati, iar intrarea este libera pentru vizitatori. In Zurich Main Station se deschide cea mai mare piata de Craciun acoperita, din intreaga Europa.

Daca iti place sa privesti orasul de la inaltime, poti merge in Uetliberg, unde vizitatorii se bucura de vederi panoramice asupra intregului oras Zurich si al lacului cu acelasi nume. Un alt loc panoramic se numeste Polyterasse, unde se poate ajunge cu funicularul.
 

Bicicleta, transport ecologic

Sistemul de transport in comun este bine pus la punct. Autobuzele si tramvaiele sunt punctuale si de obicei acopera cam orice zona ai nevoie. Transportul in comun incepe sa functioneze de la 5:30 si isi inceteaza activitatea la miezul noptii. Biletele au valabilitate de o ora si pot fi transferabile, insa trebuie validate imediat.

Una dintre cele mai atractive modalitati de transport in Zurich o reprezinta bicicletele. Acestea se pot inchiria gratuit, printr-un program care permite acest lucru, in schimbul reclamei pe care o faci plimbandu-te cu o bicicleta care are imprimate pe ea tot felul de sigle de firme. Centrele de inchirieri functioneaza din mai pana in octombrie, 7 zile pe saptamana. Pentru a inchiria o astfel de bicicleta, trebuie sa lasi ca garantie actul de identitate si un depozit de 20 de franci, lucruri pe care le recuperezi cand aduci inapoi bicicleta.

Pass-ul turistic al orasului, ZurichCard, acorda acces nelimitat pe transportul in comun la clasa a II-a, pentru linia ferata, autobuz, tramvai si vaporas. De asemenea, se acorda gratuitate pentru 37 de muzee si atractii turistice si numeroase discounturi la obiective punctuale. Detalii gasesti aici.
 

Preparate traditionale in Zurich

In Zurich exista, ca in orice metropola care se respecta, mancaruri traditionale specifice. Poti incerca Zurcher Geschnetzeltes, un preparat pe baza de carne de vitel, amestecata cu smantana, vin alb si ciuperci.

Daca esti mare iubitor de branza, probabil te va cuceri fondue , un fel de branza topita facuta din amestecarea mai multor soiuri de branza. Branzeturile elvetiene recunoscute sunt cele precum Vacherin, Appenzeller, Gruyere sau Emmental.
Prajitura din cartofi, potato Rosti, este un alt preparat local des intalnit in meniuri. “Raclette” este o specialitate din branza topita, amestecata cu diverse carnuri si cartofi. Intr-un restaurant mediu, aperitivele costa in jur de 10 franci, in Timp ce un fel principal poate costa intre 20 si 30 de franci elvetieni.


Cazarea intr-un oras puternic dezvoltat


In privinta cazarii, trebuie spus ca preturile sunt accesibile, chiar daca de obicei orasele din tarile cu un inalt nivel de trai sunt de obicei mai costisitoare. Hotelurile de 2 si 3 stele au preturi care se situeaza undeva intre 40 si 45 euro pe noapte. Cele de 3-4 stele, merg pana pe la 70-80 euro pe noapte, iar o camera intr-un hotel de 5 stele poate costa 110 euro pe noapte, in functie de perioada.

In cazul in care optezi pentru o oferta city break, platesti in jur de 375 euro pentru un astfel de pachet. Acesta include de obicei un bilet de avion si 3 nopti de cazare cu mic dejun. Pentru revelionul 2010, un pachet de 4 nopti de cazare cu mic dejun costa 330 euro de persoana, potrivit agentiei Holidays Tour. Pachetul nu include biletul de avion. Daca optezi pentru o oferta care are si biletul de avion inclus, platesti 515 euro, conform agentiei OZ Holidays.


Este bine sa stii


Moneda locala.
Moneda locala este francul elvetian (CHF). 1 CHF = 2.82 ron.
 

Perioada de vizita. Cea mai buna perioada pentru a vizita Zurich-ul este vara, de la inceputul lui iunie pana spre jumatatea lunii august . Aceasta perioada este si cea mai uscata si mai calda perioada din an, cu medii maxime de temperatura care ating 29-30 grade C.

Dupa a doua parte a lui august vremea este mai ploioasa. O alta luna buna pentru plimbari si activitati in aer liber, cu vreme frumoasa, este octombrie. In decembrie este ceata si ploua sau ninge, insa zapada nu poate fi garantata. Cu toate acestea, decembrie reprezinta perioada sarbatorilor de iarna, cand orasul se impodobeste cu luminite si se deschid targurile de Craciun.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea