Vacante

#insula #rhodos #grecia

Vacanta in Rhodos, savoare culinara si peisaje pe apa

Scaldat de Marea Egee, Rhodosul este cea mai mare dintre Insulele Dodecaneze. Se spune despre aceasta regiune ca ar fi una dintre marile frumuseti ale Greciei. Bine ai venit in Venetia Greciei!


Timp liber in Rhodos , de la croaziere romantice la sporturi de apa


Orasul este astazi un centru cultural si financiar in sud-estul Marii Egee, primitor cu turistii si interesant pentru orice vizitator, indiferent de interesele acestuia. Rhodos detine parcuri insorite, plaje cu ape limpezi si numeroase localuri care asigura viata de noapte, pentru petrecareti. Daca esti amator de istorie, atunci nu rata o vizita in Old Town din Rhodos.

Printre cele mai cunoscute si mai dezvoltate plaje ale insulei sunt cele din Mandriko, Skala Kameirou, Lindos, Lardos, Kallithea sau Gennadi. Daca mergi cu copiii, poti alege plajele amenajate pentru turistii veniti cu familia: Tsambika, Agathi sau Faliraki. Pentru o experienta romantica, alege o croaziera cu vaporasul de-a lungul insulei. De obicei, astfel de excursii includ plimbarea cu vaporasul si o oprire la o plaja, unde iei pranzul si te bucuri de apa si soare. Panoramele asupra golfurilor precum Kalithea, Ladiko sau Afandou merita efortul.

In cazul in care nu ai de gand sa stai doar in hotel si la plaja, poti sa-ti diversifici programul cu o excursie optionala. Rhodosul este destul de ofertant din acest punct de vedere. Una dintre cele mai interesante excursii o reprezinta Manastirea Filerimos si Valea Fluturilor. La manastire ai parte de o panorama spectaculoasa asupra orasului, iar in vale poti admira vegetatia si sumedenia de fluturi care vin aici anual. Daca vrei sa vezi si zonele din imprejurimi, atunci mergi sa vizitezi insula Symi, unde exista o alta manastire, Panormitis si biserica Arhanghelului Mihail. Rhodosul este foarte aproape de Marmaris, astfel incat vei putea ajunge din Grecia in Turcia in foarte scurt timp. Orasul de coasta merita o vizita, deoarece are o faleza impresionanta si terase turcesti ispititoare.

In oraselul Lindos, aflat la o distanta de 50 km de Rhodos, gasesti unul dintre cele mai interesante situri arheologice ale zonei. Multi turisti vin aici sa vada asa numitele Acropole din Lindos. Tot aici poti face plaja sau te poti bucura de sporturile de apa practicate in golful din Lindos: jet skiing, banana riding, parapanta etc. Mijlocul traditional de transport este magarusul.


Bucataria din Rhodos: branza si ulei de masline


Preparatele din Rhodos au puternice influente din gastronomia existenta in insulele dodecaneze. Cu toate acestea, exista restaurante cu amprente etnice, asiatice, frantuzesti, egiptene etc. Principalele ingrediente folosite in bucataria din Rhodos sunt legumele, branza, uleiul de masline, carnea si pestele.

Pentru inceput, serveste aperitivele grecesti care aici se numesc mezedes si care sunt mici preparate fie din carne (scordalia – mujdei cu pestisori facuti la tigaie), fie din branza presarata cu oregano si masline. Apoi treci la felurile principale. Incearca kleftico, o specialitate greceasca preparata din carne de miel, in sos de rosii cu vin. O portie la restaurant te costa in jur de 8 euro. Un alt preparat este stifado, un fel de mancare din carne de vitel, ceapa si sos de rosii. Pentru acesta, platesti in jur de 9 euro. Exohiki este un preparat din carne de vaca, cu branza si cartofi. O portie costa in jur de 8 euro. Daca vrei sa incerci salata greceasca la ea acasa, te costa 4 euro.

In cazul in care mananci in oras, iata cateva alte preturi, la mancare si bautura: o pizza  - 6 euro; o cutie de bere la 0.33 ml – 4 euro. Un meniu complet, in stil traditional grecesc, contine paine de casa, sos tzatziki si masline, salata taraneasca cu branza, un fel principal (de exemplu peste la gratar cu orez, ceapa si sos de masline), iar la desert o baclava cu inghetata de vanilie si fructe proaspete. Ca bautura poti primi o bere, un suc sau jumatate de sticla de vin, insotit de apa. Toata distractia ajunge la 35 euro.

Deserturile sunt delicioase, realizate cu multa migala. Pasteli este una dintre prajiturile tipic grecesti, facuta din miere si seminte de susan. Kourambiedes este alt preparat dulce specific Greciei, facut cu migdale si pudrat cu zahar. Printre cele mai importante bauturi locale sunt celebrul ouzo, apoi souma, o alta bautura alcoolica, insa si vinurile, facuti din strugurii care cresc pe insula.

Daca vrei sa faci economie, alege la cazare o vila cu bucatarie, pentru a-ti putea cumpara si pregati mancarea singur sau cumpara de la supermarket pentru a face picnicuri. In ambele cazuri, alimentele cumparate la supermarket vor fi, bineinteles, mai ieftine.

 


Oferte de vacanta pentru Rhodos


Daca optezi pentru un pachet charter in aceasta vara, platesti de la 708 euro, conform agentiei Cocktail Holidays. Oferta asigura 11 nopti cu demipensiune intr-un hotel de 5 stele, transport cu avionul, transfer de la aeroport si asisgurarea Turist Plus Premium. Exista si oferte speciale, in aceasta perioada. De exemplu, daca optezi pentru un pachet cu demipensiune, cu plecare in perioada 03.07 – 04.09, primesti pensiune completa “full board upgrade for free”.

Cursele charter au plecari din Bucuresti si din alte orase ale Romaniei, prcum Timisoara sau Cluj Napoca. Pentru aceasta din urma, un sejur in Rhodos in aceasta vara costa 719 euro, conform agentiei Elysse Tourism. Pachetul asigura 7 nopti de cazare cu all inclusive intr-un hotel de 4 stele, la sfarsitul lunii iulie, transport cu avionul, transfer de la aeroport si asistenta turistica. Aeroportul international din Rhodes este Diagoras.

Unele hoteluri au zone special amenajate pe plaja unde turistii pot urmari pestii colorati si pot face scufundari. Rhodosul nu se poate lauda cu plaje cu nisip foarte fin, in multe locuri fiind necesari papucii protectori, care se vand oriunde. Pentru pereche scoti din buzunar in jur de 5 euro.


Este bine sa stii


• Clima. Clima din Rhodos este subtropicala, cu veri calduroase si ierni blande. Zilele insorite sunt prezente in cea mai mare parte a anului.

• Suveniruri. Daca vrei sa te intorci acasa cu un suvenir din Rhodos, poti alege ceva dintre produsele traditionale locale. Un astfel de produs este uleiul de masline, un lichid auriu combinat cu diverse ierburi, care este vandut in sticlute frumos ambalate. Pentru bucatarie sau pentru trup, ierburile si diferitele mirodenii din Rhodos pot constitui un suvenir atragator. In cazul in care doresti sa achizitionezi un obiect neconsumabil si in acelasi timp folositor, arunca o privire asupra colectiilor de oale de lut. In centrul vechi al orasului exista de asemenea numeroase magazine cu haine din bumbac si piele.

• Tur panoramic. Pentru un tur panoramic pe insula mergi aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea