Vacante

#chinon #valea loirei #castele #franta

Un pahar de vin medieval: vizita la Chinon

Intins pe malul nord raului Vienna si inconjurat de unele dintre cele mai bune podgorii din Valea Loirei , orasul Chinon isi trage seva din istoria veche a Frantei, de dinainte de anul 1000. Daca te atrag locurile incarcate de istorie, cu monumente vechi si gastronomie locala de specialitate, poti petrece cateva zile in acest oras cu puternice amprente medievale si renascentiste.

Chinon Ville1

Chinon-ul istoric. Ce poti sa vizitezi
 

Aflat in regiunea Touraine (“Gradina Frantei”, cum i se mai spune), Chinon este o zona istorica, unde turistii regasesc multe nume celebre: pe vremea stapanirii engleze, orasul a fost resedinta lui Henry al II-lea Plantagenet, Rege al Angliei. Mai tarziu, odata cu Ioana d’Arc, Chinon a fost stapanit de Charles al VII-lea, urcat pe tronul Frantei la inceputul anilor 1400.

DChinon Ville2e acelasi oras este legat si numele medicului si scriitorului francez Francois Rabelais, nascut in 1493 sau ’94 in Indre-et-Loire, in apropiere de Chinon.

In Muzeul Vechiului Chinon se afla un portret imposant al lui Rabelais, pictat de Delacroix, in stil traditional si romantic.

Trecutul medieval a fost conservat in cartierele din centrul istoric al orasului. De exemplu, cartierul Saint-Etienne este situat intr-o zona veche, integrat in fortificatiile medievale. Originile lui se leaga de activitatile comerciale si de artizanat care veau loc aici cu sute de ani in urma. Pe stradutele vechi ale orasului poti face plimbari, ca sa admiri fatadele  cladirilor vechi, cu lambriuri din lemn, sau poti colinda boutique-urile, in cautare de suveniruri.

Edificii religioase. Biserica Saint-Etienne este un monumentul atestat inca din secolul al XI-lea. Cladirea actuala reprezinta o reconstructie din secolul al XV-lea, in stil gotic. Saint-Etienne deserveste un cartier comercial ale carui radacini merg pana in Evul Mediu. Capela Sainte-Radegonde este o constructie amenajata in apropierea mormantului lui Jean de Chinon, loc de cult si pelerinaj. Capela pastreaza picturi murale reprezentand viata Sfintei Radegonde. Biserica Saint-Maurice este singurul edificiu parohial din Ville-Fort si a fost reconstruit incepand cu secolul al XII-lea.

Le Pont sur la Vienne. Regele Henry al II-lea Plantagenet a comandat construirea unui pod de lemn in secolul al XII-lea, singurul dealtfel construit deasupra raului Vienna. De pe pod ai o priveliste deosebita asupra orasului si castelului Chinon.

Chinon panoramaCollegiale Saint-Mexme. Unul dintre monumentele istorice ale orasului se numeste Collegiale Saint-Mexme si este o biserica antica colegiala, care dateaza din secolul al V-lea. Vizitatorii pot admira fragmente picturale de secol XI si XIII si picturi murale de secol XV. Pretul de intrare: 4.70 euro.

Muzeul Vechiului Chinon. Muzeul se afla intr-o cladire de secol XV, care contine colectii de opere si obiecte care ilustreaza istoria orasului si a regiunii, din preistoric pana in secolul al XIX-lea. Muzeul gazduieste o tesatura care reprezinta Capela Sfantului Mexme si teme de vanatoare, realizata in secolul al XI-lea. Alte creatii pe care le poti vedea aici sunt: piese de arta religioasa si de arta decorativa, obiecte de ceramica si textile, piese numismatice, mobile si statui, o stofa hispano-maura de secol XII brodata cu gheparzi, tapiterii, machete de vapoare, etc. Muzeul este deschis zilnic, intre 10:30 – 12:30 si intre 14:00 si 19:00.

Muzeul animat al Vinului si Butoaielor. Muzeul dispune de niste instalatii automate care pun in functiune ustensilele folosite pentru productia de vin, la sfarsitul secolului trecut. Program: zilnic, intre 13:30 – 12:30 si 14:00 – 18:30.
 

Vinul de Chinon
 

chinon

Unul dintre meritele oraselor de pe Valea Loirei vine din productia de vin. La fel se intampla si cu regiunea Chinon, unde se produce Cabernetul Franc. I se mai spune si “breton” si este un vin cu arome de fructe rosii si de violete. Vinurile de Chinon sunt de tip rosu (Cabernet Franc), alb (Chenin blanc) si roze.

Gratie faimei internationale, vinurile de Chinon sunt vandute in supermarket-urile din toata regiunea. Gasesti sticle de vin rosu sau alb cu preturi intre 8 si 14 euro. Exista multe pivnite in Chinon care pot fi vizitate gratuit. Unele dintre acestea dateaza din Evul Mediu si sunt cioplite in stanca. Daca te pasioneaza domeniul, ai posibilitatea sa alegi un tur organizat, cu vizita la crame si degustare de vin , contra unei sume de 8 euro.

Chinon Tour Jeanne d'Arc


Unde stai in Chinon


Hoteluri. Hotelurile din Chinon au preturi care incep de la 45 euro pe noapte. Daca vrei sa stai in centrul orasului, aproape de zona medievala si la cateva minute de gara, gasesti camere la 47 euro. Aerul istoric al orasului se regaseste si in hotelurile aflate in cladiri vechi, restaurate. Astfel, intr-o astfel de cladire de secol XVI, intr-un ambient romantic, poti gasi o camera la 70 euro pe noapte. Oferta este valabila pentru categoria 3 stele.

Camping. Vara, dealurile si imprejurimile verzi ale Chinonului sunt ideale pentru turismul in aer liber. Exista spatii de camping pe malurile Viennei, pe cheiul Danton. Campingul este deschis turistilor de pe 15 martie pe 15 octombrie. Preturile incep de la 4.45 euro pe noapte. Pentru mai multe informatii despre sejururi in camping, parcare, garaj si alte servicii, gasesti intormatii aici.

Castel. O alta facilitate pe Valea Loirei o reprezinta posibilitatea de a dormi intr-un castel transfortat in hotel. Astfel, aproape de Chinon se afla Chateau de Marcay, complex arhitectonic care dateaza de la 1100. Initial a fost o fortareata, insa a suferit modificari de-a lungul timpului, forma sa actuala fiind de pe timpul Renasterii. Terasa gradinii si sala de mese ofera o panorama spectaculoasa asupra imprejurimilor. Daca inchiriezi o camera in luna noiembrie a acestui an, platesti pe noapte intre 285 si 440 euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea