Vacante

#locatii filme #anglia

Tururi si locatii din filme (III): Seria Harry Potter

Un zid de caramida al unui peron de gara prin care dispar doi prieteni, o sala de mese a unei universitati internationale pe deasupra careia plutesc sute de lumanari aprinse, un coridor misterior strajuit de coloane, intr-o veche manastire, asa apare universul lui Harry Potter in seria cu acelasi nume. Iata cateva locatii din acest film si propuneri de circuite cu tema Harry Potter.

“Pottering” in Marea Britanie, pe urmele lui Harry Potter

Lansarea fiecarei noi carti “Harry Potter” a adunat in Londra fani de pretutindeni. Prin urmare, operatorilor de turism le-a fost usor sa propuna tururi organizate, cu excursii in locatiile din film, avand deja publicul-tinta concentrat in capitala Angliei. “Filmele si cartile ofera o expunere fantastica a zonelor si locatiilor in care s-a filmat sau despre care s-a scris si acestea aduc un succes major in randul turistilor”, a afirmat Ben Carter, unul dintre directorii VisitScotland, citat de The Scotsman.

Great HallLansarile repetate de noi titluri au facut ca pachetele de vacanta Harry Potter sa aiba un ciclu de viata mai lung, de ani de zile, spre deosebire de alte oferte cu locatii din filme care cunosc succesul international o singura data. “Credem ca Harry Potter poate sa aduca o multime de turisti in Anglia”, a comentat Jo Leslie, o purtatoare de cuvant a Autoritatii de Turism a Marii Britanii, citata de Telegraph.co.uk

Conform aceleiasi publicatii, un alt avantaj al turismului dezvoltat de celebritatea cartii si a filmelor Harry Potter il reprezinta priza la public, indiferent de varsta. Povestea vrajitorului atrage copii, parinti si persoane varstnice, carora li se propune sa mearga pe urmele lui Harry Potter, in circuite turistice organizate in Marea Britanie. Acest nou traseu, cu locatii folosite in filmarile seriei Harry Potter, a fost tradus printr-un nou termen: “pottering”.

Ce contine un circuit turistic Harry Potter

harry_potter si pocalul de foc 2harrypotterCircuitele pun la dispozitia turistilor un ghid personal, transportul cu masina, bagajisti, cazare si insotitor de grup. Pentru ca povestea magicianului are mai multe parti, catalogul de circuite cu tema Harry Potter este extrem de ofertant. Unele turism au realizat pachete speciale, dedicate uneia dintre carti. Asadar, turistii ajunsi in Anglia pot alege un tur “Harry Potter si Camera Secretelor”, sau “Harry Potter si Pasarea Phoenix” etc.  Altele combina diverse locatii mai importante, cum sunt Londra, Oxford si Gloucester.

Gloucester CathedralDe exemplu, o oferta propune Londra si Oxford in 8 ore si costa intre 385 si 810 lire, in functie de facilitati, conform agentiei British Tours. Aceasta suma asigura ghidul privat, transportul cu masina, vizitele din oferta si transferul la hotel. Turistii platesc separat pentru intrarile la obiective si pentru mese. Excursia in Londra si Oxford include vizita in statia King’s Cross, la Peronul 9 ¾. Acesta reprezinta poarta intre cele doua lumi si locul unde Harry Potter si prietenii sai pasesc prin zid, pentru a se urca in trenul Hogwarts Express. Alte locuri vizitate sunt Leadenhall Market, Borough Market sau Blackfriars Bridge.

Un alt tur, numit “In cautarea lui Harry Potter”, propune excursii in Londra, Gloucester, Oxford si Somerset. Conform ofertei E&M Travel, o vacanta de 9 zile costa 1190 lire pentru adulti si 875 lire, pentru un copil care sta in camera cu doi adulti.

Pentru turistii, exista tururile cu autoturisme elegante, precum Mercedes Benz V-Class sau VW Caravelle. Un astfel de tur include vizita in Sala de Mese de la Oxford’s Christ Church College, unde s-a filmat pentru interioarele din scoala Hogwart. Pretul incepe de la 500 lire de persoana.

Alte locatii din seria Harry Potter

London Zoo tigruOxford University. Multe scene din scoala Hogwart au fost filmate la Universitatea Oxford. Pentru una dintre ele a fost folosita sala de mese Great Hall, care in scoala Hogwart apare cu aceeasi functie. Biblioteca universitatii, insa, este transformata in film in infirmerie si, tot in biblioteca il vedem dansand pe Ron cu Profesoara McGonagall.

Una dintre cele mai prestigioase universitati din lume, Oxford University, este considerata cea mai veche institutie de invatamant superior din Anglia. Nu se cunoaste data exacta la care a fost fondata, insa exista documente care o mentioneaza inca din anul 1096. Turistii pot vizita universitatea, cu toate atractiile sale: cladirile vechi de sute de ani, campusul universitar, muzeul, monumentele, biblioteca, etc. Detalii despre vizita, program si continut gasesti pe site-ul oficial.

London Zoo. Scena in care familia Dursley merge la zoo si Harry vorbeste cu sarpele a fost filmata la Gradina Zoologica London Zoo. Fondata in aprilie 1826, aceasta este una dintre cele mai vechi Gradini Zoologice din lume. Initial, scopul unei astfel de institutii tinea de studiul stiintific. In 1847 parcul zoo si-a deschis portile catre public, contra cost. Astazi, London Zoo activeaza in conservarea si explicarea biodiversitatii si detine in jur de 650 de specii de animal, dintre care 112 specii in pericol de disparitie.
In Londra poti ajunge cu metroul, daca cobori la statia de metrou Camden Town, sau cu autobuzul, din Oxford Circus, Camden Town sau Baker Street. Programul cu publicul se desfasoara intre orele 10:00 si 16:00, iar pretul unui bilet este de 13 lire pentru adulti si 9.75 lire, pentru copii cu varste intre 3 si 15 ani. Afla mai multe despre London Zoo pe site-ul oficial.

harry_potter si pocalul de focOrdinul Pasarii Phoenix 2

 

 

 

 

 

 

Gloucester Cathedral. Catedrala istorica Gloucester apare in “Harry Potter si Piatra Filozofala” si in “Camera Secretelor”, insa transformata pentru a se potrivi cu interioarele scolii de vrajitori Hogwart. Arcadele catedralei au devenit in film coridoarele pe care se aventureaza Harry, Adam si Eva de pe vitraliile pictate poarta imbracaminte, iar lavoarul calugarilor reprezinta locul in care Harry si Ron se ascund de troll in spatele coloanelor. 

Alnwick CastleAflata in partea de nord a orasului, Catedrala Gloucester are o vechime de 1300 de ani. Primul lacas religios a fost fondat aici in jurul anului 678 i. Hr. Monumentul reprezinta un exemplu de design si arhitectura in stil englezesc, insa cladirea are elemente arhitecturale si piese de arta din epoci diferite. Vitraliile contin parti create intre secolele al XIV-lea si al XX-lea.  Intrarea este libera in catedrala, insa adultii pot contribui cu o donatie de 3 euro. Aceasta suma ofera posibilitatea de a face fotografii in interior. Programul cu publicul se desfasoara intre 7:30 si 18:00.

Alnwick Castle. Castelul Alnwick a fost folosit pentru unele dintre locatiile exterioare, in filmele Harry Potter. Intr-una dintre scene, elevii scolii Hogwart asista la prima lor lectie de zbor pe cozile de maturi pentru vajhat. Castelul este unul dintre cele mai mari din Anglia si a fost timp de secole resedinta familiei Earl si Ducilor de Northumberland.  Fortareata este mentionata in cartile de istorie inca din anul 1096. Castelul este deschis intre orele 11:00 – 17:00, iar pretul unui bilet este de 10.50 lire pentru adulti si 4.50 lire, pentru copii. Mai multe detalii gasesti pe site-ul oficial.

HarryPotter garaOrdinul Pasarii Phoenix

 

 

 

 

 

 

Lacock Abbey. Unele scene de interior din Harry Potter au fost filmate la Manastirea Lacock. Printre ele se numara aleea marginita de coloane pe care se plimba Harry si Dobby. Manastirea se afla in satul Lacock, din Wiltshire, Anglia. Asezamantul monahal Lacock a fost fondat la inceputul secolului al XIII- lea, de catre Contesa Ela de Salisbury, ca o manastire de maici. Mai tarziu, ansamblul a fost transformat intr-o resedinta rurala. Interioarele sunt conservate bine, ramanand in mare pare intacte.

Atmosfera romantica a manastirii este data de elemente precum coloane medievale din camere, un staul din secolul al XVI-lea, o veche brutarie si o fabrica de bere. Gradinile sunt create in stil de secol XIX, cu o impresionanta colectie de arbori. Pretul pentru intrare difera in functie de tipul de acces: camerele manastirii, gradina, muzeul sau coloanele. Mai multe informatii gasesti aici.

Participa la concursul de turism si castiga premiile noastre, utile pentru vacanta. Trebuie doar sa fii abonat acasa.ro si sa raspunzi la o intrebare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea