Vacante

#locatii filme #anglia #castele

Tururi si locatii din filme (II): Mandrie si Prejudecata

Cartea lui Jane Austin, “Mandrie si Prejudecata”, a fost ecranizata de mai multe ori, din 1940 pana in 2005. Cele mai cunoscute versiuni sunt cele din 1995 ( creata de BBC) , cu Jennifer Ehle si Colin Firth, si 2005, cu Keira Knightly, in rolul lui Elisabeth si Matthew MacFayden, in rolul lui Darcy. Succesul montarilor cinematografice a dus la initierea unor circuite tematice, care dau posibilitatea fanilor sa viziteze locatiile din film.

Daca iti plac casele vechi, in genul conacelor si castelelor englezesti, un astfel de tur iti ofera o vacanta incarcata de istorie si arta, in mijlocul unor peisaje deosebite.

Burghley House ca RosingsCe include un tur “Mandrie si Prejudecata”

Un circuit cu tema “Mandrie si Prejudecata” dureaza intre 2 si 3 zile si include vizite in locatiile aparute in cele doua productii, din 1995 sau 2005. Conform British Tours, circuitele de 2 zile sunt recomandate celor care au mai putin timp la dispozitie, iar cele de 3 zile, turistilor care doresc o excursie mai relaxata. Oferta poate sa contina ca bonus o zi suplimentara, in care se viziteaza casa in care a locuit Jane Austin, in Chawton si unde a revizuit cartea, sau orasul medieval Winchester, unde este inmormantata scriitoarea. Turistii sunt cazati intr-un hotel in care Jane Austin a lucrat la acest roman. La cerere, se poate sa fii cazat in camera in care a stat romaciera. In functie de numarul de turisti, pretul pentru un astfel de circuit incepe de la 395 lire si ajunge la 825 lire, conform British Tours.

Interior Pemberley2Pemberley interior1Pe urmele lui Darcy si Elisabeth

La inceputul filmului, Mr Bingley inchiriaza conacul Netherfield, pentru a petrece o perioada la tara, in compania surorilor lui. Basildon Park este cladirea in care s-a filmat, o constructie din secolul al XVIII-lea din Berkshire. Astazi in cladire se organizeaza evenimente de familie, lecturi si pranzuri sau concerte. Stamford, un oras medieval englez, este locul folosit pentru Meryton Village si pentru Magazinul lui Milliner. Pentru a ilustra somptuosul Rosings Park, resedinta lui Lady Catherine de Bourgh, s-a filmat in Burghley House, o cladire care dateaza din secolul al XVI-lea.

Lyme Park. Exteriorul din Lyme Park a fost folosit ca locatie pentru Pemberley, in adaptarea BBC a filmului “Mandrie si Prejudecata”. Celebra scena cand Darcy iese din lac a fost filmata aici. In film, Darcy se intalneste intamplator cu Elisabeth, chiar langa lac, cand aceasta viziteaza domeniul, impreuna cu unchiul si matusa ei. Mai tarziu, Elisabeth ii povesteste lui Jane cum si-a dat seama ca il iubeste pe stapanul domeniilor din Pemberley: “A venit totul asa treptat, incat cu greu imi dau seama cand a inceput. Dar cred ca s-a intamplat cand am vazut pentru prima data frumosul parc din Pemberley".

Pemberley imprejurimiSituata in Peak District, cu o priveliste impresionanta asupra Campiei Cheshire, Lyme Park a fost casa familiei Legh pentru aproape 600 de ani. Cladirea de astazi dateaza de pe la 1560, cand Sir Piers Legh al VII-lea a inlocuit constructia medievala cu o casa in stilul Tudorilor. In secolul al XVIII-lea, conacul este transformat intr-un palat in stil italian. Privelistea intregului ansamblu atrage prin arhitectura impozanta, gradina victoriana cu trandafiri si reflexiile cladirii si ale plantelor in lacul din apropiere. In interior gasesti camere luxoase, o colectie importanta de ceasuri englezesti si tapiterii scumpe. Intrarea in casa si gradina Lyme costa 7.60 lire pentru adulti si 6.90 lire pentru copii.

Lyme Park se afla intre Buxton si Manchester, langa satul Disley. Poti ajunge cu autobuzul, din cele doua orase, sau cu trenul, pana la statia Disley.  Mai multe detalii gasesti pe site-ul oficial al Lyme Park.

Sudbury HallSudbury Hall. Interioarele palatului de la Pemberley au fost filmate in Sudbury Hall, din Sudbury, Derbyshire, cladire care dateaza din secolul al XVII-lea. Incaperea numita “Saloon” este inchiriata pentru ceremonii de nunta. A fost folosita initial ca salon de muzica si loc de divertisment pentru musafirii care pot admira pe fereastra partea de sud a palatului, cu panorame spectaculoase asupra teraselor si a lacului. Incaperea apare in “Mandrie si Prejudecata” (1995) cand menajera le prezinta vizitatorilor salonul de muzica al Georgianei, sora lui Darcy. Sudbury Hall este destinatia potrivita pentru turistii veniti cu familia, mai ales daca au copii. Aici se afla Muzeul Copilariei , care ofera activitati si experiente legate de viata copiilor in epoca victoriana, printre care o arhiva de filme, jocuri, papusi, colectii de jucarii si chiar o scoala de secol XIX. Mai multe detalii despre vizita la Sudbury Hall gasesti aici.

Luckington Court. Cladirea intruchipeaza Longbourn, resedinta familiei Bennett, in ecranizarea din 1995. Primele mentionari atestate ale casei dateaza din al doilea deceniu al anului 1000. Astazi, conacul are o arhitectura in stilul reginei Ana si, gratie imprejurimilor naturale, cladirea si domeniul sunt folosite ca locatie pentru receptii, nunti si alte evenimente. Fiecare camera are vedere asupra gradinilor din jur.  Mai multe detalii despre cladire gasesti pe site-ul oficial.

Participa la concursul de turism si castiga premiile noastre, utile pentru vacanta. Trebuie doar sa fii abonat acasa.ro si sa raspunzi la o intrebare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea