Stiai ca ciocolata "s-a nascut" in Mexic iar locuitorii primului centru recunoscut de ciocolata mancau peste doua kilograme din acest afrodisiac natural pe an? Sau ca primul oras european unde a ajuns ciocolata a fost Barcelona? Citeste randurile care urmeaza pentru a vedea care sunt cele mai importante destinatii "de ciocolata".
 

1 Belgia, capitala mondiala a ciocolatei
 

Aceasta tara este un paradis al ciocolatei, care detine 12 fabrici, 16 muzee si peste 2000 de magazine unde aceasta delicatesa este vanduta.

Cel mai important oras in domeniu este Bruxelles, supranumit “capitala mondiala a ciocolatei”. Capitala Belgiei gazduieste foarte multe boutique-uri de ciocolata, sediile a doua dintre cele mai mari firme producatoare de dulciuri cu ciocolata din lume: Leonidas si Godiva, precum si Muzeul Ciocolatei (Musee du Cocao et du Chocolate). In multe dintre aceste locatii poti invata cum se face ciocolata, iar daca vrei sa o iei acasa, o vei intalni la orice colt.

Daca ai ajuns in Bruxelles, nu uita sa treci prin piata Grand Sablon, acolo unde sunt localizate magazinele marilor firme producatoare de ciocolata: Pierre Marcolini, Neuhaus, Godiva, Leonidas.
 

2 Mexic, tara unde s-a nascut ciocolata
 

Ciocolata era numita in Mexic “bautura zeilor” si era preparata cu multe secole in urma, fapt care face din aceasta tara locul nasterii acestei delicatese.

Cel mai important centru era Oaxaca, in sud-estul Mexicului, ai carei locuitori consumau peste doua kilograme de delicatesa pe an. Orasul gazduieste cateva fabrici de ciocolata, acolo unde turistii pot vedea cum muncitorii invart in amestecul maroniu si il degusta, pentru a-l transforma intr-un produs impecabil.

Turistii care ajung aici isi pot cumpara ciocolata preparata manual, dar si variante care se bazeaza pe cele mai vechi retete mexicane . Cele mai cunoscute puncte sunt Piata Abastos (Abastos Market) si Chocolate Mayordomo, unde poti ajunge numai cu ajutorul localnicilor orasului.
 

3 Elvetia, locul unde se mananca cea mai multa ciocolata
 

Aceasta tara este renumita nu doar pentru ca detine sediile si fabricile unor mari producatori de ciocolata precum Neste, Toblerone sau Lindt, dat si pentru faptul ca ocupa locul 1 in lume in ce priveste cantitatea de ciocolata consumata pe cap de locuitor. Cel mai important oras al tarii la acest capitol este Zurich, locatie unde se afla fabricile Lindt, Sprungli si Treuscher, precum si multe magazine unde se vinde ciocolata.

Din boutique-urile si magazinele fabricilor de ciocolata din Zurich poti cumpara dulciuri cu 20% mai ieftine decat pe piata. Iar daca esti adeptul chilipirurilor, poti achizitiona produse cu 50% mai ieftine, care au fost respinse de la trimiterea spre vanzare datorita unor erori de productie.

Pentru a arata importanta ciocolatei in viata lor, elvetienii au facut si un “tren elvetian al ciocolatei”, care pleaca de la Montreux, trece prin Gruyeres si se opreste in Broc, acolo unde calatorii fac un tur al fabricii Cailler-Nestle.
 

4 Spania, locatie pentru cele mai vechi magazine de ciocolata
 

Cum spaniolii au fost primii europeni care au adus ciocolata pe continent, ei au ramas mari iubitori ai dulciurilor cu acest ingredient.

Barcelona este “centrul ciocolatei” in Spania, mai ales pentru ca detine prima masina de facut ciocolata din lume dar si un muzeu al ciocolatei, Museo de La Xocolata. In aceasta locatie vei vedea tot felul de dulciuri si bauturi pe baza de ciocolata, precum si sculpturi din ciocolata si fantani cu ciocolata calda .

In oras vei gasi si magazinele unora dintre cei mai cunoscuti ciocolatieri, precum Amatler sau Coll, in care si astazi se produc dulciuri cu acest ingredient. Iar daca vrei sa vezi cum arata si alte boutique-uri si magazine de ciocolata vechi de peste 100 de ani, cauta Pasteleria Escriba, Fargas, Chocolates Amatller sau Dulcinea.
 

5 Franta, locul unde oricine poate invata sa faca deserturi decadente
 

O alta tara renumita pentru ciocolata pe care o produce este Franta. Principalul centru al ciocolatei de aici este Tain L’ Hermitage , situat in apropierea orasului Lyon. Acest orasel gazduieste si scoala unuia dintre cei mai cunoscuti producatori de ciocolata, Valrhona. In Valrhona Ecole du Grand Chocolat invata cei care vor sa devina cei mai buni ciocolatieri, patiseri si bucatari.

In plus, cei care vin aici si isi doresc un curs de trei zile pentru a invata sa faca deserturi sofisticate, au la dispozitie cursul “despre cum sa faci deserturi decadente”, dedicat numai “amatorilor”.

In afara de scoala si fabrica, exista si un magazin de ciocolata Valrhona, de unde se pot cumpara dulciuri si deserturi numai pe baza de ciocolata.
 

  •   2010-08-09
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Diana Andrei

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Unde poti inota cu delfinii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii