Vacante

#anat #transilvania #bucovina #valea prahovei #revelion #craciun

Sarbatori de iarna cu tuica fiarta si taraf in Romania

Sarbatorile de iarna in Romania au succes la romani si anul acesta, multumita atmosferei traditionale familiare, pe care nu o pot gasi in alta parte. Astfel incat, pachetele de Craciun si de revelion continua sa se vanda bine, cu toate ca preturile concureaza si chiar depasesc pe cele ale vacantelor in strainatate.

Conform ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania), circa 140.000 de turisti vor alege destinatiile romanesti prin agentiile de turism, in perioada sarbatorilor de iarna. Conform aceleiasi surse, “turismul rural incepe sa fie vandut si prin agentiile de turism”. Principalele destinatii ale acestei ierni includ: Valea Prahovei, Predeal, Poiana Brasov, Bran-Moieciu, Bucovina si Maramures. Pentru perioada Craciunului, tendinta generala se axeaza pe ofertele pensiunilor rurale, in timp ce vacanta de revelion este mai solicitata in statiunile montane care au o oferta diversificata de forme de cazare, cu vile, apartamente, hoteluri, etc.

Iti prezentam cateva oferte care au la baza traditiile romanesti, din perioada sarbatorilor de iarna.
 

Craciun Romania traditii 2

Sarbatorile cu pastravi, intr-o localitate montana
 

Localitatea Arpasu de Sus se afla in centrul Transilvaniei si este o destinatie preferata de cei care doresc o vacanta relaxanta, intr-o zona cu traditie. Ofertele pensiunilor de aici propun activitati rurale si posibilitati de divertisment: plimbari cu trasura si sania trasa de cai in localitate, plimbari cu ATV-uri pe munte, plimbari cu bicicleta la manastirile Cartisoara si Brancoveanu, foc de tabara cu vin fiert sau tuica, pescuit in pastravariile proprii ale pensiunii si altele.

Se mai pot face excursii la atractiile locale: Balea Lac, Lacul Vidraru , Cascada Balea , Lacul Podragu, Sibiu, Manastirea Sambata, etc. O pensiune de 4 margarete din Arpasu de Sus propune pentru revelion un sejur de 5 zile, la pretul de 1780 lei de persoana, in camera dubla. Copiii cu varste mai mici de 6 ani au cazarea gratuita. In pretul pachetului sunt incluse, pe langa cazare si masa, un picnic, o masa festiva de revelion cu foc de tabara, calarie si ATV, acces in sauna si la jacuzzi, biciclete si echipament de pescuit.
 

Valea Prahovei conduce detasat in preferintele romanilor
 

Conform ANAT, in afara de zona Bran – Moeciu, Valea Prahovei se afla in topul preferintelor romanilor, pentru vacanta de iarna. Si hotelurile de aici au inclus in ofertele de sarbatori mancarea traditionala romaneasca si facilitati de recreere, pentru un program diversificat.

Astfel, intr-un hotel de 3 stele din Predeal, in perioada Craciunului esti servit cu palinca, gustari din carne de porc (toba, lebar, caltabos, slanina, sorici), sarmale cu afumatura si mamaliga, platou taranesc si alte preparate specifice sezonului. O astfel de cina de Craciun costa in Predeal 150 lei si este disponibila la cerere. In Poiana Brasov, o vacanta de 4 stele in perioada revelionului ajunge la aproape 28000 lei de persoana si include, pe langa cina festiva in noaptea de Anul Nou, programul artistic si focurile de artificii (Imperial Travel).

Hotelurile isi atrag turistii prin servicii speciale, cum ar fi intampinarea acestora, cinele de post de dinaintea Craciunului, primirea colindatorilor, programe artistice sau meniurile speciale de sarbatori, pentru cei mici. Un sejur de 4 zile in Predeal costa 460 euro de persoana, in perioada Craciunului, conform ofertei Perfect Tour . In pachet sunt incluse o cina bufet cu preparate din carne si preparate de post, un mic dejun cu produse din carne de porc si un brunch traditional romanesc. Pentru turistii veniti cu familia, pretul pachetului asigura intalnirea cu Mos Craciun si primirea colindatorilor.

Craciun Romania traditiiDe revelion, in Poiana Brasov, poti alege ofertele de 5 stele ale hotelurilor, cu dans si carnaval. Un sejur de 6 zile costa 1990 euro de persoana, conform ofertei All Seasons. Cina festiva de revelion propune turistilor un program de divertisment cu sampanie si artificii. In alta seara, se organizeaza o cina dansanta, cu muzica, lectii si demonstratii de dans, pentru cei care doresc sa invete cativa pasi. O alta distractie des intalnita in ofertele de revelion este balul mascat. Mai putin traditionala, insa atractiva ca tema, poti lua parte la seara de carnaval, in care are loc o defilare de masti si unde se organizeaza concursuri si miss si mister. Pentru iubitorii muzicii traditionale romanesti se ofera o cina festiva cu foc de tabara si program folcloric.
 

Craciun cu bors de bureti in coaja de paine , in Bucovina
 

In Bucovina, Craciunul are o deosebita importanta, si, prin urmare, traditiile sunt pastrate an de an cu grija. Existenta traditiilor autentic romanesti este exploatata de operatorii de turism, care includ in program vizita unui grup de colindatori. De fapt, un obicei pe care il intalnesti peste tot in Bucovina este cel al colindatului.

Pe langa colindele obisnuite, turistii se familiarizeaza cu traditiile locale de sarbatori, cum sunt dansul ursului sau dansul caprei. In unele sate, apar si irozii, grupuri care intruchipeaza personaje biblice. Importanta sarbatorii religioase se reflecta si in manastirile din zona, devenite atractii turistice. O excursie la manastirile bucovinene, cu vizite in Suceava, Radauti, Putna, Sucevita, Moldovita, Voronet si Iasi costa in jur de 90 lei de persoana si are o durata de doua zile, conform ofertei Best Tour.

La Gura Humorului , turistii beneficiaza de un pachet de sarbatori care include brad impodobit cu lumanari aprinse, colindatori, bucate traditionale si vizita lui Mos Craciun. Conform All Seasons, costul pe zi se ridica la 170 RON de persoana, intr-un hotel categoria 4 stele.

In a doua zi de Craciun, programul propus include o masa campeneasca cu taraf, in aer liber. Ai ocazia sa savurezi un bors de bureti in coaja de paine, cartofi pe spuza, cozonac umplut, vin si tuica fiarta, in jurul unui foc de tabara. Borsul de bureti este una dintre mancarurile de post care se prepara in Bucovina, alaturi de prunele afumate fierte, sarmalele in crupe, ciupercile tocate cu usturoi sau fasolea fiarta. Buretii fac parte din soiurile de ciuperci care cresc in padurile cu climat umed din Bucovina, alaturi de galbiori, opintici sau bulubite. 

Alte informatii gasesti in articolele Cat te costa vacanta de revelion in Romania si in Revelionul 2009 la munte, in Romania.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea