Vacante

#haine #eticheta business #cadouri #turisti #ungaria #eticheta #reguli de conduita

Reguli si eticheta in Ungaria

Desi gastronomia ungureasca este faimoasa pe plan mondial, daca iei masa acasa la cineva in Ungaria si termini tot din farfurie, dai de inteles ca nu a fost suficienta mancare. Daca mergi in vacanta in aceasta tara si vrei sa faci o impresie buna, urmeaza pasii de mai jos si afla cate ceva despre regulile de conduita de aici.

Pasi de urmat

Pasul 1. Intampina oamenii prin strangere de mana. Modalitatea de intampinare este strangerea de mana. Daca barbatul nu ia initiativa, inseamna ca asteapta ca femeia sa-i intinda ea prima mana. Prietenii se saruta pe obraz, intai pe stangul, apoi pe dreptul.

Pasul 2. Ofera un cadou cand mergi in vizita. Daca primesti o invitatie sa mergi la cineva acasa in vizita, este politicos sa oferi un mic dar. Poti oferi ciocolata, un lichior sau flori. Trebuie evitate anumite flori: crizantemele, crinii si trandafirii rosii, iar numarul acestora trebuie sa fie impar, insa niciodata 13. Cadoul se deschide la primire.

Pasul 3. Invata regulie de conduita la masa, intr-o casa particulara. Este indicat sa ajungi la timp. Daca intarzii, nu trebuie sa fie mai mult de 5 minute. Este bine sa intrebi daca trebuie sa te descalti, la intrare. De obicei, spatiul privat joaca un rol important, astfel incat un tur al casei nu este recomandat. La masa, lumea incepe sa manance dupa gazda. Mainile se tin intotdeauna in asa fel incat sa fie vizibile, fara a sprijini coatele pe masa. Mancarea se serveste in stil continental, furculita in mana stanga si cutitul in mana dreapta. Nu se ciocneste cu paharele cu bere.

Pasul 4. Adopta o tinuta casual sau business, in functie de situatie. In orase, stilul casual este cel mai intalnit. In mediul urban, nu se obisnuieste sa se poarte pantaloni scurti . Pentru intalnirile de afaceri, se adopta o tinuta formala. In cadrul unor astfel de intalniri, nu se obisnuieste sa se scoata sacoul.

Pasul 5. Eticheta business : fii punctual si rabdator. Pentru a reusi sa comunici eficient in domeniul profesional cu persoane de origine maghiara, trebuie sa fii un bun negociator si sa acorzi importanta detaliilor. Partenerii de afaceri doresc sa inteleaga bine despre ce este vorba, inainte de a ajunge la o concluzie. Punctualitatea joaca un rol important in mediul business. Negocierile sunt insotite de mese copioase, in care se socializeaza.

Pasul 6. Tine cont de regulile nescrise. Intre prieteni si persoane apropiate se obisnuieste sa se abordeze subiecte legate de viata personala. De aceea, odata ce atmosfera se destinde, se poate sa ti se puna intrebari de natura personala. In general, se prefera comunicarea fata in fata, in defavoarea celei indirecte sau impersonale, prin intermediul emailului, scrisorilor, faxului etc. Intr-o discutie, este important sa mentii contactul vizual pentru a dovedi ca esti sincer. Modul de comunicare este unul direct, fara ascunzisuri. Este indicat sa se evite ca teme de discutie religia si politica. Poti, in schimb, sa faci o impresie buna daca vorbesti despre sport, mancare, muzica sau vin. Vinul reprezinta unul dintre produsele nationale cu care ungurii se mandresc, prin urmare vor discuta cu placere despre asa ceva.

Sfaturi&Avertismente

• Informatii despre destinatii de vacanta in Ungaria gasesti in articolele:

Ai avut o experienta deosebita in Ungaria, legata de regulile de conduita? Povesteste-ne impresiile tale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea