Vacante

#reguli de conduita #eticheta #sloveni #eticheta business #slovenia

Reguli si eticheta in Slovenia

Obisnuiesti sa pleci din restaurant lasand banii pe masa? In Slovenia, regulile de conduita cer ca banii sa fie inmanati ospatarului. Urmeaza pasii de mai jos si afla ce trebuie sa stii pentru a face o impresie buna, cand mergi in vacanta in Slovenia.

Pasi de urmat

Pasul 1. Imbracaminte&tinuta. In cazul unor intalniri de afaceri, este recomandat sa adopti o tinuta business : costum pentru barbati si haine moderne si sobre pentru femei. Daca mergi acasa la cineva, adopta o tinuta conservatoare. In restul cazurilor, o tinuta casual in timpul zilei este perfect acceptabila.

Pasul 2. Intampinare&salut. Cand faci cunostinta cu o persoana de origine slovena, trebuie sa strangi mana ferm cu persoana in cauza, acordand prioritate doamnelor. La plecare se strange mana din nou. Persoanele care nu sunt apropiate nu obisnuiesc sa se sarute. Un mic zambet, daca este sincer, poate face o impresie foarte placuta. Contactul vizual este si el important.

In afara unor relatii foarte stranse, este indicat sa folosesti titlul onorific al persoanei in cauza sau sa te adresezi cu “doamna”, “domnul” (“Gospa” si, respectiv, “Gospod”). Este nepoliticos sa te adresezi cuiva folosind numele mic al acelei persoane, daca nu ai fost invitat sa faci acest lucru.

Pasul 3. Cadou. Daca oferi un cadou, ai grija sa fie frumos ambalat. Cadoul se deschide la primire. Poti oferi vin sau flori.

Pasul 4. Vizita. In cazul in care un sloven te invita la el acasa, este bine sa fii punctual. La sosire, trebuie sa te descalti. In cele mai multe cazuri, gazda ofera papuci de casa. Daca vrei sa impresionezi intr-un mod placut, ofera un mic dar si incearca sa folosesti cateva cuvinte in slovena. Efortul tau va fi apreciat. La plecare, gazda obisnuieste sa-si conduca musafirii pana la iesire (eventual pana la masina, acolo unde este cazul).

Pasul 5. La masa. Cand iei masa cu persoane de origine slovena, poti aborda subiecte generale, evitand afacerile, deoarece viata profesionala si cea personala este bine delimitata pentru ei. Ca in multe alte tari, eticheta cere sa nu tii coatele pe masa.

Bohinjsko, SloveniaCand iei masa la restaurant , banii trebuie oferiti ospatarului, nu lasati pe masa. Trebuie stiut faptul ca bacsisul nu este obligatoriu, insa poti rotunji suma pana la urmatoarea cifra. Exista cazuri in care personalul poate sa-ti returneze bacsisul, deoarece nu esteo practica obisnuita si se poate interpreta ca o greseala din neatentie, facuta de client.

Pasul 6. Eticheta business . La intalnirile de afaceri, fa o scurta conversatie introductiva, pentru a le permite persoanelor in cauza sa te cunosca mai bine si pentru a destinde atmosfera. Imbraca-te business si da dovada de rabdare. Se face schimb de carti de vizita dupa introduceri sau prezentari. Gesturile prea directe, intreruperile si comportamentul expansiv nu sunt lucruri apreciate. Un alt lucru de evitat este oferirea de informatii asupra realizarilor personale, care este privita ca lipsa de modestie.

Slovenii sunt moderati in exprimare si chiar indirecti. De aceea, in cazul in care nu sunt de acord cu ceva sau raspund negativ, o pot face intr-un mod ocolit, dand raspunsuri vagi, ocolite.

Intalnirile de afaceri trebuie stabilite in afara perioadelor de concediu (iulie si agust) si a sarbatorilor nationale. Intalnirile trebuie programate cu ceva timp inainte si apoi confirmate.

Sfaturi&Avertismente

• Multi sloveni sunt bilingvi, astfel incat intalnesti persoane cu care poti vorbi in engleza, germana sau italiana.

• Verifica semnele existente in spatiile publice, deoarece fumatul poate fi interzis.

Ai avut o experienta deosebita in Slovenia, legata de regulile de conduita? Povesteste-ne impresiile tale.

Alte articole care te-ar putea interesa:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea