Vacante

#reguli de conduita #maniere #eticheta #turcia #turci #turisti #cadouri #eticheta business #haine decente

Reguli si eticheta cand calatoresti in Turcia

Turcia reprezinta una dintre destinatiile de vacanta de top ale romanilor, indiferent de perioada din an. Desi exista orase cu o puternica amprenta vestica, daca iti petreci vacanta aici trebuie sa ai in vedere faptul ca Turcia este totusi o tara conservatoare. Este important, asadar, sa urmezi regulile de conduita ale acestei tari. Urmeaza pasii de mai jos pentru a sti ce ai de facut.

Pasi de urmat

Pasul 1. Intampinare &salut. Cand intalnesti pe cineva, poti sa dai mana cu acea persoana. In cazul in care este vorba despre mai multe persoane de origine turca, strange mana persoanei cu varsta cea mai mare, apoi urmeaza acelasi pas, descrescator. Se da mana inclusiv cu copiii. Persoanele apropiate si rudele obisnuiesc sa se sarute pe obraji.
Pe de alta parte, in zonele rurale ale Turciei, persoanele de sex opus nu obisnuiesc sa se atinga.

Pasul 2. Imbracaminte&tinuta. In locurile publice este bine sa ai o tinuta decenta, fara haine mulate sau prea decupate. Costumul de baie poate fi purtat pe plaja si in jurul piscinelor. In zonele mai conservatoare din Turcia femeile este bine sa-si acopere bratele si picioarele. Barbatii trebuie sa evite purtarea pantalonilor scurti.

Pasul 3. La masa. Cand iei masa impreuna cu persoane de origine turca, este indicat sa urmezi cateva reguli. Fii punctual. Persoana care a initiat invitatia este cea care se ocupa de cheltuieli¬a de plata. Nu se obisnuieste ca nota de plata sa fie achitata la comun, din contributia fiecarui participant.

Daca esti invitat in casa cuiva la masa, incearca sa termini tot din farfurie, altfel se poate considera o ofensa. Se mananca folosind mana dreapta. In timpul mesei turcii obisnuiesc sa fumeze. La restaurant se lasa un bacsis de 10 – 15% din suma.

Pasul 4. Cadou. Daca urmeaza sa vizitezi pe cineva acasa la el, ofera un mic dar, ca un semn de politete . Nu-i uita nici pe copii. Dulciurile si florile sunt cadouri potrivite. Un alt obiect pe care-l poti oferi cu succes poate fi ceva care-ti reprezinta tara, o piesa traditionala, un cadou realizat manual de mesterii populari. Evita sa oferi alcool. Alta varianta o reprezinta piesele decorative (in genul vazelor de flori), potrivite pentru locuinta gazdei. Cadourile se desfac mai tarziu, nu la primire, iar acestea nu trebuie sa fie costisitoare.

Pasul 5. Eticheta business . La o intalnire de afaceri este indicat sa te imbraci sobru. In general nu se intra direct in subiect. Se discuta despre lucruri generale sau personale, precum cultura Turciei, activitati familiale etc, evitandu-se subiectele delicate precum politica. Aceste discutii au rolul de a destinde atmosfera si le permite partenerilor turci sa te cunoasca mai bine. Tot ca un semn de politete ii poti intreba si tu despre familie si copii. Conversatia poate avea loc stand aproape de interlocutor, deoarece turcii sunt adesea prietenosi si nu tin la spatiul personal.

Este important sa mentii contactul vizual cu interlocutorul tau, deoarece acest lucru reprezinta un semn al onestitatii. Pregateste-te pentru o negociere dura, turcii fiind recunoscuti pentru arta negocierii.

Pasul 6. Limbaj corporal. Limbajul corpului joaca un rol important in comunicarea cu o persoana de origine turca. Tine talpile pe pamant, evitand sa le tii ridicate, in directia persoanei cu care vorbesti. Nu se sta cu mainile in sold si nici in buzunar. Nu fa semnul “ok” din degete, pentru ca se interepreteaza ca cineva este homosexual. Persoanele foarte religioase evita contactul vizual si nu strang mana celor pe care-i intalnesc, ca un semn de modestie.

Pasul 7. Bacsis. Bacsisul este un mod de viata in Turcia, astfel incat trebuie sa ai la tine maruntis permanent. Daca pe nota de plata nu este mentionat bacsisul, va trebui sa-l adaugi tu. Pentru baile publice, personalul primeste in jur de 15% din cost, iar in cazul taxiului, se rotunjeste suma de plata. Personalul hotelier precum bellboy-ul sau camerista trebuie sa primeasca si ei ceva maruntis, indiferent ca lasi lire turcesti, euro sau dolari.

Sfaturi&Avertismente

• Pentru turci, turismul este deosebit de important, astfel incat in majoritatea cazurilor acestia vor face tot ce le sta in putinta pentru a te multumi. Trebuie insa sa tii cont de faptul ca pentru ei politetea si regulile de conduita joaca un rol esential in comunicarea cu strainii.

• Alte informatii gasesti in articolul Cum sa planifici o vacanta in Turcia.

Te-ai confruntat cu situatii deosebite in vacanta ta din Turcia, privind regulile de conduita? Povesteste-ne experienta ta si ajuta-i si pe altii sa faca o impresie buna.

Alte articole pe aceeasi tema:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea