Ti-ai facut bagajele si ai plecat in mult -asteptata vacanta, dar un alt popor iti va impune un sir de reguli si obiceiuri. Printre cele mai frecvente greseli se situeaza cele care tin de servirea mesei. Randurile de mai jos te vor ajuta sa nu te faci de ras sau, dimpotriva, sa nu iti jignesti gazda.

masa ChinaAustria

Austriecii tin neaparat sa se priveasca in ochi atunci cand ciocnesc paharele in semn de noroc. Mai mult, daca nu te uiti la persoana cu care ciocnesti, esti catalogat ca fiind lipsit de maniere. De ce? Pentru ca acestia considera ca luand contact vizual cu cel din fata ta ii recunosti astfel prezenta la eveniment.

China

Daca in copilarie mama iti spunea sa mananci tot din farfurie, iata ca in China regula nu se mai aplica. Ar fi bine mai lasi ceva, pentru ca altfel gazda ta se va simti jignita.

Un alt obicei ciudat tine de modul in care se mananca pestele. Conform unei superstitii, cei care servesc peste nu au voie sa il intoarca de pe o parte pe alta in farfurie. Acest gest ar aduce ghinion pescarului, a carui barca s-ar rasturna asa cum intorci tu pestele in farfurie.

Dupa ce ai terminat de mancat, betisoarele se aseaza in pozitie orizontala pe farfurie sau pe masa. Daca ai servit mancarea dintr-un bol, nu ai voie sa asezi betisoarele pe acesta. Ai grija sa nu le pozitionezi in directia cuiva de la masa, pentru ca se spune ca aduc ghinion.

Supa AngliaAnglia

In Anglia situatia este un pic confuza, pentru ca deseori nu se stie daca ar trebui sa se lase ceva in farfurie sau nu. Proportia este destul de echilibrata: aproximativ 50% dintre familiile traditionaliste considera ca nu ar trebui sa mananci tot din farfurie. Aceasta ar arata ca te-ai saturat si ca gazda te-a servit cu suficienta mancare.

De cealalta parte insa, mancand tot din farfurie dovedesti ca mancarea a fost intr-adevar delicioasa. In cazul in care te afli la o petrecere, ai voie sa mananaci imediat ce ai fost servit, cu conditia sa fie prezentei mai mult de sapte persoane. Daca sunteti mai putini, atunci trebuie sa astepti pana cand toata lumea este servita. Exista si o exceptie de la aceasta regula: supa. Trebuie sa mananci supa imediat ce iti este oferita.

mic dejun hotel Franta Franta

Francezii sunt celebri pentru regulile lor stricte in ceea ce priveste servitul mesei. De exemplu, bucatarii francezi se vor simti jigniti daca vei condimenta mancarea inainte sa o gusti. Mai ales, se vor simti insultati daca vei dori ketchup. Acestia cred ca ia din savoarea mancarii.

Ai face bine ca atunci cand mananci sa iti tii mainile la vedere. In caz contrar, cei din jur vor crede ca te joci cu picioarele si mainile doamnelor/domnilor pe sub masa. In timpul mesei, nu uita sa iti pui telefonul mobil pe silentios. Francezii tin foarte mult la orele lor de relaxare.

Daca vrei sa mananci paine, o poti aseza fara nicio problema pe fata de masa. Francezii nu iti vor da o farfurie pe care sa pui felia de paine. Mai mult, acestia au un dispozitiv special – ramasse miettes –pentru strangerea firimiturilor.

Poti folosi fara sa te jenezi scobitoarea, atata timp cat cu mana libera iti acoperi gura, pentru ca ceilalti sa nu vada ceea ce faci tu. Dupa aceea, scobitoarea se aseaza pe masa; in niciun caz nu se arunca la gunoi sau pe podea.

restaurant VenetiaGermania

La fel ca si in Austria, in momentul in care ciocnesc paharele, mesenii trebuie sa se priveasca in ochi. In caz contrar, risca sa aiba parte de 7 ani plini de partide de sex nereusite.

Italia

Italienii obisnuiesc sa manance piersicile folosindu-se de cutit si furculita. Cum? Trebuie sa infigi furculita in piersica pana ajunge la sambure, apoi incepi sa tai bucati mari din fruct. Abia dupa ce pulpa a fost desprinsa de sambure, poti manca piersica.

Daca ai comandat spaghetti, nu te astepta sa primesti cutit sau lingura. Va trebuie sa te descurci doar cu o furculita. Pur si simplu, infasori spaghetti pe aceasta si mananci.

mancare japonezaJaponia

Mananca binecunoscutii noodles intr-un mod cat mai zgomotos si bucatarul isi va da astfel seama cat de mult iti place mancarea. Niciodata sa nu iti imprumuti betisoarele tale unei alte persoane; este considerata o lipsa de maniere. De asemenea, in momentul in care mananci orez, trebuie sa iti ridici bolul de pe masa, pentru ca japonezii considera ca se mananca mai usor asa.

Daca ai un bol plin cu orez, niciodata sa nu iti infigi betisoarele si sa le lasi in acea pozitie. Acesta este modul in care orezul este oferit mortilor la inmormantari si daca vei face acest gest, se considera ca aduci ghinion. De asemenea, nu iti separa mancarea folosindu-te doar de un singur betisor. Este un gest considerat extrem de nepoliticos.

gastronomie maltezaMalta

In Malta trebuie sa ai un apetit destul de mare pentru a face fata cantitatii de mancare servita la o masa. La inceput, ti se va oferi un aperitiv care va fi urmat de un platou mare cu paste. Daca ti-ai inchipuit ca acesta este felul principal, te-ai inselat - urmeaza carnea sau pestele. Mesenii vor comenta cantitatea de mancare consumata odata ce ai plecat.

Rusia

Nu te astepta ca la o masa asezata de rusi sa primesti si un cutit. Rusii mananca totul cu furculita sau, daca mancarea permite, cu degetele. Daca rusii sunt celebri pentru vodka lor, atunci ar trebui sa stii cum se bea.

In primul rand, se serveste in pahare mici. Imediat dupa ce ai baut un pahar de vodka, trebuie sa mananci ceva. Vodka se bea doar dupa ce s-a facut un toast, care de obicei, dureaza ceva timp. Pentru ca se bea dintr-o data, incearca sa nu tusesti dupa aceea.

cina in ThailandaThailanda

In Thailanda, mesele sunt privite ca o oportunitate de a petrece timp impreuna. Mancarea se serveste de obicei la o masa joasa, iar invitatii stau pe podea. Inainte de a intra in casa, incaltamintea se lasa la intrare. Picioarele totusi, sunt ignorate, iar atingerea capului este un subiect tabu. Asadar, nu ai voie sa te situezi mai sus decat capul vreunui portret al lui Buddha si nici nu ai voie sa ii atingi pe copiii gazdei tale pe crestet.

Daca vrei sa aduci un cadou, acesta trebuie sa fie impachetat si sa aiba atasat pretul. Desi poate parea ciudat, pretul acesta se va reflecta in cadoul pe care il vei primi, la un moment dat, de la familia gazda.
Orezul constituie ingredientul principal al mesei, servit alaturi de diferite condimente pentru a-i spori gustul. Acesta se mananaca cu ajutorul lingurei si a furculitei. Cum? Te folosesti de capatul lingurei pentru a taia carnea si de furculita pentru  a pune orezul in lingura.

La sfarsitul mesei este politicos sa parasesti locul in liniste, chiar daca ai simti nevoia sa faci putina conversatie.

Crezi ca te-ai pregatit indeajuns pentru a servi o masa copioasa in compania unor straini? Rezolva acest test si vei afla raspunsul.

Mai multe detalii despre obiceiuri culinare internationale gasesti in articolele despre Peru, Spania, China, Franta, Sicilia si destinatiile exotice.

  •   2008-12-18
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Dana Spataru

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii