Vacante

#taxa de autostrada #excursii optionale #obiective turistice #taxe #circuit #pret

Pretul real al unui circuit in Europa

Romanii care isi doresc o vacanta activa , in care sa aiba ocazia de a vedea cat mai multe locuri, au de ales intre circuitele propuse de operatorii de turism. Adesea, in spatele preturilor afisate sta insa o lunga lista de alte cheltuieli.

 

Asadar, pentru a aprecia corect cat vom scoate din buzunar la final, trebuie sa tinem cont de costurile suplimentare. Acestea sunt cerute pe langa pretul circuitului in sine si se refera la situatii de genul: una sau doua mese pe zi platite individual (de obicei circuitele ofera numai micul dejun, sau micul dejun si cina), intrari la obiectivele turistice, bacsisuri obligatorii si alte taxe.

 

Astfel, daca alegem de exemplu o excursie in Italia de doua saptamani, pretul anuntat poate fi in jur de 500 euro de persoana. La aceasta suma trebuie sa verificam daca sunt incluse taxele de aeroport, cele de bagaje, asigurarea medicala si storno, etc. In plus, daca avem inclus in pret numai micul dejun, trebuie sa mai dispunem zilnic de inca 20 – 25 euro sau chiar mai mult.

 

Paris Sena podO masa la restaurant obisnuit, pentru o persoana (un singur fel + bautura), poate ajunge la un total de 25 euro, in tari precum Italia sau Franta. Seara cheltuim intre 3 si 10 euro pe un sandwich, un aperitiv, sau o gustare luata pe fuga. Cum preturile la obiectivele turistice sunt intre 5 si 15 euro de persoana, mesele plus intrarile inseamna deja in jur de 50 euro pe zi. Iata cateva preturi orientative pentru obiective turistice de importanta majora in Europa:

 

- Vatican: 14 euro, audioghid: 2 euro

- Luvru: 9 euro/zi, exceptand unele colectii temporare care se platesc separat

- Buckingham Palace: 27 lire pentru adulti, 15.50 pentru copii intre 5 si 17 ani

- Tour Eiffel: 12 euro bilet pentru adulti, pana in varf, 6.70 euro pentru copii intre 3 si 11 ani.

 

Urmand exemplul vacantei de 500 euro de persoana, daca avem o taxa de aeroport de aproximativ 100 euro, pretul ajunge la 600. Acestei sume i se adauga banii de buzunar pentru cele doua saptamani cat dureaza circuitul. Banii de cheltuiala pentru mancare fiind in jur de 25 euro pe zi, inmultit cu 14 zile, inseamna 350 euro, deci un total de 950.

 

Meteora, ThessalyApoi sunt obiectivele turistice, care conform programului stabilit de operatorul de turism sunt mai mult de una pe zi, prin urmare trebuie sa avem asigurati minim 20 – 30 euro zilnic pentru acestea. In plus mai sunt excursiile optionale si tururile de oras, care costa intre 15 si 45 euro de persoana. Iata cateva exemple:

 

- excursie la celebrele gradini de la Vila D’Este, in Tivoli,  40 euro

- excursie la Napoli si Capri,  30 euro

- excursie in Grecia: 18 euro pentru Meteora, 10 euro pentru Muntele Olimp, 28 euro la Atena si cam 35 euro pentru insula Skiathos

- Versailles& Valea Loirei , 38 euro

- Castelul Windsor & Stonehenge, 30 euro

- Oxford, Warwick & Stradford 38

- Turul insulei Corfu : 35 euro / adult, 18 euro copil 4 - 12 ani.

 

Sumele percepute pentru astfel de excursii variaza in functie de factori precum perioada din an in care alegem vacanta, locul din care plecam in aceste excursii, agentia de turism, etc. De exemplu, cautand prin circuitele din Grecia, vom gasi excursii optionale la Muntele Athos cu preturi intre 10 si 45 euro de persoana.

 

Nu trebuie uitate nici taxele de autostrada. Autostrazile sunt concesionate, ceea ce duce la platirea separata a fiecarei portiuni. Daca pleci din Paralia in Meteora, ai de platit 3 taxe de drum a cate 2 euro fiecare, astfel incat platesti 6 euro la dus si tot atat la intors. Intereseaza-te si de regulile de circulatie in tara respectiva. In Grecia soferii nu au voie sa foloseasca radarul, iar amenzile sunt usturatoare, putand ajunge la 2000 euro.

 

In final, stabilind punct cu punct cheltuielile zilnice, un circuit intr-una sau mai multe orase europene, anuntat la un pret de aproximativ 500 euro, ajunge la o suma totala care depaseste 1000 euro de persoana.

 

Participa la concursul de turism si castiga premiile noastre. Trebuie doar sa te inscrii la newsletterul de turism si sa raspunzi la o intrebare.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea