Vacante

#risc seismic europa #zone expuse la cutremur #destinatii de vacanta #cutremur #concediu # risc seismic

Pleci in concediu? Destinatii de vacanta expuse la cutremur

Urmeaza sa pleci in vacanta in urmatoarea perioada? Este bine sa te informezi din timp care sunt tarile expuse la cutremure puternice, pentru a fi preagatit in caz de urgenta.

Romania figureaza pe harta statelor cu cel mai mare risc seismic din Europa. Alaturi de Romania se afla tari intens vizitate in timpul verii, de mii de romani, precum Grecia, Turcia si Italia, potrivit unei raport rezultat in timpul programului Share (Seismic Hazard Harmonization in Europe).

Seismologii sustin ca in urmatorii 50 de ani, sunt posibile numeroase miscari seismice puternice atat in Romania, dar mai ales in Turcia, Grecia si Italia. "Geografia generala a seismicitatii pe continentul european este cunoscuta. Ea rezulta, in principal, din infruntarea dintre placile tectonice africana si eurasiana. Pericolul este mai puternic in Turcia, Grecia si in Peninsula Balcanica, in Italia si in Romania", potrivit evz.ro.

In Italia, in ulimul secol s-au produs peste 10 cutremure cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter. Cel mai puternic seism, produs in 1915 a avut magnitudinea de 7 grade pe scara Richter si a dus la decesul a 32.000 de persoane. Cel mai recent cutremur puternic din Italia a fost cel din 2016, din regiunea Amatrice. Peste 278 de persoane si-au pierdut viata in urma seismului de 6,2 grade pe scara Richter.

In Grecia, in ultimul secol, au avut loc peste 15 cutremure cu magnitudinea cuprinsa intre 6 si 7 grade pe scara Richter. Cel mai puternic s-a produs in 1956, acesta avand o magnitudine de 7,7 grade pe scara Richter si a dus la decesul a 56 de persoane. In 1999, un sesism de 6 grade pe scara Richter a lovit Atena, acesta ducand la moartea a peste 150 de persoane.

Turcia este insa dea mai expusa tara la cutremure, din Europa. In ultimul secol au avut loc peste 40 de cutremure cu magnitudinea cuprinsa intre 6 si 7 grade pe scara Richter. Cel mai recent cutremur devastator al Turciei a avut loc in 1999, in regiunea Izmit, la 100 de kilometri de Istanbul. Peste 17.000 de oameni au murit in acest seism, potrivit evz.ro.

Sursa foto: geo.cornell.edu

Japonia este de renumita pentru cutremurele de intensitate mare, de peste 7 grade pe scara Richter, care au loc periodic. Pe lista tarilor expuse rscului seismic se afla si China, Peru, Mexic, Canada si cateva state din SUA. Aici au loc frecvent cutremure mai mari de 5,5 grade pe scara Richter.

Citeste si:

Ghid de supravietuire in caz de cutremur! Ce trebuie sa stii si cum sa actionezi in timpul unui seism

Sursa foto principala: researchgate.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea