Vacante

#cultura #turism cultural #new york #moscova #viena #moma #muzeu #opera #teatru #opereta #rusia #austria #sua #destinatii #turism

Periplu prin capitalele culturale ale lumii, Viena, Moscova si New York

Moscova, Viena si New York sunt alte trei destinatii foarte importante pe harta culturala a lumii. Daca vrei sa vezi cultura in diferite forme, atunci trebuie neaparat sa o gusti cu toate aspectele sale: de la istoria palatelor vieneze si moscovite la diversitatea culturii new-yorkeze. Si nu uita ca fiecare loc pe care il vizitezi este un moment de neuitat pe harta ta culturala.

Moscova, capitala cu forta culturala
 

Daca te-ai hotarat sa mergi la Moscova , ar trebui sa te astepti la o “portie” buna de cultura, intr-un oras in care la fiecare pas gasesti cate un mic colt de cultura. Daca vrei sa vizitezi capitala Rusiei la pas, atunci ar trebui sa nu ratezi Piata Rosie, Kremlinul, Muzeul de Stat al Rusiei, Galeriile Tretyakov, Turnurile “Cele sapte surori”, parcul si gradina zoologica, si mai ales Circul si Teatrul Balsoi .
 

Ce sa faci daca mergi la spectacol la Moscova
 

Daca vrei sa vezi un spectacol de opera sau dans pe care sa nu-l uiti toata viata, atunci trebuie neaparat sa mergi la Balsoi. Companiile de opera si balet ale Bolshoi Theatre, Bolshoi Ballet si Bolshoi Opera sunt recunoscute la nivel mondial iar spectacolele pe care le sustin in lume umplu intotdeauna salile. Daca vrei sa mergi la un spectacol la Balshoi ar trebui sa te hotarasti din timp asupra spectacolului pe care vrei sa il vezi alegand de aici si sa iti cumperi un bilet din timp, de aici. Biletele la teatru si opera la Moscova sunt destul de ieftine, in functie de spectacol puteti gasi si bilete la pretul de 1 dolar pentru un loc la balcon. In plus, insasi cladirea teatrului este o capodopera arhitecturala pe care o poti vizita.

Inainte insa de a merge la Balsoi nu uita urmatoarele lucruri: nu intarzia la spectacol, imbraca-te in tinuta de seara (domnii costum, doamnele rochie sau o tinuta cat mai aleganta), nu incerca sa intri in sala cu flori, genti mari, camere foto sau video pentru ca nu vei fi lasat cu ele in interior. De asemenea, daca aveai de gand sa mergi cu un copil la spectacol, ar trebui sa stii ca micutii cu varsta mai mica de zece ani nu au voie la spectacolele de seara, in timp ce cei cu varsta de peste cinci ani pot intra doar la spectacolele de dimineata. Iar daca spectacolul s-a schimbat, asa cum se mai poate intampla, iti poti cere banii inapoi de la teatru.
 

Mergi la muzeele din capitala Rusiei
 

Nu rata nici multimea de muzee si palate din capitala Rusiei, fie ele cu arta contemporana sau cu obiecte incarcate de istorie: te poti opri pe la Galeriile Tretyakov, poti vizita complexul Kremlin, Muzeul de Arte Frumoase, care gazduieste lucrari de Rembrandt, Rubens sau Botticelli sau Catedrala Sfantul Vasile , cea mai cunoscuta cladire din centrul orasului, cu ale sale turle de culoare aurie, poti vedea operele expuse la Muzeul Pushkin. Nu ocoli nici salile de teatru sau locatiile in care se canta muzica clasica, sunt cateva zeci de astfel de locatii, din care poti alege, vizitand acest ghid despre capitala Rusiei. Preturile nu sunt foarte piperate, insa trebuie sa te informezi din timp in legatura cu programul de functionare. 

Si mai ales nu uita ca pentru a ajunge in Rusia iti va fi necesara o viza, asa ca este nevoie sa te apuci de pregatiri din timp.
 

Viena, destinatie romantica si centru cultural european
 

Capitala Austriei este recunoscuta la nivel mondial pentru viata sa culturala. Cine nu stie de Concertul de Anul Nou de la Viena? Cine nu a auzit de balurile vieneze, cu celebrele valsuri, gazduite de palatele imperiale? Fie ca este Sfantul Valentin, fie ca este Paste sau Craciun, Viena ramane o destinatie preferata pentru turistii indragostiti de cultura si istorie.

Viena are o viata culturala cu multiple fatete, cu o oferta de 70 de teatre, patru teatre de opera, 100 de muzee si chiar si un district cultural, Museumsquartier, care este cel mai mare din toata Europa.

Capitala Austriei beneficiaza de existenta mai multor orchestre renumite in intreaga lume precum Vienna Philharmonic sau Vienna Symphony Orchestra, dar si de manifestari culturale precum seri de dans, festivaluri, spectacole de opera, opereta, muzica corala etc. In locatiile din acest oras poti invata sa dansezi vals, de la instructori profesionisti, poti vedea spectacole de teatru sau opera, la preturi acceptabile (intre 20 si 200 de euro), dar si asculta coruri apreciate in intreaga lume.
 

Ce trebuie sa stii despre concertele din Viena
 

Iar daca te-ai gandit vreodata sa mergi la concertul de Anul Nou de la Viena, atunci ar trebui sa te inarmezi cu rabdare si sa incepi sa strangi bani, pentru ca un bilet la acest eveniment poate ajunge si la suma de 970 de euro si rezerva inca de la inceputul anului anterior (in ianuarie 2010 pentru concertele din decembrie 2010 – ianuarie 2011). Costul acestor bilete este de: intre 30 si 940 de euro pentru Concertul de Anul Nou, intre 25 si 720 de euro pentru Concertul din ajun de Anul Nou si intre 130 si 380 de euro pentru spectacolul anterior celor doua spectacole, numit si Preview Performance, dar in care programul este identic.

Daca vrei insa sa vezi la lucru orchestra care canta in Concertul de Anul Nou, in alte reprezentatii, intr-o sala din Viena, consulta site-ul oficial al institutiei. Iar daca vrei sa mergi la opera sau opereta trebuie sa stii ca exista spectacole la fiecare dintre aceste institutii in mai mult de trei sferturi din an. Pentru a alege intre spectacolele jucate la aceste institutii si a-ti cumpara un bilet, poti vizita acest site. Iar daca vrei sa vezi si spectacole de teatru, poti cumpara bilete la spectacole de aici. Si nu uita ca preturile pentru spectacolele de opera, opereta si teatru sunt cuprinse in intervalul 11-140 de euro.
 

New York, orasul varietatii culturale
 

Faimosul New York este unul dintre cele mai cautate destinatii culturale din lume. Desi nu poarta amprenta istoriei precum orasele culturale europene, metropola americana ofera obiective care pot satisface gusturile iubitorilor de cultura de orice fel. Poti gasi aici muzica clasica, opera, teatru, dar si muzee, galerii de arta sau biblioteci imense pentru pasionatii de literatura.

“Varietate” – acesta este cuvantul care ar descrie cel mai bine acest oras si elementul cultural care a primit numele de capitala culturala a Statelor Unite. Acest oras a fost leaganul majoritatii miscarilor culturale americane: Harlem Renaissance care a stabilit bazele literaturii afro-americane, dansul modern american, jazz-ul modern, rock-ul Indie, sau a miscarilor de tip hip hop ori punk rock.

In New York exista peste 500 galerii de arta, locuri cu expozitii de arta in aer liber (asa numita arta publica) si cladiri dedicate exclusiv culturii, precum Carnegie Hall sau Whitney Museum of American Art. De asemenea, in acest oras si-au stabilit domiciliul mari scriitori contemporani, precum Jonathan Safran Foer, Jonathan Lethem sau Thomas Pynchon iar poetii se intalnesc in fiecare an la "People's Poetry Gathering”. Metropola se poate lauda cu faptul ca a fost locul de nastere a cartilor de comics (benzi desenate).
 

Broadway-ul si Metropolitan Opera House concureaza cu hip hop-ul
 

Iar atunci cand spui New York spui, fireste Broadway, centrul musical-urilor din intreaga lume. Alaturi de acestea coexista insa si teatrele Yiddish sau vodevilurile, dar si piesele de teatru jucate in metrourile orasului sau spectacolele de stand-up comedy. Desi majoritatea teatrelor sunt localizate in vecinatatea pietei Times Square, principalele locuri unde pot fi gasite teatre fiind districtul Broadway sau London's West End.

Insa daca ajungi in New York si vrei sa vezi una dintre cele mai importante dintre aspectele sale culturale, trebuie neaparat sa ajungi la The Metropolitan Opera House din Lincoln Center. Filarmonica din New York este una recunoscuta in intreaga lume, iar Opera si compania de balet din New York nu se lasa mai prejos. Toate acestea, impreuna cu Teatrul din New York sunt gazduite de The Lincoln Center for the Performing Arts, un complex de cladiri care a fost recunoscut drept cel mai mare din lume. Iar daca vrei sa vezi spectacole de neuitat, trebuie neaparat sa ajungi pe la Carnegie Hall. Preturile biletelor pentru spectacolele gazduite de aceste locatii variaza intre 20 si 150 de dolari.

Daca vrei sa gusti si alte tipuri de cultura, atunci ar trebui sa ajungi si in Bronx sau Queens, ori in cluburile si barurile din intreg orasul, acolo unde vei putea gusta de la jazz, la hip hop, rock sau punk, in functie de specific. In acest oras s-a nascut muzica unor interpreti si compozitori precum Joan Baez, Bob Dylan ori LL Cool J , Puff Daddy, Wu-Tang Clan, Nas, Big L sau Busta Rhymes.

Nici dansul nu este de ocolit aici. Poti merge la spectacole de dans, fie la New York State Theater, unde vei vedea figuri complicate de balet in interpretari contemporane dar si pe strada ori in teatrele afro-americane, acolo unde trupele de dans ofera zilnic reprezentatii.

Nu uita ca poti gasi expozitii de arta in cele peste 500 de galerii de arta, dar si in parcurile si metrourile orasului. Arta publica se desfasoara din plin aici, in parcuri, subsoluri, pe peretii cladirilor sau pur si simplu pe strada. Nu ocoli The Metropolitan Museum of Art, unul dintre cele mai mari muzee din lume, dar nici celebrul MoMa (The Museum of Modern Art), acolo unde vei gasi si lucrarile romanului Dan Perjovschi sau Muzeul din Brooklyn.

Cauta si muzeele evreiesc, portorican, asiatic, dar si galeriile de arta private, acolo unde mai tot timpul pot fi vazute opere de referinta din intreaga lume. Preturile pentru a avea acces in aceste locatii pot ajunge intre cateva zeci si cateva sute de dolari, insa tot ce vei vedea acolo iti va ramane in amintire pentru totdeauna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea