Vacante & Calatorii

#stollen #desert #pudding #craciun #sarbatori #mancare

Meniuri internationale de Craciun

Ce iti vine prima si prima data in minte cand te gandesti la Craciun? Hai, te rog, fii sincer! Masa de Craciun , nu? Mai exact mancare multa cat pentru un cartier intreg, un pic de bautura si un munte de prajituri. In cazul in care, totusi, te-ai saturat de preparatele traditionale romanesti si ai ales sa iti petreci sarbatorile in alta tara, iata in continuare cateva meniuri de Craciun care te asteapta in Europa.

Marea Britanie

Niciun Craciun fara pudding si fara petarde! Aceasta este deviza britanicului neaos. De langa traditionalul ceai, nu lipseste niciodata Puddingul de Craciun. Reteta acestui desert tipic britanic a ramas nemodificata de secole si inca se constituie ca preparatul preferat de majoritatea locuitorilor Marii Britanii.

In ceea ce priveste petardele, aceste se numesc "cracker" si sunt intotdeauna asezate langa fiecare farfurie de pe masa de Craciun. Nu! Nu este ilegal! Este, de fapt, o traditie veche de 150 de ani. Aceste petarde pe care le vei gasi atat in Canada cat si in Australia, sunt fabricate si folosite dupa regului stricte pentru a impiedica orice accident.

In cazul in care iti petreci Craciunul in casa unui britanic, nu te mira in cazul in care o sa vezi tot felul de carti postale atarnate pe pereti. Acestea sunt de fapt mesaje de felicitare pe care locuitorii Marii Britanii si le trimit unul altuia inca de la inceputul lunii decembrie si vor fi dezlipite de pe pereti abia in noul an.

Germania

Germanii obisnuiesc sa aprinda lumanari in fiecare dintre cele patru duminici care preced Nasterea Domnului. Este maniera lor de a se pregati sufleteste pentru aceasta mare sarbatoare. O data indeplinit acest ritual, mancare are verde spre stomacele germane.

In meniul clasic de Craciun din Germania gasesti, printre altele, carne de gasca la gratar cu garnitura de varza rosie si mere. Unele familii consuma, de asemenea, rata preparata la cuptor cu cartofi sau morcovi la cuptor.

Martipanul este nelipsit de la cina de Craciun germana. Acesta este un desert traditional, iar ingredientele sale au fost pastrate secrete din generatie in generatie inca de la inceputul anului 1800. O alta prajitura traditionala de Craciun se numeste " stollen " si contine bucatele de fructe confiate, destul de asemanatoare cu cozonacul romanesc.

Finlanda

Daca iti doresti un Craciun printre fiorduri , probabil o sa alegi o  tara nordica. In Finlanda,  desi nu s-ar crede, friptura de porc este principalul preparat consumat cu ocazia Craciunului. In alte perioade ale anului, finlandezii prefera produsele din pui sau peste, insa, o data cu Nasterea Domnului, magazinele se aprovizioneaza special cu produse din carne de porc.

De obicei, porcul este insotit de diferite garnituri. De departe cele mai interesante par a fi pireul de napi la cuptor sau crevetii cu ou.

Deserturile preferate de finlandezi in noaptea de Craciun sunt prunele uscate si fursecurile sub forma de stea umplute cu gem de prune sau rom.  

Franta

In Franta nu scapi nici cu ocazia Craciunului de foie gras si de curcan. De acesta data curcanul se asezoneaza cu castane deoarece aceasta este mancarea traditionala frantuzeasca de Craciun.

In cazul in care ai cautat un Craciun cu fructe de mare, Franta este locul cel bun. Din meniurile de sarbatori nu lipsesc stridiile sau melcii.

Daca esti interesat de prajiturile tipice frantuzesti de Craciun, nu rata preparatul denumit "buche" ( o prajitura din castane si alte ingrediente care se ruleaza si se coc pana capata aspectul si forma unei mici buturugi).

Daca alegi sa iti petreci Craciunul in Provence vei avea de biruit nu mai putin de 13 feluri de desert. Dintre acestea, cele mai faimoasele sunt piscoturile tipic provensale cunoscute sub numele de "calissons", nuga alba sau neagra precum si fructele confiate.

Norvegia

Dupa slujba religioasa de pe 25 decembrie, norvegienii au parte de un dejun foarte copios. Din meniu nu lipsesc crochete cu umplutura de porc, bucatele de carne caramelizata, stropite cu sosuri dulci-acrisoare, carnati sau varza umpluta.

Cei care nu iubesc in mod special carnea de porc pot alege somonul afumat sau "lutefisk" (o varietate de morun uscat si marinat).

Ca desert, norvegienii propun crema de castane arctice sau "lefser", adica un sortiment de prajiturele uscate.

Oferte pentru tine

  •   2008-12-19
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Violeta Neamtu

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Unde poti inota cu delfinii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu

Pune o intrebare


Citeste pe Romaniatv

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Unde poti inota cu delfinii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii