Vacante

#beijing #china #marele zid chinezesc #cele 7 noi minuni ale lumii

Viziteaza Minunile Lumii (V): Marele Zid Chinezesc

Marele Chinezesc face parte din Cele 7 Minuni ale Lumii, potrivit topului anuntat in 2007 de catre New 7 Wonders. Este considerat ca fiind cea mare constructie de pe Terra, din punct de vedere al volumului. Iti vom prezenta acest monument, cu informatii despre vizita, preturi, sfaturi si putina istorie. Si pentru o experienta speciala, te vom invita sa-ti petreci noaptea pe zid , intr-un turn de aparare.

Un zid de aparare ridicat cu sacrificii umane

Motivul pentru care s-a construit acest zid a fost unul de ordin strategic. Prin ridicarea lui, se asigura apararea contra invaziilor din nord. De pe un turn de supraveghere pe altul, se trimiteau semnale luminoase pe timp de noapte si semnale de fum, ziua, astfel incat mesajele puteau fi transmise cu rapiditate, pe distante mari.

Cu toate acestea, la inceput marea constructie nu a fost deloc unitara. Fiecare rege isi comanda ridicarea unei sectiuni de zid, atat cat sa-i foloseasca propriei lui armate. Potrivit cercetarilor facute, cele mai vechi parti din Mare Zid Chinezesc dateaza din secolul 7 i. Hr. Abia in timpul Dinastiei Qin, intre 221 si 206 i. Hr. constructia a fost unificata. Dinastia Qin a cerut sa se repare, sa se reinnoiasca vechile sectiuni si sa fie adaugate altele noi, formand astfel Marele Zid Chinezesc . Odata cu trecerea secolelor, constructia a suferit modificari si dezvoltari permanente, in special in secolele XVI si XVII.

De-a lungul timpului, la ridicarea zidului au muncit peste un milion de oameni, in special tarani, soldati si prizonieri. S-a estimat ca 2 sau 3 milioane de chinezi au murit, de-a lungul secolelor, contribuind la construirea lui. "Scrisori de disperare ce vorbesc despre amenintarea atacurilor, conditiile climatice ingrozitoare, hrana de proasta calitate au ramas de la cei condamnati sa-si iroseasca vietile in aceste tinuturi. mai multi sateni isi abandoneaza caminele si pleaca spre Xiongnu, iar caldura torida a verii si furtunile reci ale iernii fac victime la locul constructiei", se arata intr-un comunicat National Geographic Channel.

Marele Zid Chinezesc3Modalitati de acces la Marele Zid. Preturi pentru transport si intrare

Ca sa vizitezi Marele Zid, ai foarte multe variante de acces, pe toata lungimea sa. Totusi, exista cateva zone care sunt cele mai folosite de catre chinezi si de catre turisti, pentru a ajunge la el: Badaling, Mutianya, Simatai si Shixiaguan. Toate se afla la nord de Beijing si sunt destul de apropiate intre ele. Shixiaguan-ul se afla la cea mai mica distanta de Beijing.

Pe primul loc, in topul celor mai cunoscute cai de acces la Marele Zid, se situeaza Badaling-ul. Se afla la doua de Beijing, iar urcusul catre zid este mai putin solicitant decat in alte zone, ceea ce-l face mai atragator. Sectiunea de la Badaling a fost construita acum 500 de ani, in timpul Dinastiei Ming si este una dintre cele mai bine pastrate portiuni din zid. Poti lua autobuzul turistic din Piata Tiananmen, numit “Badaling Marele Zid”. Plecarile se fac intre 7:30 si 11:30 dimineata, iar pretul unei calatorii dus – intors este de 90 CNY . Din Beijing, poti ajunge in Badaling si cu trenul. O singura calatorie costa 15 CNY, iar una dus – intors, 25 CNY. Ca sa vizitezi sectiunea Badaling, platesti intre 40 si 45 CNY. Programul cu publicul: 06:30-19:00 (vara) si 07:00-18:00 (iarna). Aici gasesti o harta a sectiunii de la Badaling.

Marele Zid Chinezesc6Mutianya se afla la o distanta de 3 ore de Beijing. Zona are un grad mai mare de inclinare, ceea ce inseamna ca se urca spre zid cu ceva mai mare dificultate. Ca si la Badaling, turistii pot alege sa urce cu telecabina. Un bilet dus costa 35 CNY, iar dus – intors, 50 CNY. Telecabine exista numai in sectiunile Badaling, Mutianyu, Simatai si Jinshanling.

Turistii care au o foarte buna conditie fizica si sunt dornici sa urce pe jos, au ocazia sa faca acest lucru la Simatai. Pentru Sitamai, un bilet la autobuzul turistic costa 95 CNY, iar plecarile se fac intre 6:00 si 9:00 dimineata. Pentru intrare in aceasta sectiune din Marele Zid se platesc 40 CNY. Daca nu vrei sa urci pe jos, ai doua variante: telecabina, 30 CNY dus – intors si trenul express, care duce pana in varf si care costa tot atat.

Cum te pregatesti pentru drumetie pe

Haine. Variatiile de temperatura sunt destul de mari, ziua si noaptea, pe Marele Zid. Este indicat sa fii imbracat cat mai comod si sa ai cu tine atat haine subtiri, cat si haine groase, in special primavara si toamna. Incaltamintea trebuie aleasa cu grija, pentru ca o plimbare dureaza in jur de 2 ore si jumatate. In zilele cu vant, este indicat sa ai niste accesorii precum esarfele sau palariile, ca sa-ti protejezi gatul si capul.

Mancare si bautura. Gasesti la intrarea in sectiunea Badaling gustari si apa, insa preturile sunt piperate. Terasele unde se vand sucuri se afla numai pe anumite sectiuni ale zidului. Asadar, este bine sa ai cu tine provizii serioase de hrana si apa. Pe de alta parte, un punct slab pentru acest obiectiv turistic il reprezinta lipsa toaletelor. Acestea sunt amplasate numai in zonele de acces, unde se vand bilete si unde sunt intrarile pentru vizitatori.

Protectie solara. Este recomandat sa folosesti creme antisolare si ochelari de soare, pentru a te proteja de radiatiile ultraviolete.

Marele Zid Chinezesc1Vremea. Este contraindicat sa urci pe Marele Zid in zilele cu vreme urata, mai ales daca ploua si fulgera. De-a lungul drumului nu exista stalpi de iluminat, iar scarile devin alunecoase si te pot pune in pericol. 
 
Dormitul sub stele, pe Marele Zid, cu vin si muesli

Daca o plimbare de doua ore si jumatate nu ti se pare suficienta, ai posibilitatea sa ramai peste noapte. Exista la baza Zidului hoteluri care ofera cazare si masa. Varianta “rustica” este sa dormi chiar intr-unul dintre turnurile de aparare. Agentiile de profil, care propun astfel de oferte, pun la dispozitie saci de dormit, pilote si corturi. Un ghid insotitor ramane peste noapte cu grupul de turisti. Dimineata vei savura micul dejun pe zid, cu muesli, banane, lapte si cafea proaspata. Rasaritul de soare este un moment prielnic pentru fotografii, mai ales ca, in afara grupului, nu se mai afla nimeni pe zid.

Un astfel de pachet asigura transportul si un program variat, cu vizite la Mormintele Ming, o ceremonie de servire a ceaiului, pranz si cina cu specialitati chinezesti, etc. Pretul pentru o persoana este de 1900 CNY.

Cea mai buna perioada ca sa vizitezi Marele Zid

Perioada cea mai indicata sa vizitezi Marele Zid Chinezesc este in mai si octombrie. In mai, vacanta se afla abia la inceput si, prin urmare, numarul turistilor nu este atat de mare, iar in octombrie, vei avea, iarasi, spatiu suficient. Temperaturile moderate, cu ploi ocazionale, fac placute plimbarile pe inaltimile zidului. Dimineata vei prinde cele mai bune ore pentru a ajunge pana sus. Autobuzele de turisti nu sunt atat de aglomerate, iar lumina soarelui te va ajuta sa faci fotografii reusite pe ziduri. Daca nimeresti o zi cu ceata, atunci peisajele nu mai sunt atat de impresionante.

MMarele Zid Chinezesc5arele Zid Chinezesc in cifre

In antichitate, constructia era cunoscuta sub numele de Ten Thousand Li Wall, nume care facea referire la lungimea zidului. Un li inseamna aproximativ jumatate de kilometru. Marele Zid se intinde din zona estica de coasta a Chinei, pana in nord-vest, in regiunea Xinjiang. Constructia acopera o suprafata de 6700 km si este cea mai mare structura ridicata de om, din punct de vedere al suprafatei. Pe unele portiuni, zidul are o latime de 6 metri si o inaltime de 8 metri, la care se adauga turnurile de supraveghere, cu o inaltime de 4 metri.

Este bine sa stii

Moneda locala. Yuan chinez (CNY). 1 CNY = 0,3747 lei (curs valutar din ).

Oferte China. Marele Zid Chinezesc este inclus in circuitele din China, propuse de catre agentiile de turism romanesti. O vacanta China – Hong Kong costa in jur de 2100 euro de persoana si are o durata de 11zile. Vizita la Marele Zid se face prin sectiunea Badaling, iar intrarea este inclusa in pret.

Informatii despre celelalte 7 Noi Minuni ale Lumii gasesti in articolele despre Chichen Itza, Machu PicchuTaj Mahal, Petra, Colosseum si Christo Redentor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea