Vacante

#dubrovnik #croatia #plaja #mare #turist

La mare la Dubrovnik

Oras discret, fosta cetate, localitate inconjurata de ziduri, locatie cuprinsa in lista patrimoniului mondial UNESCO - acesta este orasul croat Dubrovnik . Amestecul de istorie si mare atrage din ce in ce mai multi turisti in fiecare an. Daca vrei sa afli mai multe lucruri despre orasul care a primit titulatura de “Perla Adriaticii”, citeste randurile care urmeaza.

Dubrovnik este astazi o destinatie considerata de elita in Europa, insa numarul turistilor a inceput sa creasca in timp. Desi a avut o istorie agitata, aflandu-se sub stapanire greaca, otomana, iugoslava, orasul pastreaza astazi urmele tuturor acestor civilizatii, care le ofera celor care il viziteaza posibilitatea de a vedea locuri care poarta urmele istoriei. De aceea, in 1979, orasul a intrat in lista de patrimoniu al UNESCO, in special datorita acoperisurilor cladirilor din orasul vechi.
 

Ce poti vedea in Dubrovnik
 

Monumente
 

Columna lui Roland (cunoscuta si sub numele de Coloana lui Rolando) este amplasata in fata Turnului Clopotului si are un steag din piatra al vechiului cavaler Roland. In fiecare an, acest monument tine steagul orasului, cu ocazia festivitatilor de vara ale orasului (Dubrovnik Summer Festival).

Turnul Clopotului detine cateva statuete-vedeta, de culoare verde, care bat clopotul care anunta ora fixa, la fiecare 60 de minute (de fapt niste copii ale statuetelor de bronz care sunt amplasate acum in Palatul Sponza). Acest monument este amplasat la intrarea Plomce a orasului.

Palatul Sponza este amplasat la vest de Turnul Clopotului si a fost construit in stilul gotic-renascentist. Este una dintre putinele cladiri care au rezistat celui mai mare cutremur din istoria orasului, cel din 1667 si gazduieste in prezent arhive si dovezi istorice.

Palatul lui Rector este acum un muzeu dedicat istoriei orasului, dupa ce cateva sute de ani a fost palatul Consiliului Primariei orasului.

Orasul Vechi - pornind de la Poarta Pile, Placa Stradun, asa cum este numita aceasta parte a orasului este strada centrala a orasului ce poarta inca urmele inceputului orasului. Daca in timpul zilei pe aici te poti plimba pe stradutele perpendiculare si aleile mici si fermecatoare, in timpul noptii aceasta parte devine loc de promenada pentru romantici. Locatia pastreaza arhitectura baroca, cu intrari la nivelul genunchiului si magazine la subsoluri, demisoluri sau terase cochete. Tot aici vei gasi Fantana Marelui Onofrio, aflata in partea de vest a orasului vechi, loc preferat de intalnire pentru tineri si turisti, care vin aici pentru a hrani porumbeii.

Sursa foto: planetware.com
Zidurile vechiului oras si portul - Orasul este inconjurat de ziduri, pe care te poti plimba in timpul zilei, fiind recomandat insa sa nu alegi plimbarea in timpul amiezelor calduroase de vara.

Zidurile au doi kilometri lungime si trei intrari: Stradun (Poarta Pile), Fortul Saint John si Poarta Casei vamale(Custom’s House). In interiorul zidurilor vei vedea inca patru forturi , lucru care atesta ca aceste ziduri erau folosite pentru protectia orasului: Fort Minceta, Fort St. John, Fort Lawrence si Fort Revelin. Insa in afara de acestea vei mai putea vizita si turnurile si muzeele amplasate in aceasta zona, care surprind prin arhitectura: muzeul maritim, Turnul St. Luke, acvariul etc. Daca vei alege sa faci un tur pe zid, vei avea nu doar panorama orasului, ci si a golfului Dubrovnik, care atrage in fiecare an mii de turisti.
 

Bisericile
 

Vei gasi aici manastiri franciscane, dominicane, biserici ortodoxe si catolice, care sunt mici monumente: manastirea franciscana gazduieste una dintre cele mai vechi farmacii din lume, manastirea dominicana in interiorul careia se afla un complex arhitectural considerat o bijuterie arhitecturala a vechiului oras. 
 

Muzee
 

Majoritatea cladirilor vechi din oras gazduiesc muzee mai mici sau mai mari. Insa acestora li se adauga case ale vechilor oameni importanti din oras, un muzeu maritim, unul etnografic, un muzeu de icoane. Costul unui bilet in aceste muzee variaza intre 2 si 10 dolari, insa exista si alternativa de a cumpara un bilet cu care sa intri la mai multe muzee, in zile diferite.
 

Ce sa faci in Dubrovnik
 

Daca ai ajuns in acest oras croat, ar fi bine sa fii pregatit nu doar pentru plimbari, dar si pentru mers la plaja sau in mini-croaziere pe Adriatica. In afara plimbarilor prin oras, atat prin cel vechi, cat si prin partea noua, nu rata o excursie pe zidurile orasului si una pe coasta, ajungand pana pe dealurile cu privelisti fascinante.

Foloseste diminetile si serile pentru promenada si partea de mijloc a zilei pentru plaja: ai la dispozitie cateva plaje care te vor atrage prin atmosfera lor mediteraneana, dar si prin clima cu temperaturi cu maxime de 29 - 30 de grade.

In cazul in care alegi aceasta destinatie in perioada verii, ai la dispozitie si cateva festivaluri: Dubrovnik Summer Festival (iulie - august, in fiecare an), Libertas Film Festival (sfarsitul lunii august) si alte cateva festivaluri mai mici. Iar daca iti place sa navighezi, vei avea posibilitatea sa iti inchiriezi un iaht pentru o plimbare in jurul coastei. Cei care gusta viata de noapte nu vor gasi prea multe cluburi, insa terasele si restaurantele din oras ii pot gazdui pana noaptea tarziu.

Pasionatii de cumparaturi vor gasi aici mai ales produse facute de mestesugari, imbracaminte, incaltaminte facute manual si obiecte de uz personal naturale.

In plus, pasionatii degustarii bucatelor pescaresti si mediteraneene se vor putea opri la restaurantele de pe coasta pentru a manca produse proaspete.
 

Plaja la soare si baie in apele Adriaticii la Dubrovnik
 

Sursa foto: bugbog.com

In orasul croat de pe malul Marii Adriatice poti face plaja sau te poti balaci aproape oriunde in zona de coasta. Insa daca preferi sa mergi la plaja in locuri special amenajate, ar fi bine sa stii ca plajele sunt in majoritate cu nisip fin, insa vei gasi si zone cu mai mult pietris. Toate au fotolii pentru plaja si locuri de unde poti inchiria parasolare, umbrele, barci sau alte echipamente sportive. Iata care sunt principalele plaje din Dubrovnik:

Banje - este cea mai cunoscuta plaja din oras, fiind localizata in fata intrarii de est (poarta Ploce) a orasului vechi. Se afla in apropierea a doua hoteluri de lux, motiv pentru care aici te poti bronza alaturi de vedete. Aceasta plaja are receptie, restaurant, un mini-cafe bar si un loc unde iti poti inchiria parasolar, fotoliu de plaja, ski jet, barci pentru plimbare si alte astfel de distractii.

Copacabana - este amplasata in suburbia Lapad, langa Babin Kuk. Desi nu este o plaja centrala, aceasta locatie este mereu plina de localnicii care o prefera datorita preturilor mai mici decat cele practicate la Banje. Este dotata cu cabine pentru schimbat si dusuri, dar si cu bar, restaurant, magazine de fructe si inghetata si pentru inchirierea de barci si echipament sportiv.

Uvala - este localizata in golful Lapad, in apropierea zonei cu hoteluri si restaurante Lapad. In apropiere poti gasi si locuri de joaca pentru copii, terenuri de tenis si cafenele, iar pe plaja ai la dispozitie dusuri, cabine pentru schimbat, umbrelute si scaune. Cei care au vizitat-o o recomanda pentru zilele fierbinti de vara.

Lokrum - amplasata in imediata apropiere a orasului vechi, aceasta locatie este vizitata mai ales de iubitorii inotului si excursiilor in aer liber . Datorita vecinatatii golfului Dubrovnik si a faptului ca trebuie sa te deplasezi cu barca pana acolo, in aceasta zona poti nu doar sa inoti, ci si sa navighezi, uneori si in cadrul curselor de barci desfasurate in zona.

Sveti Jakov – este o plaja situata in estul orasului, intr-un golf micut si este cunoscuta mai ales printr elocalnici. Poti ajunge la ea si din orasul vechi, dar si din partea noua a Dubrovnikului. Este dotata cu fotolii pentru plaja, iar parasolarele se pot inchiria de la chioscul de pe plaja. In apropiere poti ajunge la terminalul pentru feriboturi, de unde ai posibilitatea sa ajungi la arhipelagul Elaphite, acolo unde vei gasi niste plaje mai intime, cu nisip moale si atmosfera potrivita pentru romantici.


Apa este curata si nu foarte adanca in zonele de plaja iar temperaturile sunt potrivite pentru plaja mai ales in timpul verii. In lunile de vara, in timpul sezonului estival, maximele ajung pana la 29 – 30 de grade, diminetile fiind putin mai racoroase. Insa daca nu iti place soarele prea puternic ai putea alege sa mergi la plaja in Dubrovnik si in lunile mai, iunie, inaintea sezonului.
 

Cum sa ajungi la Dubrovnik
 

Daca vrei sa poposesti pe litoralul croat, ai la dispozitie avionul, trenul, autocarul, masina personala sau feribotul. Costurile sunt cuprinse intre 150 si 450 de euro de persoana, pentru biletele de avion, in jur de 150-200 de euro, in cazul in care alegi varianta auto si mai scumpa, in cazul in care vei merge cu vaporul.

Din Romania se poate pleca si prin intermediul agentiilor de turism care includ transportul in pretul pachetelor turistice de vacanta.
 

Cat te costa cazarea la Dubrovnik
 

In oras cazarea se poate face la apartamente, camere de hotel sau hosteluri, cu preturi pornind de la 15 euro de persoana si ajungand si la 80 - 90 de euro de persoana. Cea mai avantajoasa metoda este aceea a inchirierii apartamentelor pe saptamana, pornind de la preturi de aproximativ 60 de dolari pentru sapte zile.

Agentiile turistice din tara noastra ofera pachete de vacanta la preturi pornind de la 400 de euro, pentru 7 zile de cazare cu demipensiune, intr-un hotel de 3 stele, in acest pret nefiind inclus si transportul. In cazul hotelurilor de 4 stele, preturile incep de la 500 de euro, pentru sapte zile. 

 

Sursa foto : thechicagoschool.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea