Vacante

#turisti #vacanta #localnici #strainatate #comunicarea in vacanta

Invata fraze utile in vacanta, fara un ghid de conversatie

Cand calatoresti in strainatate, un atuu de care te poti folosi il reprezinta cunoasterea catorva fraze-cheie in limba tarii vizitate. Este nevoie doar de un mic efort, iar efectele pot fi extrem de satisfacatoare. Urmeaza pasii de mai jos pentru a afla cum sa inveti cateva fraze utile in vacanta, fara a apela la un ghid de conversatie.

Pasi de urmat

Pasul 1. Interese. Stabileste care sunt frazele care iti pot folosi mai mult, in functie de destinatia aleasa. Daca vizitezi Parisul, ar fi bine sa stii cum sa comanzi ceva la restaurant si cum sa comunici cu personalul de la hotel. Francezii apreciaza turistii straini care se exprima in limba lor. Daca esti intr-o tara musulmana, cateva cuvinte in araba pot sa-ti castige simpatia comerciantilor, care oricum sunt comunicativi si obisnuiesc sa faca o mica conversatie cu clientii, inainte de a negocia pretul.

In tarile in care nu se vorbeste deloc limba engleza este bine sa stii cum sa te exprimi in limba oficiala cand vrei sa intrebi “unde”, “cand”, “cum” sau cand ceri o directie “in stanga", "in dreapta” etc.

Pasul 2. Salut. Priveste localnicii si observa modul in care se saluta la venire si la plecare. Sunt fraze pe care odata invatate pe poti folosi oriunde in acea tara si care demonstreaza bunavointa din partea ta.

Pasul 3. Conversatii usoare. Profita de intalnirea cu diversi furnizori de servicii pe care-i vezi des, cum sunt personalul hotelier, vanzatorii de la magazin, soferii de taxi etc si incearca sa inveti de la ei cateva cuvinte. Nu te complica incercand sa retii expresii locale, adesea acestea sunt exprimate in limbajul oral prin prescurtari si este foarte dificil sa le retii daca nu cunosti cuvintele din limba literara.

Poti intalni oameni care sa aprecieze curiozitatea ta si care sa-ti ofere cateva minute din timpul lor pentru a te invata frazele uzuale. Acestia poti sa repete cuvintele in cauza pentru ca tu sa le retii sau sa le notezi undeva. De exemplu, poti merge la piata unde sa arati vanzatorului legumele si fructele de pe taraba, pentru ca acesta sa-ti spuna denumirea lor in limba sa materna.

Pasul 4. Carnet de notite. Noteaza undeva cuvintele si expresiile invatate, indiferent ca folosesti sau nu sistemul de scriere fonetic. Conteaza sa stii cum sa le repeti cat mai fidel si sa le folosesti din nou, cand se iveste o ocazie.

Pasul 5. Limbajul nonverbal. O modalitate de a intelege semnificatia unei fraze in care nu ai priceput fiecare cuvant este sa te concentrezi pe limbajul nonverbal al interlocutorului tau. Adesea intuiesti ce vrea sa spuna si nu mai este nevoie sa cauti in dictionar. Mai multe detalii despre acest lucru gasesti in articolul Cum sa comunici in strainatate cand nu cunosti limba.

 

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Carnetel de notite
  • Pix

 

Sfaturi&Avertismente

comunicare in limba straina• Iata cateva motive pentru care este foarte util sa te exprimi in limba tarii vizitate:
- castigi simpatia localnicilor gratie efortului si bunavointei tale
- demonstrezi interesul fata de cultura locala si dorinta de a o aprofunda
- percepi lucrurile dintr-o alta perspectiva, mai ales in ceea ce priveste traditiile si cultura
- te descurci in situatii de criza, cand nu exista in jur decat localnici vorbitori ai propriei lor limbi materne
- beneficiezi de diverse avantaje la cumparaturi, deoarece devii mai putin atragator pentru comerciantii dornici sa pacaleasca la pret cumparatorii
- arati ca nu esti total pe dinafara si ca astfel nu poate nimeni sa te manipuleze dupa bunul plac
- inlaturi ideile preconcepute si eventualele neintelegeri ale localnicilor, legate de turistii care vin sa le vada tara
- iti deschide oportunitati de interactionare cu localnicii, cu care poti lega relatii de prietenie si care poate iti vor fi de folos si pe plan profesional.

• In general intr-o discutie dintre un turist si un localnic se foloseste o limba de circulatie internationala, daca nu exista alta solutie. Cu toate acestea, efortul turistului de a se exprima in limba oficiala a tarii vizitate este deosebit de important, deoarece este o dovada clara a bunavointei fata de localnici si a interesului manifestat pentru acea zona.

• Importanta acesti efort este dovedita in special de studiile de piata facute pe plan international, in zeci de tari, care arata comportamentul consumatorului din viziunea operatorilor de turism.

Intr-un astfel de studiu, realizat anual, unul dintre criteriile la care au raspuns peste 5000 de hotelieri din 27 de tari il reprezinta chiar initiativa turistilor de a comunica in limba tarii respective.  Alte criterii tin de politetea turistilor, comportamentul in fata unor situatii stresante, igiena, eleganta vestimentara etc. Detalii despre acest studiu gasesti aici.

• Daca vrei sa elimini rapid orice bariera si sa-ti castigi simpatia localnicilor, invata o gluma in limba lor. Va fi foarte apreciata, iar momentul de amuzament te va apropia de oameni.

Ai trait vreodata o experienta asemanatoare? Impartaseste-ne impresiile si descoperirile tale cu privire la modalitatile de a retine usor cuvinte sau fraze si ajuta-i si pe altii sa comunice cu oamenii din strainatate in limba lor materna. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea