Vacante

#insula #grecia #skopelos

Grecia autentica I: Skopelos, fata nevazuta

Fata nevazuta a Greciei poate fi contemplata intr-o insula verde, careia i s-a dus faima gratie unui film celebru. Skopelos este cea mai mare dintre cele trei insule turistice ale Arhipelagului Sporade si una dintre cele mai impadurite dintre insulele mediteraneene. Insa Skopelos nu se distinge doar prin frumusetea seducatoare a peisajului, dar mai ales prin viata care se scurge aici intr-un alt ritm decat cel cu care s-au obisnuit turistii. Pentru a descoperi fata nevazuta a insulei, trebuie sa-i cunosti locuitorii si sa simti gustul unei zile obisnuite din viata lor.

O incursiune in timp, urcand in Skopelos Town
 

Porturile insulelor grecesti arata cam la fel: un arc de cerc strajuit de faleza intesata de restaurante si magazine. Putini sunt insa cei care se aventureaza in labirintul de stradute laptoase, urcand si coborand scari carora le pierzi sirul. Cu toate acestea, odata ce intri in acest labirint, ti se deschide o noua lume. Nu este vorba doar despre casele albe, cu ferestre si usi albastre, cu ghivece doldora de flori rosii, nu este vorba nici doar de deschiderea albastra a marii, pe fondul spumos al orasului si de verdele insulei zarite de sus. Este mai mult decat atat: ajungi realmente in Grecia autentica. "Nici nu stiam ca orasul este atat de frumos" spune cineva din grup. Intr-adevar, de unde ne aflam, suntem departe de linia portului, pe care o stie toata lumea. Ne aflam in universul adevarat al insulei, unde localnicii isi vad de treburile lor zilnice.

Sursa foto: acasa.roAm avut norocul sa facem un tur de oras insotiti de Daphne Gliveros-Jaeggi, straina stabilita aici de aproape 20 de ani. Grecia are ghizi exceptionali, Daphne imi reconfirma acest lucru. Pasionata de munca ei, indragostita de aceasta insula, imi spune ca desi a strabatut-o in lung si-n lat, inca are de invatat noi si noi lucruri despre Skopelos.

"Acum 6 ani, agentia de turism cu care am lucrat m-a intrebat daca as putea face un tur al orasului pentru turisti. Am incercat atunci sa gasesc oameni pe care ii stiam si care imi puteau arata bucati din viata de zi cu zi a insulei. Pe toti acesti oameni ii stiam de ani de zile, iar ei stiau cat de mult iubesc insula si pe cei care locuiesc aici. Sunt atat de multe lucruri de povestit, pentru ca am avut parte de multe experiente aici: casatoria, copiii, religia baptista, scoala copiilor, viata in mijlocul naturii, familia greaca, prietenele mele grecoaice etc. Mi se pare firesc sa povestesc despre toate acestea. Imi place cu adevarat ceea ce fac. Am trait intr-un sat, iar acum traiesc in mijlocul naturii. Am avut mai multe joburi si cunosc multi oameni, astfel incat, intr-un fel, imi este destul de usor deoarece toti ma sprijina"
a spus pentru acasa.ro Daphne Gliveros-Jaeggi, ghid turistic la Skopelos Island Real Estate.

Sursa foto: acasa.roDaphne ne deschide o poarta spre viata adevarata a insulei, spre un Skopelos autentic, un Skopelos care apartine batranilor insulei, traditiei, credintei si obiceiurilor insulare. Descoperim, condusi de ea, atat de multe biserici incat nu reusim sa gasim strada pe care sa nu existe cel putin un astfel de asezamant religios. Numai in zona portului sunt 120 de biserici, iar pe intreaga insula numarul acestora ajunge la 300. Pe vremuri, cand locuitorii insulei aveau nevoie de protectie divina, de exemplu atunci cand se imbolnavea cineva, se ridica o noua biserica. Strazile din Skopelos Town nu au nume. Se obisnuieste sa se foloseasca denumirea unei biserici pentru orientare. Sfanta Paraschiva, de exemplu, poate fi un punct de reper pentru o adresa.

Sursa foto: acasa.roTot de la Daphne aflam ca bebelusilor nu li se rosteste numele pana la botez. Pentru a vizita o biserica, Daphen se opreste si o auzim chemand " Kyria Alexandra!" . De undeva se iveste o batranica zambitoare, care aduce cheia si ne lasa sa intram in lacasul de cult. Pasim in biserica Sfantul Gheorghe , veche de cateva sute de ani. Podeaua, facuta din pietre rotunjite si lustruite de toti cei care au pasit pe aici, are in prag steaua in 5 colturi.

Sursa foto: acasa.roMai tarziu, descoperim cateva constructii foarte vechi de pe insula, realizate din piatra combinata cu bucati de lemn, pentru flexibilitate in caz de cutremur.

Cei interesati sa afle mai multe despre Grecia autentica, despre rolul femeii in familie, despre producatorii locali, despre mancarea si bautura traditionala din Skopelos si alte astfel de lucruri pot alege un tur de o ora si jumatate sau de trei ore. Pretul este de 20 de euro de persoana si merita fiecare banut.
 

Skopelos salbatic
 

Skopelos este cea mai mare dintre insulele din Arhipelagul de Nord al Sporadelor. Pentru a strabate insula de la un capat la altul ai nevoie de aproximativ 3 ore. Cu cat intri mai adanc in insula, cu atat aceasta ti se dezvaluie mai surprinzator. Padurea verde este bogata in copaci cu ramuri lungi, care uneori formeaza perdele de verdeata ce coboara pana in pamant. "Skopelos este cea mai verde insula din Mediterana, iar pamantul este foarte fertil" ne-a spus ghida noastra, Daphne Gliveros-Jaeggi. De fapt, ceea ce diferentiaza Skopelos de alte insule grecesti este padurea. Aproximativ 75% din insula este acoperita de padure ( pini, maslini, pruni etc). Acest atribut al insulei se doreste a fi valorificat, potrivit reprezentantilor oficiali. "Nu mai gasesti peisaje impadurite ca aici, in restul insulelor. Pentru a prelungi sezonul trebuie sa combinam atractiile apei cu cele ale padurii. Daca deschidem padurea, se poate prelungi sezonul. Aceasta este strategia noastra", ne-a spus primarul din Skopelos, George Michelis.

Sursa foto: acasa.roIntr-adevar, lasand in urma zona agitata a coastei, unde se desfasoara majoritatea activitatilor turistice, o calatorie de cateva ore te poarte duce sus pe munte. Aici ai parte de o priveliste rapitoare asupra marii. Soseaua serpuieste pe coasta muntelui, deschizand noi si noi tablouri naturale, la aproape 500 de metri deasupra nivelului marii. Pentru cei care isi doresc cateva momente de liniste si relaxare in natura sau un picnic intim, o astfel de excursie poate fi cea mai fericita solutie.

Cutreierand insula, dai peste o plaja ascunsa sau peste una dintre cele doua plaje faimoase, unde s-a filmat pentru Mamma Mia, descoperi Glossa, cealalta parte a insulei sau ai surprize precum sperietorile puse in padure, deasupra soselei, imbracate in haine ciudate. Una dintre ele are in mana un casetofon! Povesti misterioase se trag de aici, iar pe acestea ti le poate spune un bun cunoscator al insulei.
 

Masa la taverna, in Skopelos
 


Sursa foto: acasa.roPentru mancare, mergi sa iei masa la una dintre numeroasele taverne grecesti, presarate pe insula. Unele dintre ele nu se afla la vedere si le poti descoperi numai plimbandu-te pe insula. Curtile interioare ascund oaze mediteraneene prea frumoase chiar si in realitate. Noi iti recomandam taverna Flisvos, aflata in Loytraki, in Glossa, aceasta fiind primul port in care ancoreaza vapoarele inainte de a ajunge in Skopelos Town.

Umbrita de palmieri si impodobita cu oale mari cu flori, simpla si primitoare, taverna are o terasa care te pozitioneaza chiar deasupra marii, oferindu-ti o panorama a portului.

Ioannis Kantartzis ne primeste cu o fata zambitoare, desi are o multime de lucruri pe cap: trebuie sa faca fata tuturor clientilor, iar la ora pranzului, este destul de multa lume pe la mese. Taverna Flisvos se afla chiar pe faleza, astfel incat turistii care se aseaza la mesele aflate deasupra apei pot vedea grupurile de pestisori care se agita in valuri, asteptand cateva bucatele de paine. Gasesti aici fructe de mare, peste proaspat, miere, precum si celebra placinta cu branza (cheese pie). "Romanii sunt ca grecii, mananca mult si sunt binedispusi" imi spune Ioannis Kantartzis, mustacind fericit sa aiba atatia musterii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea