Vacante

#sarbatori de iarna #destinatii de sarbatori #iarna 2009-2010

Destinatiile exotice si sejururile in Romania domina iarna 2009-2010

Pentru iarna 2009-2010, romanii vor vacante la preturi mici, alegand cu predilectie Romania si Austria. Insa multi romani sunt mai interesati decat anul trecut de pachetele exotice de sarbatori, in destinatii indepartate precum Republica Dominicana sau Cuba.

Romanii vor vacante la preturi mici

Potrivit ANAT, pachetele de vacanta cu cele mai bune vanzari sunt cele pentru destinatiile exotice. Acestora li se adauga ofertele cu preturi mici si medii, in special in destinatiile montane din Romania, in hoteluri si pensiuni, insa si ofertele pentru Austria si Bulgaria. Pachetele de vacanta pentru sarbatorile de iarna costa cu 15% mai putin fata de preturile din 2008 pentru destinatiile romanesti si cu pana la 20-25% mai putin pentru destinatiile externe.

Pentru Romania, cele mai cerute destinatii sunt Valea Prahovei, Poiana, Brasov si Predeal, unde un pachet de sarbatori costa intre 550 si 900 ron de persoana. In aceasta suma sunt incluse cazarea cu pensiune completa (3-4 nopti) si masa festiva, la categoria 3-4 stele.

Alte destinatii montane vandute bine sunt Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc , Arieseni si Borsa, unde acelasi pachet ajunge la maxim 600 ron de persoana.

Statiunile balneoclimaterice cele mai vandute sunt in Baile Felix, unde un pachet de revelion costa 1900 ron (5 nopti de cazare cu pensiune completa si cina festiva, pentru un hotel de 4 stele) si Caciulata, unde acelasi numar de nopti costa 700 ron, intr-un hotel de 2 stele.

In zona Bran-Moeciu, o vacanta de revelion costa 400-500 euro de persoana, pentru 5 nopti de cazare cu demipensiune si cina festiva. De Craciun, preturile unei vacante in aceeasi zona se situeaza intre 600-1200 ron, cu sejururi de 4 nopti, pensiune completa si cina festiva.

In Delta Dunarii, cele mai cerute au fost pachetele de revelion cu preturi intre 250 si 300 euro, pentru sejururile de 4 nopti cu pensiune completa. Pe litoral, turistii gasesc pachete de sarbatori in hoteluri, vile si pensiuni. Pretul unui pachet de 3 nopti cu pensiune completa ajunge la 150 euro de persoana. Exista o crestere a vanzarilor pentru pensiuni rurale prin agentiile de turism, potrivit constatarilor ANAT.

Austria va domina destinatiile externe

In fruntea topului cu estimarile destinatiilor externe vandute prin agentii, Austria ocupa primul loc. Se estimeaza ca peste 100 de mii de turisti sa plece in sezonul de iarna in Austria. Preturile pentru aceasta destinatie incep de la 190 euro in pensiuni si pot merge pana la 1000 euro, in hotelurile de 4 stele.

Turistii care nu aleg Austria dar vor sa-si petreaca vacanta intr-o statiune de schi din strainatate vor alege Bulgaria, Italia, Elvetia, Slovacia si Slovenia. Un sejur de revelion in Bansko, Bulgaria, costa in medie 300 euro de persoana.

Principalele orase europene pentru sarbatorile de iarna sunt Paris, Budapesta si Praga. Cele mai mici preturi sunt in Budapesta, incepand de la 200 euro de persoana (fara transport) si merg pana la 700 euro in Paris, pentru o minivacanta de 4 nopti cu mic dejun si transport.

Exista mai multe cereri pentru destinatiile exotice si croaziere

Potrivit ANAT, s-a inregistrat o crestere a cererilor pentru destinatii exotice si croaziere, de aproximativ 25% fata de anul 2008.
Printre cele mai cautate destinatii de acest tip sunt Republica Dominicana si Cuba, unde sejururile sunt mai lungi, aproximativ 12-16 zile si unde preturile incep de la 2000 euro si pot merge pana la 4000 euro de persoana. Un astfel de pachet ofera turistului cazare cu pensiune completa intr-un hotel de 4 stele si transport cu avionul .

Alte destinatii calde pentru sarbatori

Destinatii cu o clima mai calda, pentru sarbatorile de iarna, sunt tarile din bazinul mediteranean. In Egipt, statiunile Sharm El Sheikh si Hurghada sunt cele mai cerute, in timp ce in Turcia, Antalya domina cererea. Alte astfel de destinatii sunt Cipru, Malta, Grecia si Tunisia.

In Egipt, un sejur de 10 zile cu all inclusive intr-un hotel de lux (4, 5 stele) costa 900-1300 euro. In Antalya, un pachet de 5 nopti cu all inclusive costa 600 euro. Pentru un revelion in Malta, un sejur de 6 nopti cu pensiune completa costa 800 euro de persoana.

Romanii continua sa mearga in vacanta, dar aleg in principal Romania

Ca destinatii de vacanta in perioada urmatoare, potrivit unui studiu realizat pe judetul Prahova de ANAT Sud, tarile preferate si alese pentru vacante sunt Romania, cu un procent de 70% si Austria, cu 6%. Dupa ele, urmeaza Franta, Tunisia, Grecia, Egipt, Spania, Italia, Turcia, Bulgaria si Elvetia. Pentru vacanta de iarna, cele mai cautate statiuni romanesti sunt Sinaia (16%), Predeal (10%), Busteni (7%), Poiana Brasov (4%), Azuga (4%), Brasov (3%), Bran (3%), Cheia (2%), Maramures(1%),

Potrivit aceluiasi studiu, 40.1% dintre romani nu au plecat in vacanta, in timp ce 59.3% dintre romani au ales sa plece undeva in vacanta. Dintre acestia, majoritatea au ales Romania ca destinatie (72%), iar 25% au plecat in strainatate, in timp ce 3% au combinat vacanta in tara cu cea peste hotare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea