Vacante

#marul de aur #pomme d'or #destinatie #destinatii #marginimea sibiului #bucovina #nordul moldovei #delta_dunarii

Destinatii premiate cu aur in Romania

Stiai ca Romania are la activ patru premii “ Marul de Aur ” si recordul de trei “Mere” castigate intr-un singur an? Vrei sa vizitezi cele trei destinatii premiate insa nu stii care sunt acestea? Noi te ajutam cu cateva sfaturi in acest sens.

Tara noastra a castigat anul trecut trei premii “Marul de Aur” (Pomme d’Or), pentru zonele turistice Marginimea Sibiului, Deltei Dunarii si pentru firma de zboruri low-cost Blue Air. In urma cu peste 30 de ani, in 1975, Romania a mai castigat un astfel de premiu, pentru manastirea Moldovita, zona premiata fiind cea a Bucovinei.
 

Ce este Marul de Aur
 

Pomme d’Or este acordat in fiecare an de FIJET (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme) si premiaza excelenta in industria de turism, fiind recunoscut efortul unei zone, persoane sau companii de a promova si a creste nivelul turismului dintr-o anumita zona sau tara.

Fiecare trofeu “Pomme d’Or” este realizat manual, de catre un artist care a dedicat acestei arte de peste 40 de ani. Marul final este format din marmura si cristal, prelucrate si asamblate manual, in interiorul “marului” de cristal introducandu-se aurul, care pluteste intr-un lichid special, astfel incat acesta sa nu isi piarda luciul sau sa isi schimbe culoarea.
 

Bucovina, prima destinatie romaneasca detinatoarea "Marului de Aur"
 

Sursa foto: Nationalgeographic.comZona de nord a Moldovei, cunoscuta si sub numele de Bucovina, a primit aceasta distinctie in anii ’70, atunci cand FIJET a premiat manastirea Moldovita ca reprezentanta a manastirilor din nordul Moldovei si a zonei bucovinene. De altfel aceasta zona este una dintre cele mai vizitate din tara noastra.

Destinatia Bucovina este preferata de turistii din intreaga lume nu doar datorita manastirilor din nordul Moldovei, ci si locatiilor cu peisaje superbe, unde pot fi gasite si partii pe care pot fi practicate sporturi de iarna.

Regiunea bucovineana a avut o istorie agitata, fiind parte din Imperiul Austro-Ungar si apoi din URSS, o parte ramanand inca in administrarea Ucrainei. Principalul punct al acestei zone este judetul Suceava, cu manastirile construite de fosti domnitori si boieri moldoveni (Musatinii, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Petru Rares, Stefan Tomsa, Alexandru Lapusneanu, Familia Movilestilor), fiecare cu culoarea sa specifica: Voronet (albastru), Humor (rosu), Sucevita (verde) sau Moldovita (galben).

Insa turistii care vin in aceasta zona pot gasi si obiceiuri traditionale, unice romanesti: incondeierea (impistritul) oualor, coaserea de costume populare. In plus, din nordul Moldovei se poate ajunge cu usurinta la o alta detinatie de top a tarii, respectiv zona Maramuresului.
 

Marginimea Sibiului, destinatie premiata in 2009
 

Sursa foto: Tribuna.ro

Zona din vecinatatea Sibiului a primit anul trecut premiul “Marul de Aur”, considerat a fi un premiu Oscar al turismului, pentru activitatile de ecoturism. De altfel, ceremonia de decernare a premiilor pentru tara noastra a avut loc la Saliste , una dintre cele mai importante componente ale Marginimii Sibiului, loc care a fost numit “cea mai romantica regiune din lumea ecoturismului”.

Cele 18 localitati din componenta regiunii premiate au fost apreciate pentru modul in care reusesc sa pastreze obiceiurile stravechi, cu costume populare si serbarea unor evenimente precum nunta sau inmormantarea cu aceleasi ritualuri precum cele de acum cateva sute de ani, dar si pentru ca le impartasesc si turistilor. In plus, aceasta zona beneficiaza si de faptul ca Sibiul, fosta capitala europeana in 2007, se afla in apropiere.
 

Delta Dunarii, premiata pentru biodiversitate
 

Sursa foto: Studyinromania.wordpress.comRezervatia Biosferei Delta Dunarii primeste calificative mari de la toti turistii care o viziteaza. Peisajele, vietatile, atmosfera care pot fi gasite in aceasta locatie ii fac pe multi dintre turistii straini nu doar sa revina, ci si sa vorbeasca despre aceasta destinatie cunoscutilor.

Si pentru ca Delta gazduieste rezervatii de pasari, animale, nuferi si chiar rezervatii de padure, multi iau calea Dunarii pentru a le desoperi pe viu. Aici descopera locatii unde cresc specii rare de pasari, unele unice in Europa, zavoaie, grinduri fluviatile, dar si locuri unde se poate merge gratuit la pescuit. In plus, odata ajunsi acolo, turistii se indragostesc de bucatele pregatite de pescari si familiile acestora, pe baza de peste si preparate din peste.

Daca vrei sa vizitezi acest colt unic de lume, afla ce poti vedea in Delta Dunarii, care sunt cele mai folositoare sfaturi pentru a petrece o vacanta de neuitat in aceasta locatie, dar si cum trebuie sa iti planifici plecarea in vacanta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea