Vacante

#circuit #circuit turistic #ghid #ghid local #grup #autocar #obiective turistice #agentie #agentie de turism

Cum tii cont de aspectele esentiale intr-un circuit turistic II

Cand alegi o oferta de tip circuit, trebuie sa stii ca pe contract sunt scrise numai anumite informatii si conditii pe care trebuie sa le cunosti. Insa, pe langa acestea, mai exista lucruri care nu apar in contract, dar care sunt aplicabile intr-un circuit turistic .
In prima parte a acestui articol sunt mentionate informatii despre diversitatea ofertelor, importanta perioadei in care este facuta calatoria, costurile ascunse si alte aspecte importante. In continuare, iti prezentam ultimele detalii si aspecte de care trebuie sa tii cont. Urmeaza pasii de mai jos pentru a te pregati de un circuit turistic.
Pasi de urmat

Pasul 1. Afla care este agentia furnizoare de servicii.
Pare un lucru bizar, de vreme ce odata aleasa oferta stii si numele agentiei. In realitate nu este chiar asa. Exista agentii de turism, mari si mici, care vand acelasi program. In final, insa, ghidul si intreg pachetul turistic de care beneficiezi poate apartine unei cu totul alte agentii decat celei care a incasat banii tai. De aceea, trebuie sa intrebi, pentru ca exista posibilitatea sa platesti la o agentie de renume si sa te bazezi pe faptul ca serviciile vor fi cat se poate de bune si, de fapt, organizarea, ghidul, hotelurile, popasurile etc, totul sa fie stabilit de catre o alta agentie, slab pregatita.
Pasul 2. Afla cate ceva despre ghid . Intreaba agentia numele ghidului/ghidei si apoi cauta pe internet informatii despre aceasta persoana. Un circuit reusit depinde in foarte mare masura de profesionalismul ghidului. Acesta ar trebui sa se ocupe cu atentie de fiecare membru al grupului, punandu-se pe sine in plan secund.
Pasul 3. Afla daca beneficiezi de ghid local la obiectivele turistice. Pentru a-si proteja turismul national si ghizii aferenti, fiecare tara impune de obicei, prin lege, ca turistii straini aflati in tara respectiva, care doresc sa viziteze un obiectiv turistic , sa plateasca la fata locului pentru un ghid local, vorbitor de limbi straine. Prin urmare, ghidul roman nu va avea dreptul sa faca nicio prezentare si poate nici nu va avea voie sa intre la obiectiv, insa grupul poate plati pentru un ghid local, specializat pe acea zona.
Este extrem de important sa ai ghid, pentru ca altfel locul poate sa-ti para plictisitor sau trebuie sa faci efortul de a citi cele 4-5 randuri de pe placutele explicative sau cele din ghidul editat, care insa nu se compara cu prezentarea facuta de un specialist care stie sa faca glume, starneste discutii in cadrul grupului, are planse si alte materiale auxiliare, face demonstratii. De exemplu, amfiteatrul Epidauros, una dintre cele mai importante atractii de acest tip din Grecia, este renumit pentru faptul ca aici ghizii fac demonstratii de acustica pentru grupurile cu care vin, cantand pe scena, momentul fiind unul foarte special. Cine a avut parte de asa ceva isi aminteste cu placere de acel amfiteatru.
Exista doua cazuri: fie ghizii locali sunt automat inclusi in pachet, fie grupul decide daca ii angajeaza sau nu. Daca insa te inscrii intr-un circuit unde majoritatea persoanelor nu au pic de cultura, costul se imparte la putinele persoane doritoare sau se renunta la ghid, ceea ce nu este deloc indicat.

Pasul 4. Nu tot ce spune ghidul este litera de lege.
Daca mergi intr-un circuit cu un ghid profesionist, considera-te norocos. Foarte multi nu sunt specialisti intr-un domeniu anume, cunosc date generale despre locatiile in care se fac opriri sau se documenteaza superficial.
Intotdeauna ghidul va avea magazine si restaurante contractate, unde-si duce grupul pentru ca vanzatorii respectivi sa faca bani de pe urma lor si pentru a-si lua o parte din profit. Nu te enerva, acest aspect face parte din program. Insa nici nu trebuie sa mananci la restaurantul „la care se obisnuieste”, chiar daca ghidul iti spune ca aici se mananca cel mai bine si mai ieftin din intreaga localitate. Fa o plimbare pe jos si vezi cu ochii tai daca nu cumva sunt si alte localuri atractive. Sunt mari sanse sa ai parte de surprize frumoase. Aceeasi poveste este cu magazinele, cele promovate de ghizi. Nu te grabi sa cumperi toate suvenirurile si cadourile de unde ti se spune.
Pasul 5. Asigura-ti o pozitie avantajoasa in autocar. De obicei, locul pe care-l ocupi in autocar depinde de data la care te-ai inscris la excursie. Ultimele persoane inscrise stau in spate, iar partea din spate este intotdeauna mai rea, pentru ca aerul conditionat de obicei functioneaza mai greu acolo si se face foarte, foarte cald. Daca insa te inscrii cu multe luni inainte, se poate ca in final sa nu se intruneasca numarul de participanti si excursia sa nu se mai tina. De aceea este bine sa alegi o agentie cautata, unde sunt slabe sanse sa nu fie destui doritori. Evita cu orice pret sa ajungi pe ultimele 4 locuri din spate, care nu mai au spatiul coridorului intre ele si unde este extrem de dificil sa stai intre doua persoane, inghesuit.

Sfaturi&Avertismente
• Citeste bine conditiile din contract, pentru a putea reactiona corect chiar in clipa in care se intampla ceva necorespunzator. Agentiile neserioase si ghizii lipsiti de profesionalism se bazeaza pe ignoranta clientului sau incearca sa-l reduca la tacere prin tot felul de tactici si nu este cazul sa te lasi impresionat de astfel de manevre.
• Daca esti multumit de serviciile oferite, poti contribui la final la cheta care se face, cel putin in unele cazuri, cand se strang bani pentru soferi si ghid. Este o modalitate de a-ti arata recunostinta pentru atentia de care ai avut parte si pentru serviciile profesioniste.

• Gasesti prima parte a acestui articol aici.

Ai fost vreodata intr-un circuit? Care sunt situatiile cu care te-ai confruntat sau serviciile care te-au satisfacut? Ajuta-i si pe altii sa aiba parte de o vacanta reusita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea