Vacante

#mae #indrumar de calatorie #ghid turistic #acte #bani #turisti #siguranta #furturi #hoti de buzunare

Cum sa te feresti de furt pe strada, in vacanta

Desi mergi in vacanta pentru a te relaxa, exista cateva realitati neplacute, de care trebuie sa tii cont.  Pe langa instructiunile legate de sanatate, cele de siguranta personala sunt cele mai importante. Este obositor si neplacut sa ai grija unde-ti pui lucrurile de valoare si cum sa te feresti de hotii de buzunare, insa trebuie sa tii cont si de acest aspect, cand pleci in vacanta. Urmeaza pasii de mai jos si iti va fi mai usor sa aplici un plan pentru a te proteja de asa ceva.

Pasi de urmat

Pasul 1. Lista de lucruri. Se spune ca este recomandat sa iei cu tine cat mai putine lucruri de valoare. In realitate, poti renunta cu usurinta in vacanta la bratara de platina primita de ziua ta , lasand-o acasa. Insa nu la fel de usor este sa nu iei cu tine verigheta , noua camera de filmat sau banii de vacanta.

Tocmai pentru ca exista bunuri inevitabil de luat in vacanta este bine sa-ti faci o lista. In functie de programul vacantei si de necesitati, vei sti la ce poti renunta realmente si ce pui in bagaj.

a) Cardurile. Nu ai nevoie de o multime de carduri pentru a face platile in vacanta. Redu numarul lor cat mai mult si lasa-le acasa pe cele care nu-ti folosesc in vacanta (cardurile de fidelitate primite la anumite magazine, cardul de facultate etc).

b) Acte. Ia cu tine strict acele acte de care vei avea nevoie in vacanta si lasa acasa fotografiile, pozele, documentele si toate celelalte hartii care te incomodeaza. Fa 1 – 2 copii ale actelor necesare calatoriei, pentru orice eventualitate.

c) Adrese de contact. Asigura-te ca ai la tine adresele de contact ale institutiilor care te pot ajuta in caz de furt al actelor sau banilor. Daca cunosti procedura si numerele de telefon la care poti suna, vei actiona in timp util pentru a rezolva o eventuala situatie neplacuta.

d) Camera foto &de filmat. O vacanta nu poate fi distrusa lasand acasa camera de filmat, de frica hotilor. Tocmai pentru ca o vei lua cu tine, trebuie sa-i gasesti un loc corespunzator in bagajul de mana, deoarece o vei avea mereu asupra ta.

e) Accesorii de siguranta. Poti folosi, pentru mai multa siguranta, haine si accesorii care te ajuta sa pastrezi bunurile in parti diferite, ascunse de centuri cu portofel, buzunare interioare etc. Nu pune toti banii in acelasi loc. Acelasi lucru este valabil si pentru acte.

curea portofelPasul 2. Locuri primejdioase. In ghidurile de turism publicate de diverse edituri si pe internet gasesti informatii despre locurile frecventate de hotii de buzunare si despre locurile pe care trebuie neaparat sa le eviti. Consulta, de asemenea, indrumarul MAE si alertele ministerului privind siguranta personala a turistilor. Daca calatoresti cu grupul, asculta instructiunile ghidului si nu te indeparta de grup in locurile mentionate de acesta.

De exemplu, pentru Croatia, MAE atrage atentia asupra sezonului estival, cand in Croatia se constata o crestere a numarului de delicte minore in zona de coasta, de obicei furturi din buzunare sau din masini.

Pasul 3. Aspect general. Este destul de dificil sa arati mai degraba ca un localnic decat ca un turist, pentru a nu bate la ochi. In special cand faci fotografii cu obiectivele turistice, cand consulti o harta sau faci alte mici gesturi specifice unui turist, poti deveni tinta hotilor de buzunare.

Pe de alta parte, nu este cazul sa-ti strici vacanta stand tot timpul incordat si infranandu-ti nevoia de a cauta o informatie in ghidul de buzunar. Tot ce poti face este sa nu pari neajutorat si sa ceri informatii numai din institutii (centre de informare turistica, ghisee si case de bilete etc).

Pasul 4. Strainii si situatiile neobisnuite. Fereste-te de situatiile neobisnuite sau de cele bizare, mai ales atunci cand instinctul iti spune ca ceva nu este in regula. Dupa cum stii, hotii de buzunare nu au neaparat un aspect ciudat, in schimb adesea pretind ca au o problema: se impiedica de tine,  te bombardeaza cu intrebari, sunt insistenti, lucreaza in grupuri etc. Unul dintre scenarii este sa arunce pe jos un obiect care atrage atentia, asteptand ca victima sa se aplece sa vada despre ce este vorba. In acest timp, pot lua din buzunare banii si alte bunuri.

 

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Haine si accesorii de siguranta
  • Informatii despre locurile primejdioase

 

Sfaturi&Avertismente

• Siguranta personala trebuie sa fie intotdeauna mai importanta decat banii. De exemplu, pentru Belgia, Indrumarul de calatorie publicat de Ministerul de Externe precizeaza ca in cazul unui furt de buzunar sau a unui jaf cu violenta, pentru evitarea consecintelor grave, turistii nu trebuie sa opuna rezistenta.

• Mai multe informatii despre Indrumarul MAE gasesti aici.

Daca ai asistat sau te-ai confruntat cu o astfel de situatie in vacanta,  povesteste experienta ta si ajuta-i si pe altii sa se fereasca de hotii de buzunare. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea