Vacante

#vacanta #canicula #insolatie

Cum sa te feresti de canicula in vacanta

Distractia si relaxarea din vacanta de vara pot fi spulberate cat ai clipi atunci cand nu iti iei toate masurile de precautie pentru a te feri de canicula. Daca te afli in vacanta si mai ales daca esti departe de casa, unul dintre cele mai rele lucruri este sa te imbolnavesti din cauza caldurii toride. In zone precum Capri, Sharm el Sheikh, Antalya sau Halkidiki este foarte importanta sa tii cont de astfel de aspecte, aici vara temperaturile putand sa fie adesea greu de suportat.

1 Fa-ti asigurare medicala
 

Un aspect asupra caruia operatorii de turism insista adesea il reprezinta asigurarea medicala. Te costa ceva in plus, dar nu este vorba despre o suma mare. Asigurarea medicala pentru majoritatea destinatiilor este facultativa, dar specialistii in turism o recomanda de fiecare data.
 

2  Afla temperatura si umiditatea de la destinatie
 

Este bine ca programul zilnic de vacanta sa-l faci in functie de clima in cauza. Temperatura si umiditatea sunt doi indici importanti. Astfel, vei sti sa nu-ti faci un program cu plimbari lungi in zilele in care este mai bine sa eviti astfel de iesiri. Daca totusi vrei sa profiti de fiecare moment, atunci treci la planul doi: haine potrivite, ochelari de soare, crema antisolara si multa apa.
 

3 Ia in bagaj haine si accesorii pentru vara
 

Daca nu iti mai gasesti ochelarii de soare de vara trecuta sau palaria, este bine sa cumperi altele inainte de a pleca in vacanta. Este mai avantajos sa le cumperi de acasa deoarece odata ajuns la destinatie, produse precum lotiunea antisolara, ochelarii de soare, palaria sau esarfa pot avea preturi mari in magazinele pentru turisti.

De asemenea, ia in calcul faptul ca poti face insolatie inclusiv daca trebuie sa calatoresti multe ore cu autobuzul si locul tau este la fereastra. Daca adormi pe scaun si uiti sa tragi perdeaua, este suficient pentru a te trezi cu stari de greata si dureri mari de cap.
 

4 Pune in bagaj medicamente impotriva insolatiei
 

Nu se stie niciodata ce se poate intampla. Este bine sa ai asa ceva in bagaj, mai ales daca pleci impreuna cu familia si copiii. In mod normal, orice personal de la hotel, ghid sau reprezentant al unei agentii te va sprijini, oferindu-ti informatiile de care ai nevoie in cazul in care se intampla ceva.


5 Nu abuza de timpul petrecut in apa


Daca adori sa stai in apa, nu uita niciodata ca balacitul in mare poate fi placut, dar primejdios daca abuzezi. Respecta orele la care este nerecomandat sa-ti petreci timpul la plaja, cand radiatiile sunt foarte puternice. Ia in considerare si posibilitatea de a avea o palarie pe cap, daca nu te scufunzi (daca de obicei te balacesti cu capul la suprafata). 


6 Nu adormi la plaja daca esti singur

 

Una dintre cele mai mari tentatii pe plaja este sa adormi. Esti in vacanta, asculti valurile izbindu-se de tarm, privesti cerul senin si astfel te simti foarte relaxat. Daca ai obiceiul sa adormi pe plaja, este bine sa fii intotdeauna cu cineva. Un priten sau cineva din familie te poate monitoriza, ca sa nu stai nepermis de mult in plin soare.

In unele hoteluri de lux, personalul are grija de clientii adormiti la piscina, punandu-le umbrelute sau un cearsaf subtire, fara sa-i trezeasca si fara sa astepte vreo rasplata. Insa cel mai sanatos este sa fii tu primul care se gandeste la propria sanatate.
 

7 Hidrateaza-te
 

In vacanta de vara, apa este cel mai important lucru de care trebuie sa dispui oriunde ai fi. Daca faci excursii sau circuite, chiar daca nu vrei sa intri in magazinele de pe traseu, unde se fac popasuri, cumpara-ti cel putin apa plata rece.

Exista operatori de turism care ofera in pretul calatoriei sau excursiei aceasta apa. Autocarul este dotat cu un frigider plin cu sticle de apa imbuteliata , care sunt impartite turistilor pe toata durata calatoriei.

Ai grija, insa, cu minibarurile din camera de hotel. Intreaba de la inceput care este regulamentul. In cel mai fericit caz, minibarul este alimentat zilnic, gratuit. Este cazul hotelurilor de lux, unde sejurul costa destul de mult, de la 1000 euro in sus. In altele, produsele sunt gratuite pentru prima alimentare, celelalte fiind contra cost, la cererea clientului. In al treilea caz, minibarul poate fi integral contracost, de la prima folosire. Exista si minibaruri cu senzori, in acest caz fiind cu atat mai important sa sti exact regulamentul.

 

Sursa foto : pingmag.jp

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea