Vacante

#manastiri #cazare

Cum sa planifici un circuit la manastirile din Moldova

Manastirile din Moldova reprezinta o destinatie in care trebuie sa ajungi cel putin o data in viata. Indiferent de varsta sau de preferintele tale fata de o vacanta obisnuita, un circuit la manastirile din Moldova este intotdeauna impresionant, gratie arhitecturii si peisajelor absolut spectaculoase de aici. Daca vrei sa stii cum sa-ti planifici eficient un circuit in aceste locuri, urmeaza pasii de mai jos.

Pasi de urmat

Pasul 1. Stabileste daca mergi pe cont propriu sau printr-o agentie. In cazul in care mergi cu masina personala vei avea mai multa libertate de miscare, dar iti vei asuma si conditiile de calatorie, iar drumurile nu sunt peste tot foarte bune. In plus, in functie de finantele manastirilor, acestea au investit sau nu in complexul monahal.

Pasul 2. Cazarea. Exista manastiri care ofera camere spre inchiriere chiar in incinta complexului. De exemplu, la Manastirea Varatic preturile difera in functie de perioada si de numarul de persoane. Daca mergi in mai, o camera cu doua paturi te costa aproximativ 70 lei pe noapte. Insa nu toate manastirile ofera un astfel de serviciu. In acest caz, poti gasi cazare la pensiunile sau hotelurile din zona. La Putna, o camera costa 120 lei pe noapte, cu mic dejun inclus, intr-o pensiune de 4 margarete.

Cand cauti cazare, este bine sa ceri informatii detaliate despre conditii. Unele manastiri ofera camere pentru femei si camere pentru barbati , in sali cu mai multe paturi si baie comuna pentru femei, respectiv pentru barbati. Alte manastiri au tarife diferentiate in functie de facilitatile camerelor, de genul apa curenta. Aceeasi atentie trebuie acordata si pensiunilor, deoarece nu toate ofera minimul de servicii cu care te-ai obisnuit. Poti avea baie proprie, insa fara dus/cada.

Pasul 3. Oferte de circuite. Daca vei apela la o agentie de turism pentru un circuit la manastiri, vei plati in jur de 500 lei, suma in care sunt incluse numai cazarea cu mic dejun, transportul cu autocarul si asistenta turistica.

Pentru un program mai complex, suma se ridica la aproximativ 700 lei de persoana. In acest caz, ai incluse mai multe servicii si facilitati: intrarile la manastiri (cele care au taxe de vizita), tururi panoramice ale diverselor orase vizitate (Suceava, Radauti, Piatra Neamt etc), alte obiective turistice (Salina de la Cacica, gradina Botanica din Iasi etc).

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Informatii despre regulamentul manastirilor
  • Aparat foto
  • Plan pentru rugaciuni

 

Sfaturi&Avertismente

• Vara este una dintre cele mai bune perioade sa vizitezi Manastirea Varatec, datorita exploziei de flori. Atat casele din jurul manastirii cat si curtea acesteia sunt pline de flori de toate culorile, care nu se poate sa nu-i impresioneze chiar si pe vizitatorii care nu se dau in vant dupa plante, de obicei.

• In timpul unui circuit la manastiri se viziteaza de obicei si casa in care si-a petrecut copilaria Ion Creanga, la Humulesti . O vizita nu-ti ia mai mult de jumatate de ora.

• Este bine sa fii la curent cu regulamentul din incinta manastirilor. Se poate sa ti se ceara sa fii imbracat corespunzator unui lacas religios. Unele manastiri percep o taxa de intrare. In alte cazuri, exista tarife fixe, percepute pentru diversele slujbe religioase: pomelnice, acatiste etc. Daca te intereseaza asa ceva, este bine sa ai de acasa o lista cu persoanele pentru care se vor ruga preotii si celelalte detalii legate de rugaciune.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea