Vacante

#bacsis #eticheta locala #tip included #servizio incluso #service compris

Cum sa lasi bacsis in vacanta

Desi bacsisul este adesea optional, practicarea lui face parte din legile nescrise ale turismului, tinand de eticheta si de curtoazie. In special in tarile in care bacsisul reprezinta o modalitate de a supravietui, salariul fiind mult prea mic, a da bacsis este ceva firesc si se asteapta de la tine acest lucru. Urmeaza pasii de mai jos pentru a sti cum si cat sa lasi bacsis, in functie de circumstante.

Pasi de urmat

Pasul 1. Cui lasi bacsis? Intr-o vacanta te confrunti cu nevoia de a da bacsis inca de la iesirea de pe aeroport. Taximetristul, valetul, camerista, portarul, receptionista, chelnerii, ghidul turistic, personalul de la centrul spa si lista poate continua.

Pasul 2. Bacsis in functie de locatie. Nu exista reguli universale pentru bacsis, suma lasata depinzand in primul rand de tara. De exemplu, daca esti in Venetia, 10% din suma este mai mult decat suficient, deoarece oricum taxiurile sunt scumpe in acest oras turistic. In Bruxelles, insa, bacsisul este adesea inclus in pret. Se obisnuieste totusi sa se rotunjeasca suma.

In Grecia, nota de plata de la restaurant include un bacsis care reprezinta cam 4-8% din total, orice extra bacsis ramanand la libera alegere a clientului. In Malta se lasa la restaurant cam 10-15% din suma.

Pasul 3. Bacsis in functie de importanta locatiei. In orasele importante din punct de vedere turistic preturile sunt mai mari decat in celelalte orase, mai putin cunoscute. De aceea, si bacsisul este altul. In cazul Italiei, intr-un oras obisnuit poti lasa 10 – 15% bacsis, in timp ce intr-un centru turistic suma ajunge la numai 5 – 10% pentru ca oricum preturile sunt mai mari pe kilometru.

Pasul 4. Eticheta locala pentru bacsis. Cand pleci in vacanta, trebuie sa te informezi asupra regulilor privind bacsisul din locatia in care urmeaza sa ajungi. Astfel stii sigur cui si cat trebuie sa dai, in functie de serviciul primit, de numarul de stele al hotelului si in functie de alti factori care fac diferenta. In timp ce in China bacsisul poate fi considerat ofensator, in Turcia este ofensator sa nu dai asa ceva.

Iata in continuare cateva tari, cu sumele aferente, pentru bacsis:

Danemarca. La restaurant si in hoteluri se adauga automat la nota de plata taxele suplimentare, astfel incat nu mai trebuie lasat bacsis. Pentru a-ti arata multumirea fata de serviciul oferit, poti lasa un extra bacsis, dar acest lucru ramane la alegerea ta, nefiind asteptat. Pentru taxi bacsisul este inclus in pretul total.

Ungaria. In general bacsisul este inclus in nota de plata si apare acest lucru mentionat pe nota finala. Daca acest lucru nu este mentionat, se lasa 10%. Pentru taxi se lasa 10% din pret.

Japonia. Pentru restaurant, hotel, taxi, in Japonia nu se lasa bacsis, in general. De obicei, locurile traditional japoneze includ, prin eticheta, interdictia de a primi bacsis, acceptarea acestuia considerandu-se o ofensa. Poti spune insa un simplu multumesc in Japoneza (“arigato”) sau poti lasa un mic dar in semn de apreciere. In hotelurile din Japonia cu profil vestic se poate sa gasesti in camera plicuri de “gratuity”, ceea ce inseamna ca poti lasa un mic bacsis.

Italia. La restaurante se lasa intre 10 si 15%. Pentru taxiuri, un bacsis de 5-10% este suficient. La hotel, cameristele primesc o suma de aproximativ 1-2 euro.

Germania. O taxa de 15% este inclusa in pretul meniului din restaurante, baruri, localuri. Se obisnuieste totusi ca pretul final sa fie rotunjit pana la cea mai apropiata suma. Pentru taxiuri se lasa cam 10% din pret. La hotel cameristele primesc o suma mai mare, in jur de 5 euro pe zi.

Grecia. In Grecia, restaurantele includ in pretul final 4-8%. Daca nu este mentionat bacsisul in nota de plata, se poate intreba. La libera alegere a clientelui se pot lasa cativa euro in plus. Pentr taxi nu se asteapta bacsis, dar nici nu se refuza daca este oferit.

Pasul 5. Bacsis inclus. Inainte de a lasa ceva bani, verifica pe nota de plata daca se precizeaza ca bacsisul este inclus. In majoritatea cazurilor, apare in engleza, “ tip included ” sau "gratuity". In Italia apare ca “ servizio incluso ”, iar in Franta, “ service compris ”.

Sfaturi&Avertismente

• Este bine sa pastrezi maruntul pe care-l ai in moneda locala, cea a tarii in care calatoresti, pentru a-l folosi in diversele localtii in care vei da bacsis. In general, se dau sume fixe, nu bancnote de valori mari care necesita un rest.

Daca ai lasat bacsis in vacanta si ai intalnit o situatie deosebita, impartaseste-ne experienta ta.

Alte articole pe aceeasi tema:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea