Vacante

#bagaj #vacanta #vara

Cum sa faci bagajul pentru vreme calda

Cand pleci intr-o destinatie cu vreme calda , hainele din bagaj trebuie sa fie utile atat pentru temperaturile ridicate din timpul zilei, cat si pentru cele mai scazute ale noptii. Masurile de protectie impotriva radiatiilor solare sunt deosebit de importante. Iata in continuare cativa pasi care te vor ajuta sa faci bagajul intr-un mod eficient.

Pasi de urmat:

Pas 1. Haine. Pune in bagaj suficiente tricouri si bluze care sa-ti asigure schimburi pentru fiecare zi. Daca esti genul care transpira des, pune un numar dublu fata de durata sejurului. Ai grija sa iei cu tine haine ceva mai groase, pentru ca seara temperaturile pot sa scada sub 20 grade. Daca mergi printr-un canion sau in desert te vei confrunta cu schimbari dese de temperatura, astfel incat cei mai indicati sunt pantalonii lungi si bluzele cu maneca lunga.

Pas 2. Incaltaminte. In functie de durata calatoriei si locurile vizitate, trebuie sa ai la tine cel putin doua perechi de incaltaminte cat mai comoda. Este important ca cel putin una dintre ele sa fie incaltaminte inchisa, in genul adidasilor, pentru ca aerul conditionat, zonele umbroase, vantul si ploile pot fi destul de neplacute cand ai la tine doar o pereche de sandale. Daca iti transpira des picioarele sau mergi prin zone cu mult praf sau nisip, pune in bagaj si o crema antifungica.

Pas 3. Costum de baie. Inainte de plecare asigura-te ca ai un costum de baie potrivit sau mergi la cumparaturi. Daca vei merge des la plaja, este indicat sa ai cel putin doua costume.

Daca tot nu esti sigur ca ai pus in bagaj toate hainele necesare, arunca o privire pe programul calatoriei. O seara la restaurant poate insemna o tinuta mai speciala, o excursie la o manastire inseamna alta tinuta etc. Daca ai de gand sa-ti petreci mult timp in camera de hotel, pune in bagaj cateva haine comode, de casa.

Pas 4. Lotiune antisolara. Cumpara produse antisolare (crema, protector de buze, crema de fata, lotiune de corp , spray etc) in functie de cat de mult vrei sa te bronzezi. Pentru copii, factorul de proiectie este cel mai adesea SPF20 sau SPF30. Trebuie sa fii constient ca folosirea celui mai mare factor de protectie, SPF 50+, inseamna ca te vei intoarce nebronzat.

Daca urmeaza sa mergi mult pe jos, atunci trebuie sa ai la tine in permanenta o lotiune antisolara. Aceasta se foloseste cam din ora in ora pe brate si in celelalte parti descoperite ale corpului. In circuitele din tarile calde un astfel de produs este foarte folositor, deoarece se pot face killometri pe jos, cand se viziteaza orase, situri arheologice, parcuri si rezervatii naturale etc.

Daca nu esti deloc bronzat la plecare dar iti doresti sa fii la intoarcere, poti folosi in primele zile o lotiune cu un factor de protectie mai mare, pana cand pielea incepe sa capete culoare. Apoi foloseste un factor mai mic. Ambele produse trebuie puse in bagaj, in acest caz. Pe langa lotiunea de plaja, adauga si o lotiune dupa plaja. In caz de arsuri un efect foarte bun si rapid il au spirtul sau traditionalul iaurt.

Pas 5. Accesorii foarte importante. Ochelarii de soare, palaria si o esarfa sunt deosebit de utile in zonele cu o clima calda. Ochelarii de soare este bine sa aiba protectie UV. Esarfa sau un sal sunt folositoare in zonele desertice, unde se starnesc furtuni de nisip. In tarile cu o clima calda deshidratarea are loc rapid, astfel incat se impune consumul unor cantitati mari de apa. Ia cu tine un termos unde sa ai apa proaspata mereu.

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Ochelari de soare
  • Palarie
  • lotiune antisolara
  • Haine subtiri si haine groase
  • Costum de baie
  • Incaltaminte comoda

 

Sfaturi&Avertismente

• Inainte de plecare verifica tipul de clima din regiunea unde vei ajunge si temperaturile medii pentru acea perioada. In insulele exotice clima poate fi destul de umeda, in timp ce in tarile desertice aerul uscat, vanturile si temperaturile joase din timpul noptii sunt principalele probleme. Vei sti astfel cu ce sa incepi cand te apuci sa faci bagajul.

De exemplu, pentru Republica Dominicana , Ministerul Afacerilor Externe avertizeaza in Ghidul de Paste asupra regiunilor cu paduri umede, unde exista pericolul intepaturilor de tantari purtatori de malarie sau de gebra dengue. Ministerul recomanda in acest caz folosirea unor haine usoare, largi, care acopera membrele in intregime si folosirea unor substante de protectie impotriva tantarilor.

• Tot inainte de plecare trebuie sa te interesezi asupra obiceiurilor locale. In unele tari cu o clima calda se impune un minim de prudenta in ceea ce priveste vestimentatia, in special in tarile musulmane. In acest caz, hainele foarte scurte, decupate sau mulate sunt nerecomandate.

Daca te-ai confruntat cu probleme cand ai facut bagajul pentru o vacanta in tari calde, impartaseste-ne mai jos impresiile tale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea