Vacante

#vacanta de iarna #siguranta #transport #cazare

Cum sa elimini riscurile in vacanta de iarna

Vacanta de iarna este un prilej de distractie, indiferent ca o petreci de sarbatori sau dupa 1 ianuarie. Tine cont insa de faptul ca in sezonul rece creste riscul imbolnavirilor si accidentarilor din cauza temperaturilor joase si a vremii, in general.

Iata ce poti face pentru a elimina din riscurile care vin odata cu vacanta de iarna:
 

1 Informeaza-te asupra calatoriei tale
 

Inainte de a pleca in calatorie in sezonul rece, informeaza-te. Cauta informatii despre vremea din ziua plecarii, precum si pentru perioada in care fi plecat. Vorbeste cu agentul tau de turism despre eventualele masuri de precautie pe care trebuie sa ti le iei. De exemplu, daca pleci in tarile nordice, agentul de turism este in masura sa-ti explice ce haine si lucruri este bine sa ai cu tine in bagaj.

Verifica pe site-ul Ministerului de Externe sectiunea Alerte de calatorie, pentru a vedea daca exista vreo alerta pentru destinatia ta de vacanta (atentate teroriste, fenomene meteorologice extreme, epidemii etc). De asemenea, citeste Ghidul sarbatorilor de iarna, publicat de MAE. Il gasesti aici.
 

2 Fii atent la alunecare si derapaj
 

In perioada noiembrie-martie exista un risc crescut de accidentari sau imbolnaviri din cauza vremii. In gari si aeroporturi este bine sa fii atent la podeaua lucioasa. De la apa si zapada, aceasta devine alunecoasa si, incarcat fiind cu bagaje, un pas gresit poate sa-ti strice complet vacanta de iarna.

Daca pleci cu masina personala la drum lung, trebuie sa ai toate dotarile si actele in regula, indiferent cat de multi bani sau timp inseamna acest lucru. In cazul in care ti se pare prea complicat, gaseste alta metoda de transport.

Cand calatoresti iarna, este mai bine sa folosesti transportul in comun sau transportul pus la dispozitie de catre operatorul de turism. Chiar daca esti obisnuit sa mergi cu masina personala sau sa inchiriezi o masina locala, gandeste-te ca vei merge prin locuri necunoscute. Pe langa faptul ca trebuie sa respecti reglementarile locale, o ninsoare abundenta sau un viscol te poate face sa te ratacesti sau sa iesi de pe sosea.
 

3 Nu fa drumetii riscante
 

Nu urca niciodata pe munte in zile in care se recomanda turistilor sa ramana in statiune. Indiferent cata experienta ai sau de cine esti insotit, trebuie sa fii constient ca iarna vremea se poate schimba pe munte in orice clipa si ca poti sa fii surprins de viscol, avalansa etc. Nu este momentul sa mergi pe ideea “mie nu mi se poate intampla ca celor de la stirile tv” pentru ca iti risti viata. Un fenomen meteorologic poate aparea in orice clipa, reducand vizibilitatea la zero. De asemenea, caderea intunericului care are loc devreme reprezinta un alt factor de risc al calatoriilor in pustietate iarna.
 

4 Foloseste echipamente de calitate pentru sporturile de iarna
 

Daca vei practica sporturi de iarna , este recomandat sa folosesti echipament de buna calitate. Te costa mai mult, dar un echipament prost sau mediocru chiar poate sa-ti puna viata in pericol. Vorbeste cu compania de turism sau cu hotelul care iti ofera cazarea. Vei primi detalii despre cum poti inchiria un echipament bun, daca nu ai deja si informatii despre instructori specializati.
 

5 Fa-ti o asigurare de calatorie
 

Iarna, vremea poate sa cauzeze intarzieri sau anulari de zboruri, diverse accidentari etc. Chiar daca operatorii de turism si Ministerul de Externe recomanda oricum turistilor sa-si faca o asigurare de calatorie, iarna aceasta recomandare ar trebui sa fie cu atat mai importanta pentru tine. In cazul in care suferi un accident, daca te imbolnavesti sau se intampla ceva pe parcursul calatoriei, vei avea o asigurare care sa te ajute sa salvezi bani si timp.
 

6 Cazarea si incalzirea
 

Sistemele de incalzire pot cauza intoxicari daca nu sunt construite corespunzator sau daca nu au avut o verificare recenta. De aceea, este recomandat sa alegi o structura de cazare recunoscuta, care a fost verificata, nu sa stai oriunde iarna, doar pentru a plati mai putin.
 

7 Mancarea in vacanta
 

Un alt risc il reprezinta mancarea. Daca locul in care iti petreci vacanta are o clima temperata si, prin urmare, este zapada si la destinatie, trebuie sa fii atent la modul de pastrare al mancarii. Nu consuma alimente care au fost tinute in aer liber, ele nu sunt neaparat proaspete si comestibile doar pentru ca afara temperaturile coboara sub zero grade. Daca vara este nerecomandat sa mananci mancare de la tarabele stradale, nici iarna nu inseamna ca hrana este mai igienica sau mai proaspata.

Daca vizitezi targuri de turism , fii atent la modul in care sunt ambalate placintele, gogosile, covrigii etc. Este bine fie sa mananci folosind un servetel, nu direct din mana sau sa mergi undeva unde poti sa te speli pe maini si dispui de vesela si tacamuri. Nu uita ca la poluarea care exista cam peste tot, zapada nu este neaparat curata. De asemenea, manusile tale nu pot fi nici ele curate, de vreme ce iesi in oras. Chiar daca iti este foame si frig, nu te grabi sa bei sau sa mananci ceva iarna, uitand de regulile de igiena.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea