Vacante & Calatorii

#viza #canada #ambasada #formular #pasaport

Cum poti obtine viza sau permis pentru Canada

Pentru cetatenii romani, viza si permisul este un element absolut necesar pentru a intra pe teritoriul Canadei, indiferent de scopul calatoriei. Urmeaza pasii de mai jos si vei sti ce ai de facut pentru a o obtine.

Pasi de urmat

Pasul 1. Categoria in care te integrezi. Demersurile pe care trebuie sa le faci difera in functie de categoria in care te intregrezi. Vizele sau permisele se elibereaza pentru rezidenta temporara, studiu (permis), munca (permis), turism (viza) sau pentru rezidenta permanenta (viza) in cazul persoanelor care emigreaza.

Pasul 2. Viza turistica . In cazul unei cereri pentru viza turistica, ai posibilitatea sa platesti la banca taxa de procesare a vizei cu o intrare sau cu mai multe intrari in Canada. Persoanele cu varste sub 40-50 de ani primesc de obicei o viza de maxim 6 luni, in timp ce persoanele mai in varsta pot primi o viza de pana la 5 ani. Daca vrei faci mai multe drumuri, e bine sa platesti pentru intrarile multiple. Informatii despre procesul de obtinere a unei vize temporare gasesti aici.

Daca mergi la o ruda, o scrisoare de invitatie din partea acesteia este foarte folositoare pentru dosarul tau de viza turistica. Daca intentionezi sa faci acolo nunta sau sa-ti botezi un copil, va trebui sa atasezi la dosar actele care demonstreaza acest lucru.

Scrisoarea de la serviciu si adeverinta ca esti angajat si dispui de concediu in perioada respectiva sunt foarte importante pentru dosar.

Pasul 3. Permis de lucru si de studiu. Pentru a lucra in Canada pentru o anumita perioada de timp, trebuie sa obtii un permis de munca specific. Informatii despre drepturi, legi, formulare si cereri de permis gasesti aici. In cazul permisului pentru studii, informatii gasesti aici. Este bine sa depui in dosarul de aplicare pentru permis orice dovada care te ajuta sa demonstrezi scopul plecarii tale. O scrisoare din partea angajatorului sau a viitoarei gazde poate sa-ti fie de folos. 

Pasul 4. Formulare. Pe langa documentele oficiale pe care trebuie sa le depui la ambasada, vei avea nevoie de o cerere de visa sau de permis. Poti descarca de aici Este bine sa exersezi acasa si sa completezi de mai multe ori. Du exemplarul definitiv, corect si integral completat la ambasada. Poti primi si de acolo, dar este bine sa ai la tine unul in plus. Daca la ambasada ti se cere sa folosesti numai formularele de acolo, cel putin vei avea deja experienta completarii celor de acasa. Nu uita sa iei doua pixuri cu tine. 

Pasul 5. Oficiul de eliberare permise si vize. Dupa ce faci rost de toate actele, trebuie sa depui cererea la oficiul care elibereaza permisul sau viza dorita. Adresa postala si programul cu publicul le gasesti aici

 

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Dosar cu acte personale
  • Formular de aplicare viza /permis
  • Pasaport
  • Poze tip pasaport
  • Scrisoare de invitatie
  • Scrisoare de la angajatorul din Canada
  • Scrisoare de la institutia de invatamant in cauza
  • Avocat
  • Bani

 

Sfaturi&Avertismente

• O modalitate de a trece mai usor prin interviul de emigrare este sa apelezi la o firma specializata, care iti pune la dispozitie un avocat. Trebuie insa sa iei in considerare costurile suplimentare, pentru astfel de servicii.

• Asteapta-te la cele mai bizare intrebari, din partea reprezentantilor ambasadei. Acestea au intodeauna un scop, oricat de socante sau inedite ar fi pe moment. Daca, de exemplu, nu ti-ai vazut fratii sau surorile din Canada de multi ani si in toata aceasta perioada nu ai mai aplicat pentru viza, se poate sa fii intrebat care este problema. Pastreaza-ti calmul si zambetul pe buze si fii convingator. Nu te astepta sa ti se dea viza pentru vizita daca nu dispui de dovezi palpabile ca ai o viata in Romania si deci nu reprezinti niciun pericol de emigrare ilegala. Este bine, asadar, sa ai un serviciu stabil, sa nu te afli in sesiune de examene, sa fii sanatos, sa ai bunuri in posesie, sa ai familie etc.

• In cazul vizei pentru emigrare, lucrurile sunt si mai complicate, deoarece trebuie sa convingi ca intentionezi sa incepi o noua viata in Canada si sa te adaptezi la societatea de acolo. Foarte importante, in acest sens, sunt catea criterii: sa ai o varsta sub 35-40 de ani, sa ai studii superioare sau o meserie care este cautata in Canada, sa dispui de bani pentru a te intretine o perioada, sa cunosti pe cineva care te poate ajuta acolo, sa cunosti limba etc.

Pe internet gasesti o multime de feedback-uri de la persoane care au trecut prin interviu, indiferent ca era vorba despre o simpla viza turistica sau despre una de emigrare. Vei putea afla informatii despre intrebarile care se pot pune la interviu, despre diverse posibile situatii si impresii personale.

• Nu cumpara biletul de avion pana nu primesti viza. In cazul in care ti se refuza cererea, pierzi banii pe bilet. De aceea, este bine sa faci cererea de viza cu mult timp inainte de a cumpara biletul, pentru a beneficia de tarife mai bune, in early booking .

• Site-uri utile:

Ai aplicat pentru viza sau permis de munca/studii pentru Canada? Povesteste-ne experienta ta. +.+-=-+.+ 112 -+.-+=+-.+-

Alte articole pe aceeasi tema:

  •   2009-06-12
  •   78391 vizualizari
  •   comentarii

Articol scris de

Georgiana Leanca

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului