Vacante & Calatorii

#viza #viza de studii #viza de munca #japonia

Cum poti obtine viza de studii sau pentru munca pentru Japonia

Japonia este una dintre cele mai cautate destinatii din Asia, nu doar datorita locurilor care pot fi vizitate in aceasta tara, ci si datorita istoriei si civilizatiei care se afla in acea parte de lume. Romanii aleg regatul japonez nu doar pentru a calatori, ci si pentru a-si gasi un loc de munca datorita dezvoltarii economice a Japoniei, insa pentru a ajunge pana acolo, trebuie sa obtina o viza pentru Japonia. Iata asadar mai multe lucruri despre cum poti obtine o viza pentru a ajunge pe taram japonez.

Romanii nu au nevoie de viza pentru vizita turistica pentru Japonia
 

Daca vrei sa mergi in vacanta in Japonia, trebuie sa stii ca nu ai nevoie de viza. De la 1 septembrie 2009, Japonia a eliminat obligativitatea vizelor de intrare in aceasta tara pentru cetatenii romani, pentru o perioada initiala de 2 ani. Insa atunci cand pleci trebuie sa ai un pasaport romanesc valid, iar durata de sedere sa nu depaseasca 90 de zile consecutive.

Aceasta prevedere adoptata de Guvernul japonez cu ocazia implinirii a 50 de ani de relatii diplomatice intre cele doua state se aplica pentru deplasarile in scop turistic, pentru vizitarea rudelor sau prietenilor si pentru deplasarile in interes de serviciu. Insa daca vrei sa mergi sa studiezi sau sa iti gasesti un loc de munca in aceasta tara, va trebui sa obtii o viza.

De ce documente ai nevoie ca sa obtii o viza pentru Japonia

Fie ca iti doresti o viza de studii , fie una pentru munca, pentru a o obtine ai nevoie de un dosar care sa contina cateva documente obligatorii:

  • un formular de cerere de viza, completat si semnat de catre solicitant (formularul se obtine de la Ambasada Japoniei in Romania, Sectia Consulara, al carei program cu publicul poate fi gasit aici.
     
  • o fotografie tip pasaport (4,5 x 3,5 cm), color, nu mai veche de 6 luni, clara, bine centrata, care se lipeste pe formular in spatiul special destinat (numai cu lipici, fara capse, agrafe etc.).
     
  • pasaportul romanesc valabil cel putin sase luni de la data cererii vizei.


In afara de aceste documente, vei mai avea de completat cateva hartii, in functie de tipul de viza solicitat.
 

Cum se depune dosarul, cat dureaza si cat costa taxele pentru o viza in Japonia
 

Dupa ce ai completat dosarul, va trebui sa mergi personal cu el la Ambasada Japoniei la Bucuresti, nicidecum sa trimiti actele prin fax, posta sau e-mail.

Pe langa acestea, va trebui sa ai disponibila o suma de 80 de lei pentru eliberarea vizei de intrare in Japonia. Exista insa si posibilitatea sa nu platesti o taxa pentru eliberarea vizei, mai ales daca ai obtinut o bursa de studii din partea Ministerului Educatiei din Japonia.

Procedura de acordare a vizei necesita circa 3-5 zile lucratoare, daca nu sunt probleme speciale. Exista insa si situatii in care procesarea cererii de viza poate necesita pana la cateva saptamani sau chiar cateva luni. Ar trebui sa stii ca in cazul in care nu ai obtinut viza solicitata, Sectia Consulara nu poate furniza explicatii referitoare la motivul neacordarii vizei. De asemenea, dupa neacordarea unei vize, in principiu exista o perioada de 6 luni in care solicitantul respectiv nu mai poate face o cerere similara.
 

Ce trebuie sa faci daca ai o bursa de studii in Japonia
 

Daca vrei sa obtii o viza pentru studii ("College Student") pentru a studia la o scoala sau universitate japoneza, pentru o durata de un an sau doi, va trebui sa pregatesti un dosar cu cateva documente, stabilite in functie de tipul de bursa.

Astfel, daca solicitantul vizei a obtinut o bursa de studii din partea statului japonez (bursa Monbusho), este necesar sa ai la dosar un formular completat si semnat, o fotografie tip pasaport (lipita pe formular; fara capse, agrafe etc.) si pasaportul valabil.

Daca ai obtinut un alt tip de bursa, atunci dosarul va trebui sa contina un formular completat si semnat, o fotografie tip pasaport (lipita pe formular; fara capse, agrafe etc.), pasaportul valabil, Certificatul de Eligibilitate obtinut de la Immigration Office din Japonia si, optional, o scrisoare de accept sau o adeverinta de inmatriculare din partea scolii sau universitatii unde te vei afla pe perioada bursei.
 

Sursa foto: Spinshell.tvCe trebuie sa faci daca vrei sa obtii o viza pentru munca in Japonia
 

Acest tip de viza, intitulata "Working Visa" este destinata persoanelor care urmeaza sa se deplaseze in Japonia pentru a lucra cu contract de munca, in diferite meserii, precum profesor, inginer, cercetator, lucrator in industria de divertisment (precum dansatoare, prezentatoare de spectacole etc.). In general, acest tip de viza este acordat pentru o perioada de trei luni, sase luni, un an sau trei ani, in functie de prevederile Certificatului de Eligibilitate. 

Pentru dosarul necesar acordarii vizei de munca sunt necesare urmatoarele documente: un formular completat si semnat, o fotografie tip pasaport (lipita pe formular; fara capse, agrafe etc.), pasaportul valabil pentru o durata de cel putin perioada pe care o ceri prin viza, Certificatul de Eligibilitate obtinut de la Immigration Office din Japonia si optional alte documente solicitate de Ambasada Japoniei la Bucuresti.

Trebuie sa fii atent insa la datele existente pe documentele pe care le depui la dosar. De exemplu, data de incepere a deplasarii, data de incepere a contractului de munca, asa cum sunt ele mentionate in contractul de munca sau in programul deplasarii trebuie sa nu fie deja depasite la data depunerii cererii de viza.

Oficialii japonezi recomanda ca respectivul contract sau program trebuie sa inceapa la cel putin 3-4 zile dupa data depunerii cererii de viza.
 

Ce este Certificatul de Eligibilitate
 

Certificatul de Eligibilitate este eliberat inaintea cererii unei vize de catre autoritatile de imigrare (Immigration Office), care face parte din Ministerul Justitiei din Japonia. Acest certificat adevereste faptul ca solicitantul indeplineste diversele conditii cerute de legea japoneza a imigratiei. Pe de alta parte acest document serveste ca dovada a faptului ca activitatea pentru care solicitantul intentioneaza sa intre in Japonia este legala si se gaseste printre categoriile recunoscute de lege ca motive eligibile pentru sederea in Japonia.

Documentul poate fi obtinut in urma unei proceduri standard: reprezentantul solicitantului in Japonia (de pilda, firma la care urmeaza sa se angajeze, sau universitatea la care urmeaza sa studieze acesta) se adreseaza biroului Immigration Office din teritoriu si depune o cerere pentru eliberarea Certificatului de Eligibilitate. Dupa eliberarea acestuia reprezentantul solicitantului in Japonia il trimite prin posta solicitantului.

Desi acest certificat prezinta avantajul ca reduce durata de timp necesara pentru obtinerea unei vize, deoarece cererea de viza depusa are toate sansele sa fie solutionata in cadrul Sectiei Consulare, fara sa mai fie nevoie de consultarea autoritatilor japoneze, prezentarea lui nu ofera garantia absoluta a obtinerii vizei, daca exista motive in acest sens.

  •   2010-02-17
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Laura Jigau

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Unde poti inota cu delfinii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu

Pune o intrebare


Citeste pe Romaniatv

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii