Vacante

#larnaca #paphos #turci #greci #cipru #insula

Cipru, cea mai vizitata insula din Europa

Primavara este anotimpul perfect pentru a vizita Ciprul. Temperaturile nu sunt atat de ridicate ca in sezonul estival, iar preturile sunt tocmai potrivite pentru criza economica prin care trece toata Europa. In plus, ai ocazia sa vizitezi vechi grecesti sau moschei musulmane incantatoare.

Este orasul cel mai vechi din Cipru, precum si vechea capitala a acestei tari. Aici, spun legendele, s-a nascut Afrodita, zeita frumusetii si a iubirii. De asemenea, in Paphos ai ocazia sa vezi biserica Panayia Chrysopolitissa une se spune ca ar fi fost fost biciuit Sfantul Petru.  Acest locas de cult se gaseste pe ruinele cele mai mari paleo-crestine de pe insula.

Ce vizitezi

In primul rand, nu rata mozaicurile tipic bizantine. Pe cele mai frumoase le gasesti in complexul denumit Mozaicul din Paphos. Zeului Dionysos i-au fost dedicate cele mai vesele si colorate mozaicuri. Acestea reprezinta numeroase scene de vanatoare si diferite celebritati al vechiului Panteon.

Mozaicurile dedicate lui ilustreaza lupta dintre zeu si minotaur, precum si legendarul labirint. Zona denumita Casa eternitatii este ocupata de cele mai curioase mozaicuri din Cipru. Desi nu la fel de stralucitoare ca restul reprezentarilor din muzeu, pe zidurile din Casa eternitatii vei avea ocazia sa observi reprezentari ale crizei religioase caracteristice perioadei in care s-a convertit Imparatului Constantin cel Mare.

Mozaicul din Paphos  este deschis in fiecare zi intre orele 8 si 17.

Un alt loc interesant de vizitat in Paphos ar fi Biserica Agia Salomon. Initial, aceasta a fost o catacomba crestina. Sub zidurile locasului de cult, se spune ca exista un arbore sacru. Legendele sustin ca daca iti agatai in el un obiect personal, aveai sanse mari sa te vindeci de orice boala.

In partea de sus a orasului exista, de asemenea, numeroase alte locuri turistice. Dintre acestea, iti recomandam sa nu ratezi mormintele regilor. Desi niciun rege nu a fost ingropat in acest cimitir grecesc, aceste morminte subterne, scobite in stanca salbatica sunt absolute impresionante.

Ai acces in incinta acestui muzeu in fiecare zi intre orele 9 si 17.

Unde te cazezi

Gasesti numeroase hoteluri in Paphos. Pentru un hotel de trei stele platesti intre 110 si 130 de euro pentru o camera dubla si mic dejun inclus.

Larnaca

Larnaca detine Aya Napa, adica cele mai frumoase plaje din Cipru. Este simplu de ajuns in acest oras deoarece aici s-a construit cel mai importat aeroport de pe insula cipriota.

Iti recomandam sa te plimbi cat poti de mult si, mai ales, sa nu ratezi cartierul turcesc.  Aici gasesti una dintre cele mai interesante moschei de pe insula, precum si portul orasului care dateaza inca de pe vremea otomanilor. In partea vestica a Larnacai, poti face o vizita la moscheea Hala Sultan Tekke. Aceasta a fost unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru musulmani.

Ce vizitezi

Muzeul Pierides este cel mai vechi muzeu din Cipru. Merita sa mergi sa il vezi macar pentru arhitectura lui exterioara. Acest muzeu a fost renovat, iar, astazi, zidurile lui un exemplu de constructie tipic cipriota din secolul al XIX- lea. In interior gasesti minunate obiecte grecesti si bizantine care au apartinut familiei Pierides.

Daca iti plac sticlaria romana, vasele de lut sau bijuteriile din aur si argint, atunci Muzeul Arheologic Larnaca este ceea ce cauti. Il gasesti deschis intre orele 9 si 14.30.

In cazul in care te pasioneaza lumea descrisa de Biblie, este important sa stii ca Sfantul Lazar este patronul religios al insulei. Acesta a trait in Larnaca timp de 30 de ani, astfel ca cipriotii detin o biserica care ii poarta numele. O recunosti dupa cele trei cupole si dupa iconostasele uimitoare care, de altfel , sunt frumoase exemple de sculptura baroca in lemn. De asemenea, tot in Biserica Sfantului Lazar ai ocazia sa admiri si mai multe icoane care dateaza din indepartatele secole XVII si XVIII.

Unde te cazezi

Gasesti numeroase hoteluri in Larnaca. Pentru un hotel de cinci stele platesti aproximativ de 100 de euro pe noapte.

Limassol

Vin, petreceri, discoteci, taverne. Asta vei gasi in Limassol. Acest oras este cel mai important centru comercial si turistic al Ciprului. De oriunde te-ai gasi pe insula, faci o ora de mers cu masina pana in Limassol. Si merita! In contrast cu celelalte orase destul de linistite ale insule, Limassol a fost infiintat parca, in mod special, pentru petrecareti. Este cea mai vesela zona din Cipru, sustin turistii care deja au vizitat tara.

Ce vizitezi

Daca esti in cautare de romantism, Fortareata Limassol pare a fi locul ideal pentru tine. Aici gasesti numeroase constructii medievale. In plus, ai o priveliste absolut minunata asupra portului din Limassol si a Marii Mediterane.

Fortareata este deschisa in fiecare zi intre orele 9 si 17.

Cel mai interesant cartier al orasului se numeste Cartierul Castelului. Merita vizitata, in special, piata musulmana din aceasta zona.  

Daca vrei sa faci , iti recomandam magazinele din zona Catedralei aya Napa. Acestea sunt intesate cu suveniruri, haine, bijuterii sau alte obiecte specific cipriote, iar preturile sunt destul de accesibile.

Unde te cazezi

Ca orice oras din Cipru si Limassol detine numeroase hoteluri. Platesti in jur de 100 de euro pe noapte la un hotel de patru sau cinci stele.

Bine de stiut

- Cipru este cea mai calduroasa insula din Marea Mediterana. Vara, temperaturile trec de 37 de Celsius. si primavara par a fi anotimpurile cele mai potrivite pentru o vacanta in insula cipriota.

- Preturile sunt destul de piperate. Uneori, rivalizeaza cu cele de la Londra. Pregateste-te sa scoti din buzunar sume destul de exagerate pentru bauturi.

- Atentie cand traversezi strada! S-ar putea spune ca, in Cipru, nu exista reguli de circulatie .

Participa la concursul de turism si castiga genti de calatorie Lamonza pentru vacanta ta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea