Vacante

#italia #toscana

Cinque Terre, taramurile de sub soarele toscan

Pe riviera italiana se afla cinci teritorii de-a lungul coastei Mediteranei, faimoase pentru productia de vin si ulei de masline. Turistii de pretutindeni vin aici pentru un weekend prelungit, in cinci sate vechi de sute de ani: bun venit in Cinque Terre.

Cinque Terre este o regiune izolata de coasta, din nord-vestul Italiei, formata din cinci sate: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola si Riomaggiore. Legate intre ele printr-o carare, cunoscuta sub numele de Sentiero Azzurro, satele fac parte acum dintr-un parc national. In 1999, cele cinci localitati au intrat in patrimoniul mondial UNESCO.

Cum ajungi

Cele mai apropiate aeroporturi sunt Cristoforo Colombo, din Genova si Galileo Galilei, din Pisa.

Se poate calatori si cu trenul, din Genova, drumul durand aproximativ 2 ore. Prima statie este in Monterosso. Regiunea Cinque Terre nu poate fi vizitata cu masina, pe tot parcursul ei, din cauza reliefului abrupt, care nu a permis construirea unei strazi. Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola si Riomaggiore se viziteaza cu trenul, cu vaporul sau pur si simplu pe jos.

In zilele calde, turistii, mai ales cei straini, prefera ultima varianta. In acest caz, ai de mers mai putin de 5 ore din Monterosso pe Sentiero Azzurro, spre Vernazza, Corniglia, Manarola si, in final, Riomaggiore. Cararea aflata pe coasta stancoasa a marii este pe alocuri foarte ingusta. Sentiero Azzurro strabate zone locuite, urmarind linia de coasta, cu gradini de verdeturi si vita-de-vie, alternate cu cele in care numai scaietii, bolovanisul, rozmarinul, murele sau cate un pod suspendat acompaniaza calatorul. Este bine sa ai la tine lichide si sa te protejezi de soarele arzator, in anotimpul cald. Din Riomaggiore te poti intoarce inapoi cu trenul in Monterosso.

Pentru a castiga timp, poti lua trenul de coasta, care strabate toate cele cinci sate. Cea de-a treia varianta este sa alegi o croaziera pe mare. Exista firme specializate care organizeaza excursii cu vaporasul, pana in Cinque Terre.

Monterosso al Mare, masliniu si ascuns

Cea mai indepartata zona din Cinque Terre, in extremitatea vestica a teritoriului, satul Monterosso al Mare pare ascuns de ochii lumii. Este inconjurat de coasta aspra a marii si de dealurile inverzite, bogate in vita-de-vie si maslini. Ca sa ajungi aici, strabati cea mai dificila parte din poteca Sentiero Azzurro.

Torre Aurora este unul dintre principalele obiective turistice ale zonei. Turnul Apusului, cum i se mai spune, separa vechiul Monterosso al Mare de partea sa mai moderna si este singurul turn ramas din cele 13, care strajuiau asezarea in secolul al XVI-lea. Cocotat pe un promontoriu, Torre Aurora este inconjurat din 3 parti de Mediterana si face deliciul turistilor care vin sa se fotografieze pe aceasta bucata de pamant care inainteaza in mare.

Vernazza, romantica si medievala

Dupa Monterosso ajungi in Vernazza, sat potrivit pentru turistii dornici sa savureze preparatele gastronomice locale la restaurantele si barurile de care Vernazza nu duce lipsa. Tot aici gasesti magazine cu suveniruri si o multime de turisti. In Vernazza, aleile cu dale de piatra sunt strajuite de palmieri mici si de leandri, in timp ce cladirile se inalta pe doua nivele, in culori pastelate de galben si portocaliu. Vernazza a fost declarata “sat istoric traditional” de pe riviera italiana. Frumusetea peisajelor naturale se impleteste cu elementele trasate de om, precum turnul vechi din Doria Castle sau casele in culori stralucitoare.

Corniglia, urcus si istorie

Corniglia este un vechi sat roman, cunoscut pentru cultura sa agricola. Asezarea este inconjurata din trei parti de plantatii de vita-de-vie si terase. Pentru a ajunge in Corniglia, turistul parcurge un drum din trepte de caramida, cunoscut sub numele de Lardarina (377 de trepte). Numele satului vine de la Cornelius, un colonist roman care era producator de vin alb. Cel mai important punct de atractie este biserica San Pietro, construita in stil gotic ligurian in 1334. Aceasta detine o rozeta de marmura alba, din 1351 si un bazin pentru botez, din secolul al XII-lea.

Manarola si Riomaggiore

Istoria Manarolei coboara in trecut pana in secolul al XII-lea, cand zona a fost colonizata de romani. Din vechime, principala ocupatie a locuitorilor de aici a fost pescuitul si productia de vin. Manarola este unul dintre cele mai mici sate din Cinque Terre si a devenit o atractie turistica populara a Italiei, in special in lunile de vara.

Cand mergi din Manarola spre Riomaggiore, strabati Via dell’Amore, o bucata de carare unde exista un tunel al iubirii. Peretii acestuia ilustreaza declaratii de dragoste , cu un monument reprezentativ si o balustrada pe care perechile de indragostiti agata obiecte simbolice, unele dintre acestea fiind lacate cu numele celor doi. Riomaggiore a fost fondat in secolul al XII-lea si astazi atrage turistii multumita cladirilor sale viu colorate, numite “case torri” (case cu turn). Acestea sunt presarate pe inaltimile coastei, cautand fiecare cea mai buna pozitonare pentru a avea  vedere spre mare. Gasesti aici camere curate, la aproximativ 100 euro pe noapte (in functie de sezon), cu mic dejun. Poti sa savurezi un pahar de vin de pe balconul cu fier forjat si sa te relaxezi, in linistea satului.

Ce poti face in Cinque Terre

In Cinque Terre lumea vine sa se relaxeze si sa se bucure de liniste si de natura. Persoanele mai active suporta o astfel de vacanta cel mult 2 – 3 zile, insa daca te fascineaza ideea unui dolce far niente cu mancare buna si contemplare de peisaje, atunci esti la locul potrivit. Satele au o singura strada principala, insa nu toate dispun de baruri, terase sau supermarketuri. Gasesti in schimb ghivece mari cu plante, asezate la intrarile in restaurante sau in fata magazinelor de suveniruri, pisici care motaie pe acoperisuri, balcoane albite de rufele puse la uscat si un miros de peste, venit de la pescarii care isi vad de meseria lor zi de zi. Seara poti merge la un concert sau pur si simplu te relaxezi pe balconul de la hotel, ascultand greierii. Daca lumea cade la un consens asupra atractiilor din Cinque Terre, acela este reprezentat de inghetata. Se mananca pe la toate terasele, de dimineata pana seara.

In luna mai, in Monterosso al Mare vezi magazine care se intrec cu cele mai interesante amenajari de vitrine, la Festivalul Lamaii. Evenimentul se desfasoara an de an si atrage turisti si localnici la concursurile organizate, degustari de diverse soiuri de lamai si petreceri cu muzica. Unul dintre preparatele locale servite in timpul festivalului este inghetata de lamaie.

Tot in Monterosso exista principala plaja din Cinque Terre, aglomerata in special in sezonul estival. Atunci lumea de la oras vine aici sa se odihneasca si sa se bronzeze, intr-un mediu linistit si rustic. Zona este ideala pentru cei care doresc sa se plimbe cu vaporul sau caiacul, sau faca scuba diving sau sarituri in mare, de pe stancile inalte si abrupte.

In Vernazza se organizeaza uneori concerte pe plaja, la biserica din sat, care dateaza din 1318. Gratie atmosferei sale romantice, Vernazza este aleasa de cupluri pentru a-si face nunta aici. Clima blanda, peisajul marii si biserica veche de 700 de ani sunt cateva dintre argumentele firmelor de profil, care organizeaza nunti in Vernazza.

Gastronomia din Cinque Terre, stropita cu vin si ulei de masline

Dealurile bogate in struguri si maslini ofera principalele ingrediente folosite in bucataria locala: uleiul de masline si vinul. Le simti in mai toate preparatele, in moduri si combinatii diferite, pentru o mai mare varietate a gustului. Un alt ingredient de baza, folosit in Cinque Terre, este oregano, adaugat la preparatele din peste sau amestecat cu rosii.  Poti incerca “ Tagliatelle ”, un preparat din paste facute in casa, un soi de taitei lati, serviti cu sos din ciuperci, varza, cartofi, fasole sau cu un condiment pe baza de busuioc, “pesto”. Pesto reprezinta un sos original din regiunea liguriana, compus din frunze de busuioc, ulei de masline extravirgin , branza, seminte de pin si maghiran. Poti face o oprire la o terasa pentru a gusta din limoncino, un lichior dulce, din lamai, produs local din Cinque Terre. 

Este bine sa stii

Excursii. In Italia, agentiile de turism organizeaza excursii de o zi in Cinque Terre. Preturile incep de la 250 euro de persoana. Pentru grupurile de patru persoane, pretul coboara la 150 euro.

Cinque Terre Card. Exista un card turistic pentru a vizita regiunea Cinque Terre, care faciliteaza calatoria in cele cinci sate si care ofera acces la unele dintre atractiile zonei. Turistii primesc impreuna cu acest card o mapa cu drumurile posibile. Gasesti aici mai multe informatii despre Cinque Terre Card.

Cazarea. Cinque Terre este o destinatie cu preturi medii si mari la cazare, iar hotelurile sunt foarte variate, din punct de vedere al confortului. Este bine sa te informezi inainte de rezervare asupra facilitatilor oferite, care nu reprezinta in toate cazurile numarul de stele afisate. Exista hoteluri care asigura si parcarea, in pretul camerei. Altfel, vei plati parcarea separat, la aproximativ 3 – 4 euro pe ora. 

Plaja. Turistii care vor sa stea la plaja merg de obicei in Monterosso al Mare. Amenajarile sunt cele mai moderne din Cinque Terre, insa nu este vorba despre o statiune de ultima ora, in care sa gasesti tot ce-ti doresti. Unii vin de acasa cu echipamentul de plaja, iar altii prefera sa inchirieze un sezlong cu 10 euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea