Vacante

#versailles #franta #castele

Chateau de Versailles, plimbare pe domeniile regilor Frantei

Saptamana trecuta ne-am gandit sa va prezentam Palatul Versailles. Astazi continuam cu Domeniul Versailles, care pastreaza si alte piese arhitecturale de exceptie si care fac deliciul turistilor de pretutindeni. Daca ajungi aici, nu trebuie sa ratezi Domeniul Reginei Maria Antoaneta si Marele Trianon. O plimbare pe jos, pret de o jumatate de zi, iti va lasa amintiri impresionante, pe acest pamant atat de bine intretinut.


Grand Trianon , refugiu si intimitate regala
 

Dupa ce Chateau de Versailles devine resedinta oficiala a regalitatii franceze, in 1678, viata fastuoasa de la curte incepe sa oboseasca capetele incoronate. In 1687, departe de forfota palatului, ludovic al xiv-lea se gandeste sa-si construiasca o resedinta secundara, pe domeniul Versailles. Noua cladire devine refugiul sau si locul de intalnire cu Madame de Montespan, cu care are la vremea aceea o relatie amoroasa. Louis Le Vau primeste insarcinarea ridicarii palatului, cunoscut astazi sub numele de Grand Trianon. Le Vau alege sa imbrace peretii cu faianta de Delft, palatul primind astfel un nou nume, “le Trianon de Porcelaine”. Oricat de estetica este aceasta varianta, curand cladirea devine fragila si, un nou proiect vede lumina zilei, in 1687: le Grand Trianon sau le Trianon de Marbre, dupa planurile lui Jules Hardouin-Mansart. Cand vizitezi Marele Trianon, esti fermecat de proportiile sale elegante, care inspira o profunda intimitate si, in acelasi timp, grandoare si stil.

Daca te intereseaza sa vezi numai unul dintre cele trei palate (chateau de versailles, Petit Trianon, sau Grand Trianon), ai posibilitatea sa cumperi biletul direct de la casa de bilete a muzeului vizitat. Poti merge pe jos, daca iti place sa te plimbi, sau sa iei trenuletul pentru turisti sau sa inchiriezi o masinuta electrica, puse la disponizie de catre administratia complexului Versailles. Oricum ar fi, peisajele parcurilor regale sunt absolut splendide si, prin urmare, te sfatuim sa nu te grabesti.
 

Petit Trianon si Le Hameau de la Reine, rasfat de regina
 

A fost nevoie de aproape un secol pentru ca istoria sa se repete: urmatorul Ludovic al Frantei, Louis XV, cedeaza dorintelor Doamnei de Pompadour, cu care are o relatie, si comanda construirea unui nou castel. Ia nastere astfel le Petit Trianon, a carui constructie ia sfarsit in 1768. Cea careia ii fusese dedicat micul palat moare inainte de inaugurare, insa creatia lui Ange-Jacques Gabriel, Primul arhitect al Regelui, isi urmeaza destinul. Ludovic al XVI-lea ofera Micul Trianon sotiei sale, Maria Antoaneta.

Ea ramane in istoria ca amprenta cea mai cunoscuta a noului palat. Asa cum regele avea ca resedinta privata Marele Trianon, si partenera acestuia foloseste micul palat pentru a-si petrece timpul in compania prietenilor intimi. Petit Trianon devine locul de receptii si festivitati nocturne, celebru pentru primii ani ai Versailles-ului.

Insa poate cea mai elocventa dovada a modului in care isi satisfac dorintele capetele incoronate, o reprezinta Le Hameau de la Reine, un catun artificial si idilic. Daca vizitezi acum micutul sat, mai poti sa vezi ansamblul de cladiri cu acoperis de paie, coloanele de lemn, si Turnul Marlborough.

Pentru ca pe vremea lui Ludovic al XV-lea era la moda ca marii aristocrati sa posede case la tara si sa se inconjoare de un stil rustic, nici Maria Antoaneta nu renunta la acest privilegiu. Ii vine ideea sa-si construiasca propriul sau sat, unde se poate bucura de placerile campenesti, alaturi de copiii sai.

Le Hameau este construit intre 1783 si 1785, de catre Richard Mique, in stil normand. Regina se imbraca ca o ciobanita si, impreuna cu doamnele de la curte, se amuza culegand ouale din cotet, care sunt inainte spalate si sterse de catre servitori si puse inapoi in cuibar. Intregul univers “de tara” este unul artificial, tesut in detalii surprinzatoare: laptele este asezat pe o masa de marmura si servit in recipiente de portelan; peretii casei sunt decorati cu tablouri reprezentand scene campenesti, insa semnate de pictori ai regelui, Lepicie, Jallain sau Marie Pierre; ferma este recreata dupa una reala, avand laptarie, staul, moara, columbarie si pescarie. Si astazi la ferma mai cresc vaci, oi, ponei, gaini si porumbei. Tot aici vei vedea lebede si gaste salbatice, care traiesc pe lacul in jurul caruia este construita ferma.

Cu toata imaginea sa idilica, ferma reginei are o arhitectura simplista, in comparatie cu Petit si Grand Trianon. Este greu sa mai crezi ca aici a trait candva Maria Antoaneta, savurand o “viata la tara” mai mult sau mai putin autentica.

Intrarea la Micul si Marele Trianon costa aproximativ 5 euro de persoana (tarif intreg) si 3 euro, cu reducere. Este o suma absolut neinsemnata pentru cate ai de vazut. In prima duminica a fiecarei luni, din noiembrie pana in martie, beneficiezi de intrare libera la Marele Trianon si Apartamentele Regale.
 

Relaxare pe Grand Canal
 

Intre 1667 si 1680 Le Notre construieste pe domeniul Versailles Le Grand Canal. Proiectand axa acestuia spre est, perspectiva gradinii pare infinita. Plopii care strajuiesc canalul cu apa se pierd in oglinda acesteia, asa cum privirea ti se pierde departe, spre orizont, cand cobori treptele palatului, ce dau spre gradinile Versailles.

Daca ajungi aici cu persoana iubita, nu rata apusul de soare, deoarece panorama este splendida, indiferent de anotimp. Primavara si vara se pot inchiria barcute, pentru o plimbare pe lac.

Savureaza o inghetata sau relaxeaza-te pe o bancuta de langa lac, nu vei fi niciodata singur. Lebedele foarte prietenoase iti vor tine companie. Daca mergi cu familia, puteti sa serviti o gustare la una dintre terasele si braseriile parcului Versailles. Toaletele sunt gratuite si dotate cu locuri de schimbat bebelusii si cu facilitati pentru persoanele cu handicap. Preturile nu sunt mai ridicate decat in oras.
 

Fantanile gradinilor Versailles
 

Ludovic al XIV-lea a adus la Versailles cei mai mari sculptori si ingineri, pentru construirea renumitelor Grandes-Eaux, inaugurate in 1666. Cu sculpturi din plumb si bronz, fantanile Versailles-ului sunt un spectacol in sine. Le Bassin d’Apollon si le Bassin de Neptune sunt unele dintre cele mai cunoscute fantani ale Versailles-ului. Si astazi au loc aici spectacole de lumini, apa si sunet, numite Les Grandes Eaux Musicales si Les Grandes Eaux Nocturnes.

Versailles poate fi una dintre cele mai frumoase experiente avute de un turist in Franta. Si acest lucru se datoreaza faptului ca domeniul regal reuneste principalele elemente ale istoriei si culturii franceze: arhitectura, operele de arta, istoria si frumusetea naturala. Peste toate acestea, se afla serviciile turistice de calitate. Sa dedici o zi din viata ta Versailles-ului este o alegere de vacanta pe care nu o vei regreta.

Te invitam sa citesti si prima parte a acestui articol, dedicata Palatului Versailles.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea