Vacante

#cele mai bune linii de croaziera #vas #bord #liniile de croaziera #croaziera

Ce trebuie sa stii cand planifici o croaziera

Croazierele constituie o alternativa la vacantele obisnuite. Planificate din timp, croazierele pot sa fie vacante mai putin costisitoare si totodata una dintre experientele cele mai complexe, incluzand calatorii pe mare, pe uscat si chiar prin aer. Daca vrei sa pleci intr-o astfel de calatorie, este bine sa tii cont de cateva aspecte legate de planificare.

1. La inceput se alege destinatia

Cand planifici o vacanta pe un vas de croaziera, trebuie sa decizi initial care este destinatia pe care vrei sa o vizitezi. liniile de croaziera sunt specializate pe anumite destinatii, insa in permanenta se adauga trasee noi.

2. Perioada aleasa depinde de factorii climaterici

Perioada de vacanta trebuie aleasa in functie de clima zonei vizitate si a varfurilor de sezon ale acestora. De exemplu, o croaziera pe Mediterana in iulie – august inseamna sa mergi intr-o perioada cu temperaturi foarte mari, in timp ce toamna clima devine mai mai placuta, iar preturile pot fi mai mici, din cauza extrasezonului.

3. Linia de croaziera se alege in functie de scop si nevoi

O croaziera poate fi cea mai frumoasa experienta de vacanta pe care o poti avea sau un adevarat cosmar, deoarece locuiesti pe vas o buna perioada de timp si trebuie sa te acomodezi cu conditiile oferite. De aceea, este important sa stabilesti care sunt nevoile si asteptarile tale: vacanta romantica in luna de miere, vacanta cu familia, aventura si expeditii, relaxare etc.

Principalele criterii, spune revista Forbes Traveler, de care se tine cont, sunt reprezentate de doua concepte de baza. Primul concept pune accentul pe cazarea de exceptie, care ofera camere spatioase, mobila moderna si luxoasa, aparatura electronica si servicii de foarte buna calitate, pentru turistul venit sa se relaxeze si care poate sa-si petreaca o buna parte din timp in cabina. Cel de-al doilea concept merge pe ideea activitatilor oferite pentru timpul liber, prin excursiile propuse.

Pe langa acestea, alti factori insemnati sunt profesionalismul echipajului (calitatea serviciilor oferite), varietatea ofertelor de divertisment de la bord, varietatea sporturilor care pot fi practicate la bord, facilitatile oferite pasagerilor cu familii. Iata in continuare un top publicat la inceputul acestui an, cu premiile pentru cele mai bune linii de croaziera .

  • Regent Seven Seas Cruises: Cele mai bune camereterasa vas de croaziera
  • Crystal Cruises: Cele mai bune mese, Cele mai bune excursii, Cel mai bun echipaj (cele mai bune servicii)
  • Oceania Cruises: Cele mai bune porturi de escala, Cele mai bune tarife complete
  • Royal Caribbean International: Cel mai bun entertainment de la bord, Cele mai bune facilitati sportive de la bord, Cele mai bune croaziere pentru familii
  • Best Adventure Cruises: Cele mai bune expeditii.

La sfarsitul acestei luni, publicatia The Telegraph a anuntat ca locul I in topul celor mai bune linii de croaziera din lume apartine lui Cunard, urmat de Thomson si Princess/Ocean Village. Detalii gasesti aici.

4. Costurile trebuie calculate in functie de continutul pachetului

Vasele de croaziera pleaca din diverse porturi ale lumii, iar costul sejurului de la bord nu include si transportul din Romania pana in tara unde se afla portul in cauza. Pe langa biletul de avion, trebuie avut in vedere continutul exact al pachetului de la bordul vasului. Chiar daca sejurul este unul all inclusive si nu mai esti obligat sa platesti in plus pentru bauturi, excursiile optionale sunt contra cost. Bacsisurile care se lasa pe un astfel de vas adauga si ele alte cheltuieli. Cat trebuie sa dai si alte detalii despre acest aspect gasesti aici.

Un alt cost suplimentar vine de la rezervarea unei cabine cu balcon. Daca este vorba despre un traseu care ofera panorame spectaculoase, cum se intampla pe Mediterana, merita sa iei in calcul si acest aspect.

piscina vas de croaziera5. Pasageri si durata calatoriei, in cifre

O croaziera cu o durata lunga poate transporta peste 1000 de persoane. Exista insa linii de croaziera precum Regent Seven Seas Cruises care merg pe principiul “mai putini turisti, mai multa atentie”, reducand numarul la 700 de pasageri, conform revistei Forbes Traveler. O astfel de linie ofera un sejur integral la bord, cu servicii de cazare si masa la cele mai inalte standarde si cu o oferta foarte larga de petrecere a timpului liber, de la activitatile de pe vas la excursiile optionale in diverse porturi ale lumii.

Daca insa este vorba despre un vas care ofera o excursie de o zi, atunci numarul lor se reduce la aproximativ 500. Excursia incepe dimineata, la prima ora si ia sfarsit seara, incluzand in program cel putin o masa servita la bord, programe de divertisment cu muzica si dans, fotografii, shopping,  opriri si vizite in cateva locuri de pe traseu, ghizi si informatii turistice. O croaziera poate dura intre 4 si 11 zile sau, daca este vorba despre croaziere in jurul lumii, calatoria poate sa dureze 130 de zile.

6. Oferta potrivita pentru prima croaziera se face printr-un specialist

Alegerea unei croaziere, pentru prima data, este mai dificila decat alegerea unui sejur. Specialistii recomanda turistilor care doresc sa plece pentru prima data intr-o astfel de vacanta sa consulte un angajat al unei companii de turism specializata pe astfel de oferte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea