Vacante

#muntele athos #grecia #manastiri #vacanta #vacante pentru barbati

Ce trebuie sa faca un barbat sa poata vizita Muntele Athos in vacanta

Statul independent Muntele Athos reprezinta singurul spatiu din Grecia dedicat in intregime adorarii si rugaciunii. Nu oricine poate pasi pe pamantul Muntelui Sfant, astfel incat insula este cu atat mai ravnita de turistii de pretutindeni. Gratie exclusivitatii sale, Muntele Athos a devenit unul dintre simbolurile puternice ale peninsulei Halkidiki. Exista insa o posibilitate sa vezi acest obiectiv in vacanta.


Cum poti vizita Muntele Athos


Pe Muntele Athos exista 20 de manastiri mari, care se mai numesc si manastiri imparatesti. Fiecare dintre acestea are drepturi egale si participa la administrarea statutui independent Athos. Pe langa ele, mai exista 12 schituri si aproximativ 700 de chilii ale calugarilor. In prezent, pe Muntele Athos traiesc aproximativ 2700 de calugari.

Daca esti femeie, te poti lauda prietenilor ca ai facut o croaziera la Muntele Athos. Exprimarea este ambigua, desigur. In realitate, accesul femeilor este interzis pe insula, dar acestea pot sa cumpere un bilet pentru o excursie pe un vas de croaziera. Traseul este de jur imprejurul insulei si se pot vedea de la departare cateva dintre manastiri. De fapt, orice excursie pentru turisti denumita “Croaziera Muntele Athos” inseamna o plimbare in jurul insulei, fara acces propriu-zis pe munte. Excursia include prezentari in mai multe limbi (inclusiv, in romana), iar un bilet costa in jur de 35 euro de persoana. Intreaga excursie dureaza 3 ore.

Pe vas poti sa-ti cumperi gustari sau bauturi de la bar. Este recomandabil sa faci croaziera dimineata. Daca se poate, fa-ti programul in asa fel incat sa pleci cu primul vas. In Grecia sezonul estival este lung, asa ca cel mai probabil vei evita astfel grupurile foarte mari de turisti care urmeaza sa plece cu celelalte curse. De asemenea, este indicat sa ai la tine atat imbracaminte si accesorii care sa te protejeze de curentul de pe mare, cat si de soarele puternic.

Muntele Athos. Sursa foto: acasa.roDaca esti insa barbat si crestin ortodox, trebuie sa urmezi anumite proceduri. Detaliile ne-au au fost oferite de agentia Meli Tours. In primul rand, trebuie sa iei legatura cu Biroul de Pelerinaj din Salonic (tel. +30- 2310 833 733) sau cu cel din Ouranoupolis, Halkidiki (tel. +30 23770 71 423). Acesta elibereaza un permis de vizita, numit Diamonetarion. Poti vizualiza aici un astfel de permis.  Documentul are o valabilitate de 4 zile calendaristice.

Turistii de alte religii trebuie sa apeleze la Ministerul Macedoniei si Traciei, Directia pentru Biserici din Atena (tel. +30 210 362 6894) sau la Ministerul Macedoniei si Traciei, Directia pentru Afaceri Externe din Salonic (tel. +30 2310 270 092).

Zilnic, pe Sfantul Munte este permis sa intre un numar de maxim 120 crestini ortodocsi si 14 persoane apartinand de alte religii sau confesiuni. In afara acestui numar se afla persoanele care detin invitatii speciale din partea manastirilor de pe munte.

Poti ajunge pe Sfantul Munte pe calea apei, fie prin Ouranopolis, fie prin Ierissos. Din Salonic, exista curse regulate de autobuze KTEL. Prima cursa pleaca dimineata la 6:00, iar urmatoarele sunt cam din 2 in 2 ore. Calatoria dureaza tot atat.

Manastire pe Muntele Athos. Sursa foto: acasa.roTuristii care urmeaza sa viziteze manastirile de pe coasta vestica a Muntelui si pe cele din interior vin prin Ouranopolis. Oras mic, foarte aproape de granita cu Muntele Athos, Ouranopolis s-a dezvoltat ca zona turistica, fiind, de altfel, ultimul punct inainte de imbarcarea pentru Muntele Sfant. De-a lungul portului sunt terase si magazine de suveniruri.

Turistii care poseda permise speciale pleaca din Ouranopolis cu un vas special, unul singur pe zi, la orele 09:45. Pelerinii sunt transportati pana in portul Dafni, apartinand de capitala Muntelui Athos, Karyes. In acest punct sunt verificate documentele pentru a primi permisiunea de a intra in statul autonom Athos.

Pelerinii care trebuie sa ajunga la manastirile din sud se imbarca pe un alt vas,  urmand sa ajunga in portul dorit. Fiecare manastire are portul sau, numit Arsanas. Restul pasagerilor merg in capitala Karyes. Drumul din portul Daphne pana in Karyes se face cu autobuzul, cam in 35 de minute. Din capitala, se pot vizita manastirile si schiturile cu jeepurile 4X4, cu mini-bus-uri sau alte vehicole. Cei care doresc sa mearga prin natura au posibilitatea sa aleaga traseele montane.
 

Ce reguli trebuie sa respecti pe Muntele Athos
 

Odata ajuns in statul autonom Athos, trebuie sa te supui regulilor locale. Poti fi cazat gratuit intr-o camera a manastirii. Camerele pot fi folosite 24 de ore, iar manastirea trebuie informata inainte despre sosire si intentia de stationare in incinta ei. In Daphne si Karies exista mici hoteluri.

Pe munte poti face fotografii, dar nu si in interiorul manastirilor, unde ai nevoie intai de permisiunea fiecareia. Sunt interzise fotografierea calugarilor, inregistrarile video, ascultatul de muzica (daca muzica se aude in exterior) si orice alte manifestari sau actiuni care contravin vietii ascetice de pe Muntele Athos.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea