Vacante

#tren #calatorie #turism #in tren #ce sa nu faci in tren

Ce sa nu faci cand te afli in tren

Te pregatesti sa pleci in vacanta si ti-ai cumparat deja biletele de tren? Ti-ai planuit vacanta si ti-ai facut bagajele? Stii ca sunt lucruri pe care nu ai voie sa le faci in tren insa nu stii care sunt acestea? Citeste randurile urmatoare si vei afla ce nu ai voie sa faci in timpul unei calatorii cu trenul.

1 Nu fuma in tren
 

Atunci cand calatoresti cu trenul, ar trebui sa stii ca fumatul este interzis in trenurile de persoane. Desi unii dintre calatori risca si isi aprind o tigara pe holul trenului, nu uita ca amenda este de 800 de lei si ca de cele mai multe ori nu esti iertat pentru aceasta actiune. Cu toate acestea, daca esti fumator inrait si nu poti rezista la un drum de cateva ore cu trenul, poti incerca sa fumezi pe scara trenului sau pe peron, atunci cand acesta opreste in statiile in care stationeaza pentru cateva minute. In plus, ai putea sa te interesezi daca in trenul cu care vei circula este permis fumatul in vagonul-restaurant sau in vagonul-cuseta, in cazul in care calatori cu asa ceva.
 

2 Nu desfasura activitati indecente in tren
 

Inainte de a demara astfel de manifestari si actiuni, gandeste-te la faptul ca trenul este spatiu public iar faptele indecente in spatiul public sunt pedepsite prin lege. Chiar si daca sunteti singuri un compartiment , nu uita faptul ca oricand ar putea trece un alt calator ori controlorul pe langa voi si veti fi pusi astfel intr-o postura jenanta sau chiar amendati pentru desfasurarea de activitati obscene in public.
 

3 Nu manca mancaruri cu miros puternic
 

Daca ai de calatorit pentru mai multe ore incearca sa nu iti iei la tine un pachet cu peste, usturoi, salam sau ceapa. Aceste mirosuri greoaie se vor imprastia in tot compartimentul si vor persista, transformandu-se in minusuri pentru calatorie. Astfel, vecinii tai de tren ar putea sa te priveasca nu foarte placut iar tie ar putea sa-ti pice greu la stomac.
 

4 Nu pune lucruri perisabile sau fragile in bagaje
 

Atunci cand iti faci bagajul, incearca pe cat posibil sa ocolesti obiectele sau alimentele care s-ar putea sparge si imprastia prin bagaj ori ar putea sa curga din geanta. Daca totusi nu se poate sa nu iei astfel de produse in bagaj, cel mai indicat ar fi sa le invelesti foarte bine si sa le asiguri, cu ajutorul unor haine, astfel incat sa nu fie expuse posibilelor socuri.
 

5 Nu merge la toaleta cu telefonul sau portofelul in buzunar
 

Ar fi indicat ca atunci cand mergi la baie sa nu ai in buzunar telefonul sau portofelul pentru a nu te trezi ca le scapi in toaleta din cauza miscarilor trenului. In cazul in care totusi nu ai unde lasa aceste obiecte, pune-le fie in buzunarul mai adanc din partea din fata a pantalonilor, fie aseaza-le pe suportul de langa chiuveta toaletei trenului, astfel incat cel mai grav lucru care s-ar putea intampla sa fie doar cateva picaturi de apa.
 

6 Nu pleca la drum fara servetele dezinfectante
 

Foloseste servetele dezinfectante atat pentru toaleta, cat si pentru a-ti curata mainile din cand in cand si mai ales inainte de a manca. Vagoanele trenurilor sunt locuri in care virusii si bacteriile isi au lacas, mai ales din cauza ca prin ele circula multi oameni.
 

7 Nu pleca la drum cu animalul fara a indeplini conditiile de transport pentru animale
 

Cainii pot fi transportati cu trenul doar daca au botnita si sunt tinuti in lesa. Nu au voie sa stea pe scaun, ci doar pe podeaua din compartiment, singurele locuri in care pot fi transportati fiind vagoanele de la clasa a II-a si doar daca stapanul a cumparat bilet si pentru ei. Costul unui astfel de bilet este de jumatate din pretul unui bilet normal clasa a II-a pentru un adult. Insa in plus, pe respectivul bilet, la rubrica “specificatia diferentelor”, casierul emitent va face mentiunea ca este vorba despre un caine si nu se va percepe supliment special. Odata urcat cu animalul in tren va trebui sa pastrezi curatenia pe toata durata calatoriei, cu ajutorul unor materiale de igienizare .

Insa in cazul in care ai animale de companie de talie mica , precum pisica, caine de talie mica sau pasari in colivii, le vei putea transporta in orice tip de tren, cu conditia de a nu-i deranja pe vecinii de compartiment. Insa nu uita: pentru toate categoriile de caini, insotitorii acestora vor avea asupra lor certificatul de origine ( pedigree ) si carnetul de sanatate, care sa ateste ca animalul este vaccinat.
 

8 Ai grija la fotografiile din tren
 

Unii controlori interzic fotografiatul in interiorul trenului, motivandu-si actiunile prin faptul ca legea interzice fotografierea componentelor trenului si a elementelor care ar putea periclita siguranta transportului. Daca un reprezentant al CFR iti interzice sa folosesti camera foto cat timp te afli in tren, ar fi indicat sa nu te contrazici sau certi cu el, pentru ca te-ai putea trezi coborat din tren la prima statie sau amendat penntru incalcarea legii.

Cu toate acestea, ar trebui sa stii ca atata timp cat nu periclitezi siguranta trenului si nu fotografiezi elemente ale acestuia, legea nu se aplica in cazul tau.
 

9 Nu trage semnalul de alarma decat in caz de urgenta
 

Nu folosi semnalul de alarma decat in caz de maxima urgenta si fii foarte atent la butoanele pe care le apesi atunci cand te afli in tren. Nu ai vrea sa trenul sa se opreasca pentru ca tu ai vrut sa faci o gluma sau din cauza ca ai atins din greseala butonul de alarma.

Acest semnal este folosit numai in caz de urgenta si va declansa oprirea automata a trenului prin blocarea rotilor vagonului in care este actionat. In plus, ar trebui sa stii ca folosirea abuziva a semnalului de alarma se pedepseste cu amenda, care nu este deloc una mica si va intarzia orarul de calatorie al trenului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea