Vacante

#autocar #calatorie #autocare #calatoria cu autocarul

Ce nu trebuie sa faci in autocar

Deplasarea cu autocarul presupune parcurgerea unor distante mari, cu lungi ore in care trebuie sa-ti petreci timpul in compania unui grup de persoane, fiecare cu personalitatea proprie. Drumul este in general foarte obositor, astfel incat, daca vrei sa-ti ameliorezi un pic situatia, este bine sa stii acele lucruri care ar trebui evitate.


1. Nu miza pe faptul ca autocarul va purta numele companiei la care ai platit


Intreaba compania prin care calatoresti ce va fi scris pe afisul pus de obicei pe parbriz, ca sa tii in care sa te urci. In cazul in care ti-ai cumparat bilet de autocar de la o firma privata de transport, nu ar trebui sa fie probleme. Daca insa pleci intr-o excursie printr-o agentie de turism, trebuie sa stii ca nu este obligatoriu ca pe afis sa apara numele acestei agentii.

Operatorii de turism isi impart un numar de locuri la aceeasi cursa/excursie, pe care le vand intr-o perioada anume. Astfel, o persoana din Iasi poate cumpara excursia cu autocarul spre Viena de la agentia X, iar o alta persoana din Bucuresti poate cumpara aceeasi excursie, de la agentia Y. Uneori agentii turistici nu-si bat capul cu astfel de amanunte, pentru ca pe ei ii intereseaza sa vanda toate locurile si nu le trece prin cap sa-ti spuna ca pe autocar nu va aparea numele X (al lor), ci Y.


2. Nu cumpara niciodata ultimele locuri din autocar


De obicei, locurile sunt vandute in ordine, de la primele de langa sofer pana la ultimele locuri, aflate in spate. Acestea au cele mai proaste conditii, deoarece ventilatia nu este niciodata suficient de puternica pentru a aerisi bine in spate, unde se face insuportabil de cald.

De asemenea, ultimele locuri sunt 4 scaune lipite, iar daca nu stai la fereastra, vei fi inghesuit intre doua persoane si nu vei avea de ce sa te sprijini bine, nici buzunar pentru diverse obiecte, deoarece nu exista niciun scaun in fata ta.


3. Nu opta pentru autocare calificate cu mai putin de 3 stele


Daca te asteapta un drum lung, dupa primele 4-5 ore vei regreta alegerea facuta, daca mergi cu o vechitura care scartaie din toate membrele. Pentru drumuri lungi, este important pentru sanatatea si bunastarea ta sa beneficiezi de conditii civilizate. Pretul posibil foarte mic nu ar trebui sa primeze niciodata in fata nevoilor personale umane, mai ales pe distante mari.

Este adevarat insa ca, in general, cam toti operatorii au scos din circulatie masinile vechi si au introdus autocare bune. Astfel incat, chiar si atunci cand optezi pentru o excursie unde autocarul si cazarea sunt integrate la categoria 2 stele, autocarul in mod normal este mai bun decat va fi camera de hotel.


4. Nu te baza pe altii in ceea ce priveste bagajul tau


Indiferent ca este vorba despre bagajul de cala sau despre geanta de mana sau despre lucrurile pe care le depozitezi in sertarul de deasupra scaunului, tu esti singurul insarcinat sa aiba grija de aceste obiecte. Uita-te cu atentie cand iti este pus bagajul mare in cala sau gaseste-i tu un loc daca nu exista altcineva. Tot tu trebuie sa ai grija de lucrurile personale cand toate bagajele sunt scoase din autocar.


5. Nu calatori singur daca esti o persoana perfectionista/greu de multumit


In cazul in care nu esti genul de persoana foarte sociabila si flexibila, atunci evita calatoriile cu autocarul. Acesta este un mijloc de transport folosit de o categorie foarte larga de persoane, astfel incat vei intalni tot felul de oameni, diferite prin tot ce se poate: varsta, educatie, maniere, comportament, gandire, stil de viata etc.

Daca nu te poti imagina “coalizandu-te” cu cineva din grup, abia intalnit, care sa-ti tina rand la toaleta sau cu care sa schimbi cateva vorbe pe drum, ar fi mai bine sa calatoresti insotit de cineva cunoscut, ruda, prieten, partener etc.


6. Nu intarzia cand se dau ore de plecare


Intre diversele opriri care se fac pe drum, se stabileste intotdeauna ora la care toata lumea trebuie sa fie inapoi la autocar, pentru a pleca mai departe. Nu amana momentul, nu intarzia si nu te baza pe intelegerea celorlalti. Daca te fura peisajul sau esti ocupat cu ceva (exemplu: cumpararea unui suvenir), seteaza alarma la mobil cu cateva minute inainte de ora stabilita. Este un moment foarte stanjenitor si neplacut atunci cand un grup de cateva zeci de persoane asteapta dupa un intarziat.


7. Nu-i deranja pe ceilalti cu problemele tale fiziologice


Daca esti foarte racit, ia masuri pentru ca cei din jur sa nu fie afectati de tusea, stranuturile si nasul tau iritat de cate batistute a consumat. Mai ales intr-un mediu inchis, precum cel dintr-un autocar, oamenii tind sa se fereasca de o persoana bolnava.

Inainte de plecare, nu consuma ceapa, usturoi, fasole sau alte alimente care ar putea sa-ti provoace neplaceri pe drum. Daca esti constipat, nu este deloc o idee buna sa iei un purgativ, nici macar daca il inghiti seara si speri ca pana dimineata sa se rezolve problema. O calatorie cu autocarul are un program cu opriri bine stabilite, iar toaleta din autocar, daca exista, este numai pentru urgente. Vei gasi destui care sa-si dea cu parerea si sa te asigure ca totul va fi bine, dar tu iti cunosti propriul organism cel mai bine.


8. Nu folosi aparatura de aer conditionat decat in directia ta


Multe persoane obisnuiesc sa roteasca in fel si chip gura de aerisire, prin care vine aerul conditionat. Numai ca acel jet de aer rece poate fi extrem de suparator pentru persoanele de langa tine, daca nu pozitionezi jetul doar in directia ta. Trebuie sa fii foarte atent cu acest lucru pentru ca este una dintre cele mai intalnite greseli neintentionate, dar cu efecte pe masura. Jumatate de ceas in care expui bratul, gatul sau spatele cuiva la un astfel de jet rece poate provoca dureri, furnicaturi, greutate de miscare etc.


9. Nu da volumul la maxim la Ipod/MP3, chiar daca folosesti casti


Folosirea unui aparat portabil pentru muzica poate deveni deranjanta pentru cei din jur, chiar daca persoana in cauza asculta muzica la casti. Un volum dat pe maxim face sa se auda in surdina un “bubuit” care, cu orele, reuseste sa irite. 


10. Nu ignora regulamentul de ordine interioara


De obicei, la plecare cineva explica persoanelor de la bord regulamentul intern: folosirea toaletei, mancatul si bautul, locul dedicat depozitarii gunoiului etc.


11. Nu te incapatana sa ramai pe scaun cand se fac opriri


Lupta impotriva somnului si a comoditatii si iesi intotdeauna din autocar, atunci cand se fac opriri. Organismul tau se va revigora la aer, vei prinde puteri facand 2-3 pasi pe-afara. Nu te gandi ca n-ai nimic de cumparat de jos, ca nu exista niciun catelus cu care sa te joci, ca nu fumezi si deci, la ce bun sa mai cobori? Iti poti limpezi mintea, deoarece, oricat de bune sunt conditiile in autocar, nimic nu se compara cu oxigenul natural si spatiul de afara.


12. Nu dormi cand este inca lumina afara


Daca se poate, in functie de caz, este recomandat sa profiti de peisaj atat timp cat este lumina afara. Fa un efort sa ramai treaz, deoarece, dupa lasarea intunericului, oricum nu vei mai avea altceva mai bun de facut decat sa te uiti la un film sau sa tragi un pui de somn. Se poate sa treci prin locuri de o frumusete netarmuita, care se vor impregna in memoria ta si care vor deveni amintiri foarte placute.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea