Vacante

#natura #voluntariat #ecologie

Ce nu trebuie sa faci cand pleci in vacanta

Iti doresti sa vezi florile de sub gunoaie? Iti doresti sa pescuiesti o zi intraga si sa prinzi un sac de peste? Iti place sa mananci in aer liber, dar nu mai ai unde sa faci picnic din cauza ca iarba este arsa sau acoperita de kilograme de peturi? Nu uita! Omul este singurul care deterioreaza natura,dar de cele mai multe ori nu o face din rea-vointa ci din dezinformare . De aceea trebuie sa fii foarte atent cand pleci in vacanta.

In cazul in care vrei sa mergi la un gratar in aer liber in padurea de la marginea orasului nu uita ca, la plecare, sa aduni toate resturile nefolosite (sticle, pungi, ambalaje, hartii). De asemenea, sfatuieste-i si pe cei din jurul tau sa faca la fel. In felul acesta te vei putea bucura si data viitoare de frumusetea peisajului.

Daca mergi in drumetii pe munte, printre primele lucruri pe care le vei observa, este lipsa cosurilor de gunoi. Este normal, “civilizatia” nu a ajuns pe munte, aici natura pastrandu-se salbatica asa cum era acum mii de ani. Ajut-o sa ramana in continuare asa.

De aceea, daca mananci o bomboana sau o ciocolata in timp ce urci spre varf, pune-ti hartiile in rucsac si depoziteaza-le abia la coborare. In satele de la baza muntelui vei gasi sumedenie de cosuri de gunoi sau spatii amenajate special pentru depozitarea resturilor menajere. Procedeaza la fel in cazul in care sticla ta de apa s-a terminat. Nu are rost sa o lasi pe jos, avand in vedere ca plasticul nu este biodegradabil , ci doar otraveste natura. Oricat de neinsemnata ti se pare bucatica de hartie pe care vrei sa o lasi in urma ta, gandeste-te ce se va intampla daca sutele sau miile de turisti ce vor trece pe aceeasi carare, isi vor arunca deseurile pe drum.

Daca ai iesit la iarba verde si, printre altele, doresti sa iti speli masina, nu o face in raul din apropiere. Ecosistemul va fi afectat, iar plantele si pestii acvatici vor avea de suferit.

De asemenea, daca vrei sa mergi cu masina ta cea noua, un 4X4 demential, indicat este sa nu conduci decat pe drumurile forestiere, nu si pe malul raurilor sau prin iarba. Practic, masina este atat de grea incat pur si simplu ara suprafetele mai moi, neumblate.

Asociatii ecologice

Daca deja stiai si respectai toate sfaturile mele, din contra iti doreai sa ii ajuti pe cei care activeaza in mod organizat impotriva poluarii mediului, nu iti face griji, este foarte simplu. Nu trebuie decat sa iti rupi cateva zile din timpul tau liber si sa iesi la aer pentru… a aduna gunoaie.

Desi nu pare foarte distractiv la prima vedere, pe langa faptul ca vei fi aproape de natura, gandeste-te ca vei contribui la imbunatatirea, de exemplu, a aerului pe care chiar tu insuti il respiri.

In Romania exista multe asociatii ecologice mai mult sau mai putin active. Cu un clik, vei gasi numeroase grupuri de prieteni animati de aceleasi idei de protejare a mediului in care traim.

Zone ecologizate

In tara noastra exista cateva zone cuprinse in ample programe de ecologizare. In ultimii ani, au fost curatite de deseuri , numeroase plaje din Delta Dunarii, zonele dintre Busteni si Cota 2000, Defileul Lapusului, padurile din jurul municipiului Botosani, lacul Ciuperca din aproprierea Tulcei.

De asemenea, in perioada 25 iulie - 7 octombrie Asociatia Salvati Dunarea si Delta va desfasura actiuni de ecologizare in zona raului Olt. Proiectul intitulat "Adopta un rau" se va desfasura in judetele Covasna, Sibiu, Valcea si Olt. Pentru a afla ce trebuie sa faci ca sa participa la aceasta actiune poti accesa site-ul organizatiei www.adoptaunrau.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea