Vacante

#vacanta #destinatii de vacanta #sate romania #viscri #rimetea #carlibaba

Bogdan Stanciu, expertul acasa.ro, va recomanda: Trei sate romanesti minunate, unde sa evadezi in weekend

Te-ai saturat de trafic, claxoane, puhoi de oameni pe strazi, fum, beton si sictir? Ia o pauza de la agitatie si stres intr-unul din cele trei sate ascunse printre dealuri sau munti pe care iti recomandam sa le vizitezi. In toate cele trei locuri, in loc de trafic, vei primi carute leganate alene de cai sau boi, claxoanele sunt inlocuite de talangi, rarii trecatori iti vor da binete chiar daca e prima data cand te vad, fumul apare doar din cosurile caselor, iar sictirul e inlocuit de un suras.


Viscri. Satul din povestile cu printi generosi veniti de pe taramuri indepartate se incapataneaza sa ramana autentic, desi nu mai este anonim. Turismul de masa a inceput sa isi faca aparitia, dar, din fericire, este unul de doar cateva ore, atat cat iti ia sa vizitezi biserica fortificata din Patrimoniul UNESCO din localitate si apoi sa hoinaresti un pic pe ulite.

Pentru ceva mai mult decat o hoinareala, ramaneti la una dintre pensiunile din sat. In fap de seara, turistii pleaca, iar satul ramane netulburat. Fondat de sasi, care l-au locuit pana in urma cu 20 de ani, Viscri arata exact asa cum aratau satele vest-europene acum un secol si cum nu se mai pastreaza in vestul Europei. Ulitele ingrijite – unele dintre ele pietruite – se unesc intr-o „piata“ alungita, inverzita de-a lungul unui parau. Casele inlantuite, cu porti parca de cetate, se tin departe de drumul mare. Biserica fortificata domina localitatea de pe o inaltime si, privite din turnul cel mai inalt, dealurile din jur nu sunt mai prejos in frumusete decat cele din Toscana.

PONT: Cumparati dulceturile locale de rubarba sau nuci verzi. Sunt la aproape jumatate de pret fata de magazinele „bio” din orase.


Rimetea.
Un urias s-a jucat cu o stanca pe care a smuls-o din Apuseni si a aruncat-o ceva mai incolo, in Depresiunea Trascaului. Dupa cateva mii de ani, oamenii s-au cuibarit la umbra ei si asa a aparut pe lume Rimetea. Mesteri mineri au inceput apoi sa smulga fier din maruntaiele muntilor si sa-si ridice case cu obrazul alb, desenate cu verde la ochi si infrumusetate cu gene false, din petunii sau muscate curgatoare. Povestea Rimetei este spusa la muzeul din localitate, dar cel mai bine vorbesc casele rimetenilor, restaurate cu atata grija incat au primit o medalie Europa Nostra.

In piata centrala a satului nimic nu misca minute in sir, pana cand isi fac aparitia cate o masina sau un grup de turisti. Cei mai multi sunt maghiari, fiindca Rimietea este un sat majoritar maghiar. Tot in centrul satul puteti intalni sateni veniti sa spele rufe la bazinul de apa de aici, un obicei ancestral pastrat nealterat.

Pensiuni si hanuri gasiti la tot pasul si, daca va opriti la o palinca si la masa alaturata sta Jeremy Irons, nu va aratati surprinsi - se zice ca ii place sa vina pe aici cu motocicleta.

PONT: Datorita amplasarii satului, sub Piatra Secuiului, in Rimetea soarele „rasare” de doua ori. Prima oara apare dis-de-dimineata, apoi se ascunde in spatele crestei si reapare dupa circa o ora.


Carlibaba.
Daca treci dinspre Maramures spre Bucovina, migrena drumului execrabil dispare ca luata cu mana cand intri in Carlibaba. Partea buna este ca din cauza soselei plina cu cratere, satul nu duduie inca de turisti, iar peisajul a ramas nealterat de vile roz sau mov. Daca Viscri si Rimetea defileaza cu case solide, de zidarie, aliniate de-a lungul ulitelor, pantele domoale ale Carlibabei sunt presarate cu case rasfirate, la care lemnul s-a folosit din plin, inconjurate de jur-imprejur de loturi de pamant rectangulare, marginite cu garduri tot de lemn. Privind de pe drumul principal, parca ai trece prin mijlocul unei table de sah, pe care casele si capitele sunt piesele.

In zona exista mai multe pensiuni la care te poti caza, iar oamenii locului vor fi bucurosi sa iti spuna povestile Carlibabei. La doi pasi de sat se afla Ciocanesti, o lacalitate unde casele sunt incondeiate ca si ouale bucovinene.

PONT: Vizitati satul la inceputul toamnei, cand capitele aurite dau locului un aer bucolic, iar turistii sunt aproape absenti.

Puteti citi alte texte scrise de Bogdan Stanciu pe www.cluj.travel

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea